2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekord sok néző előtt kezdődött el hivatalosan a TIFF

G. L. 2017. június 03. 10:34, utolsó frissítés: 11:09

A nagy bejelentések elmaradtak, produkcióból is csak egy asszonykórus jutott, de ez így van jól.


Nagyjából 3200 ember részvételével, a fesztivál történetének legnagyobb (23x14 méter) szabadtéri vászna előtt, A belgák királya című film vetítésével pénteken este hivatalosan is megnyitották a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált Kolozsváron. Igazán nagy bejelentése nem volt Tudor Giurgiu fesztiváligazgatónak, a korábbi években megszokott rendben, egyszerűen bemutatta az idei fesztivált, levetítettek néhány ajánlót, és volt egy színpadi produkció is. Idén mintha rövidebbre vették volna a megnyitót, mint az elmúlt években, bár a vetítéssel együtt így is közel éjfélig tartott.

Giurgiu pozitív dolgokkal kezdte, nem esik, és az előrejelzés szerint nem is fog, és bár féltek attól, hogy a hosszú hétvége miatt sokan elmennek üdülni, és nem lesz, aki megvegye a jegyeket, de egyelőre szuperül állnak, elővételben péntek reggelig 170 százalékkal adtak el több jegyet, mint tavaly. A szervezők közleménye szerint több olyan vetítés is van, amire péntek reggelig minden jegy elkelt. Ilyen volt például a megnyitó ünnepség is, amire még így sem tudták kielégíteni az igényeket.


Majd elmondta a standard szöveget, hogy 225 filmet (188 nagyjátékfilmet és 37 rövidfilmet) láthat összesen a közönség a következő bő egy héten, ami ugyan kevesebb, mint amennyit tavaly vetítettek, de helyette sokkal több - nagyjából 1300 - vendég jön Kolozsvárra, mint korábban bármikor, teljes kapacitással működnek a szállodák. Összesen 53 országból érkeznek filmek, például Irakból.
Majd tovább folytatta az idei fesztivál bemutatását, több eseményt és helyszínt is kiemelve. Beszélt az Alain Delon tiszteletére szervezett pénteki Egy zsaru bőréért vetítéséről, illetve az azt követő közönségtalálkozóról, pontosabban arról, hogy a fesztiválnak a közönség a legfontosabb, ezért arra senkinek nem adnak protokollból vagy akkreditációval ingyen jegyet, mindenkinek vásárolnia kell, aki találkozni akar a francia sztárral a filmje pénteki vetítésén a Fő téren. Már eladtak 1700 jegyet, de még lehet vásárolni. Külön kiemelte, hogy a Művész mozi helyét idén a Sapientia vetítőterme veszi át, illetve a Malom utcai Divatházban megszervezett új szekciót, az InfiniTIFF-et, amit mi is ajánlottunk nektek. De az idei fesztivál újdonságairól és meghívottjairól már sokat írtunk, nem részletezem, mert nem volt igazán jelentős bejelentés.

Idén nem volt politikusi felszólalás, de a Giurgiutól nem idegen beszólás sem, sőt, megdicsérte a polgármesteri hivatalt, amiért kibővítette, civilizáltan felújította a Fő teret, ami ugye a szabadtéri vetítéseknek a helyszíne, és így még több ember vehet részt azokon.
Mihai Chirilov művészeti vezető a vetített filmek sokszínűségére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy mindenki megkaphatja benne a helyét, fiatal és öreg, éhes, mánelista vagy vak egyaránt találhat kedvére valót. Lesznek vicces filmek, főként fekete komédiák és erotikusak is. Külön ajánlotta a 10 évvel ezelőtt bemutatott California Dreamin’ főtéri vetítését, amelyen Armand Assante is jelen lesz.Majd a nyitófilm mintegy felvezetéseként a bulgáriai Fekete-tengeri szírének asszonykórus énekelt, majd levetítettek néhány programajánlót is, amelyek szintén az idei fesztiválra készültek. Végül is meg kellett várni, hogy besötétedjen, és el lehessen kezdeni A belgák királya című komédiát, ami legalább annyira jó, mint amennyit ajánlották, vagy amennyire sokat sejtetett a film ajánlója. Olyan kikapcsolódós, amivel el lehet viselni a Fő tér sötétedés utáni hűvösét.

Aki a következő napokban szabadtéren szeretne filmet nézni, mindenképp hűvösre, 10 Celsius fok körüli hőmérsékletre készüljön, még akkor is, ha napközben olvadni lehet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS