2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi ezeket ajánljuk az idei TIFF-ről

G.L., K. Á. 2017. június 02. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

Fehér-fekete történelmi dráma, brit Brexit-vígjáték és persze Enyedi Ildikó is szerepel ajánlásunkban.


Hamarosan hivatalosan is megkezdődik a 16. TIFF (bár a nulladik nap már a tegnap megvolt). A Transindex elgondolodott, mit ajánljon, és a következőkre jutottunk):

Testről és lélekről

Enyedi Ildikó Testről és lélekről filmjét biztosan látni kell, nem azért, mert megnyerte az Arany Medvét, hanem mert hosszú évek kihagyása után a rendezőnek igazán indokolt a visszatérte. Filmjében, ahol a véletlen választ szereplőket, a vágóhídi szerelem egészen különös világba ragadja a nézőt. Enyedi filmjében ötvöződnek mind a hetvenes évektől errefele tartó közép-európai filmek hagyományai, mind a magyarországi késő-posztavantgárd hatás, az Erdély Miklós-örökség, stb. Filmje szervesen kapcsolódik a kultúra ezer meg ezer szegmenséhez, minden pillanata lehetséges kiút, ráismerés. Lehet majd szeretni, nem szeretni, de nem hagy közömbösen. Először lesz látható a romániai mozikban, ráadásul a filmben játszó két színész, Borbély Alexandra és Nagy Ervin is eljön a kolozsvári vetítésre.A martfűi rém

Kevés filmet dicsért annyit a kritika tavaly, mint a martfűi cipőgyár munkásasszonyai ellen egy egész évtizeden át tartó brutális támadások történetét feldolgozó pszichothrillert. De Sopsits Árpád filmjét nem csak a kritika és szakma szerette, hanem a közönség is kifejezetten odavolt érte, negyvenezer ember nézte meg, amivel a Saul fia és a Lovasíjász mögött a harmadik legnépszerűbb film volt. Erről nekünk sem kellene lemaradni.

(M)ucenicul/The Student/Mártírok

Mi lenne, ha a Biblia minden egyes mondatát teljesen komolyan vennénk, és szó szerint be is tartanánk? Erre ad egyfajta példát egy orosz középiskolást és az egyre növekvő vallási fanatizmusát a középpontjába állító dráma, amihez hozzájön a putyini Oroszország oktatási rendszerének a tehetetlensége, a tanárok hozzáidomulásának, illetve a véleménykülönbség miatt onnan kilógó tanár karakterének problémája. A filmet egy sor nemzetközi fesztiválon bemutatták már, többek között tavaly Cannes-ben is versenyzett a Un Certain Regard szekcióban. Tudjuk, hogy Romániában is vetítették már a mozikban, de ez tényleg egy szuper lehetőség a pótlásra, ha lemaradtatok.

Tom of Finland

Tudor Giurgiu a beharangozó sajtótájékoztatón moziba invitálta Koalíció a Családért szimpatizánsait, hogy szélesedjen a családról, a másságról és a nem heteroszexuális viszonyokról a látószögük. A Tom of Finland álnéven alkotó grafikus, Touko Valio Laaksonen életét feldolgozó alkotás pedig sokak számára mutathatja meg, hogy miért olyan szivárványos a más, hogy egy meleg férfi nem feltétlen jelent egyet a törékeny alkattal, a kecses kézmozdulatokkal.The Wanderers

Öt román filmnek lesz a világpremierje Kolozsváron, először lesz látható például a Franciaországban alkotó Radu Mihăileanu új filmje, a Povestea iubirii, de itt vetítik a tavaly TIFF-fődíjas rendező, Bogdan Mirică Árnyékok (Umbre) című sorozatának első évadát is. És itt lesz a díszbemutatója Dragoș Buliga rendezésének, a The Wanderers című fantasy-horrornak is. Egy vámpírvadász történetét feldolgozó történetről mi sem tudunk többet, mint ti, de az elég kecsegtető, hogy létezik Erdélyben valami valóságosabb és félelmetesebb, mint a vámpírok. Horror-rajongóknak kötelező filmnek tűnik az olyan kultikus erdélyi helyszíneken, mint Berethalom, Nagyszeben vagy Segesvár forgatott film. Ráadásul a díszbemutatóra eljön Armand Assante is.

California Dreamin'

De ott lesz Assante az idén megjelenésének 10 éves jubileumát ünneplő California Dreamin' vetítésén is. A román filmművészet egyik legismertebb munkáját valószínűleg nem kell bemutatni, idén a Fő téren nézhetik meg újra a filmkedvelők.

Sally Potter: The Party

A brit rendezőnő filmje soha nem jöhetett volna jobbkor, a Brexit körüli Angliára rezonál, egy olyan komédiában, mely fokozatosan veszíti el komédia-jellegét, és csap át tragédiába. A történet egy ünnepi partiról szól, ugyanis a főszereplőt kinevezik egészségügyi árnyékállamtitkárrá, és innen kezdetét is veszi a politikai abszurdba való bevetettsége. Amellett, hogy például a The Guardian is pozitívan írt róla, a film szerepelt az idei Berlinale versenyprogramjában is, és például játszik benne Bruno Ganz.

Francois Ozon: Frantz

Ozon ma már az egyik legismertebb, nemzetközileg sokszor díjazott figurája a fiatalabb francia filmrendezői korosztálynak, A sikert 8 nő című alkotásával alapozta meg igazán, amiben a legjelentősebb hazai színésznőket szerepeltette. A Frantz egy csodálatosan szépen, fekete-fehérben felvett történelmi dráma. Ozon sokáig a nemiséget tematizálta, úgyhogy a nem oly hosszú életműben eleve éles váltás az öngyilkosság, a kegyes hazugság kérdéseinek vizsgálata. Ráadásul ezt úgy teszi, hogy a néző feszengése egyre nő a film végéig, jó esetben utána meg még hónapokig.
Bartosz Kowalsky: Playground

A lengyel rendezőnek ugyan ez az első nagyjátékfilmje, de a hírek szerint annyira sokkoló ábrázolása a gyerekekkel szemben elkövetett erőszaknak, olyannyira erősen szembesít minket ennek az erőszaknak a mindennapi elfogadottságával, hogy mindenképpen meg kell nézni. Meg aztán mégiscsak versenykategóriás is.

InfiniTIFF szekció, avagy a közelítések a virtuális valósághoz

A Malom utcai Divatházban megszervezett új szekciót, az InfiniTIFF-et az az Erwin M. Schmidt koordinálja, aki Wim Wenders német filmrendező 3D-s filmjeinek producere volt. A szekcióban virtuális valósághoz közelíthetnek az arra járók, filmes experimentális technológiákat tesztelhetnek, persze okosteló nélkül arra se menjen az ember, minden applikációval működik. 60 néző láthatja majd a 18 éven felülieknek ajánlott Doom Room című vizuális és érintéses ingerekből álló installációt, de lesz interaktív film is, amelyben 180 helyen dönthet a nézőközönség a történet alakulásáról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS