2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A jövőben filmeztünk: a virtuális valóságot és az interaktivitást is kipróbáltuk

G. L. 2017. június 07. 15:52, utolsó frissítés: 15:57

A tapasztalatainkról mesélünk.


A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek idei nagy bejelentése volt a mozi esetleges jövőjét, az új filmes lehetőségeket bemutató szekció indítása. Olyan audiovizuális történetmesélési módokat akartak szemléltetni, amelyek egyelőre nem alkalmazhatóak klasszikus mozitermekben. A virtuális valóságokat megteremtő alkotásokat vetítenek, de vannak olyan interaktív filmek is, ahol okostelefonok segítségével, szavazás alapján alakítható a cselekmény. InfiniTIFF-élményeket mesélünk.

Doom Room

A vizuális és érintéses ingerekből álló installáció az igazi csemege, csak épp szinte lehetetlenség volt hozzáférni. Már szombaton pikk-pakk elkelt minden jegy, így amire észbe kaptunk, már csak azt mondták, hogy sajnálják. Egyébként ezt csak három napig lehetett elérni, akkor is korlátozott óraszámban. Összesen 60 embernek adatott meg a lehetőség, de még egyel sem találkoztunk, aki mesélt volna róla.

VR-mozi


Ez az egyik olyan lehetőség, amihez viszonylag tömegesen hozzá lehet férni, és még a fesztivál végéig naponta vannak vetítések. Azt hiszem, hogy A vonat érkezése című Lumiére-film nézőinek lehetett hasonló érzése, amikor először beültek a vetítésére. A látvány egyelőre annyira erős, hogy egy ideig mi másra sem tudtunk figyelni.

InfiniTIFFul continuă. Vă așteptăm #tiffmoments #TIFF #hailatiff #tiff16 #tiff2017 #ilovetiff #cluj #clujnapoca #clujulmagic #clujlife #filme #ilovecluj #visitcluj #movies 📷: Dan Grigore

A post shared by TIFF România (@tiffromania) on
Nekem elsőre két film jutott a csomagban, ez első egy dokumentumfilm, amelyen a Ma Loute című francia film rendezője, Bruno Dumont beszél a forgatási tapasztalatairól. Nekem őszintén az első pár pillanat annyira újszerű, szokatlan volt, hogy a látványon kívül nem is nagyon foglalkoztam mással, pedig hát olvasni kellene a feliratot, mert franciául nem igazán értek. Ez pedig nem egyszerű feladat akkor, amikor bármerre fordítod a fejed, éppen történik valami. A vége felé már azért egészen kezdtem belejönni, de még szokni kell.

A második egy művészi erotikus film volt, mert egy fehér térben négy férfi és három nő van körülöttünk, akik felfedezik egymás testét, majd különböző felállásban szeretkeznek, hol alattunk, hol a fejünk fölött, hol mindkét helyen egyszerre. A pornó már jó ideje felfedezte magának a virtuális valóságot, mi is írtunk már róla, meg is van benne a potenciál, mert nem az a terület, ahol különösebben nagy hangsúlyt kell fektetni a sztorira, mindig is a látványon lesz a lényeg. De őszintén 10 perc bőven elég volt ebből az élményből.

Másodjára egy ausztrál dokumentumfilmet láttam, ami a sivatagban található Martu törzsről szól, egy táncos vetélkedést, illetve német videoklipet. Ezek már jobban megmutatták, hogy milyen lehetőségek vannak a VR-filmekben, volt egészen látványos autózás, illetve a levegőbe is felemelkedtünk. Egészen álomszerű élmény.A technológia egyelőre nagyon drága, de azért elég izgalmas lehetőségek rejlenek benne. Most még leginkább az Ernelláék Farkaséknál című kamaradrámáknál tudom inkább elképzelni, ott simán nézelődhetnénk, eszméletlen otthonosságérzetet adna, de még nagyon ki kell tanulni ezt a területet.

Óránként vannak VR-vetítések, hét csomag közül lehet választani egyet, majd rövid bevezető után már lehet is nézni a kiválasztott filmeket. Két csomagot próbáltam ki, a másodikat mindenkinek csak ajánlani tudom. Standard jegyárakkal működik, de mondjuk nem is másfél órát fogsz bent ülni, hanem legfeljebb 25 percet.

Loop mozi

Ez nem akkora nagy újítás, csak lehet, hogy nem pont ezen a néven ismerted. Egyszerűn arról van szó, hogy végtelenítve vetítenek egy rövidfilmes csomagot, újra és újra megnézhetjük, hogyha van kedvünk és időnk hozzá.

Toate drumurile duc la...InfiniTIFF! VR cinema a fost o experienta grozava, recomand! #hailatiff #tiffmoments #tiff16 #tiff #clujplaces #infinitiff 📷: @silviana.cmp

A post shared by TIFF România (@tiffromania) on

Az infiniTIFF programjában nekem egy kicsit tölteléknek, legfeljebb közönségcsalogatónak tűnik, lévén, hogy román youtuberek videóit is vetítik majd. Összesen négy rövidfilmbe néztem bele: Blană (r. Tudor Botezatu), Proiecţionistul (r. Norbert Fodor), Te mai uiţi și la om (r. Ana-Maria Comănescu) és 4:15 P.M. sfârșitul lumii (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga), és ezen kívül még négy van, amit meg lehet nézni. A vetítések ingyenesek.

Interaktív mozi

A virtuális valóság vetítések mellett az infiniTIFF másik tömegek számára elérhető programja, ami azzal kecsegtet, hogy a nézőnek beleszólása lehet a film alakulásába. Ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni a CtrlMovie applikációt, majd a vetítés előtt egy saját WiFi hálózaton keresztül kapcsolódhattunk az irányító rendszerhez, ahol a mozivásznon feltűnő kérdésekre szavazhattunk. Nagyjából 5 másodpercünk van dönteni, ha az alatt nem szavazol, akkor kimaradsz, mert a filmnek folytatódnia kell. Az nagyon szépen van megoldva, hogy nem törik meg a lendület a szavazások miatt.

La Iulius Mall am reușit să aducem cinema interactiv #tiffmoments #TIFF #hailatiff #tiff16 #tiff2017 #ilovetiff #cluj #clujnapoca #clujulmagic #clujlife #filme #ilovecluj #visitcluj #educaTIFF 📷: @vladcupsa

A post shared by TIFF România (@tiffromania) on
Nagyjából 50 alkalommal szavaztunk Tobias Weber Late Shift című rendezésén. Bár azt nem tudom, hogy milyen variációk készültek, hány lehetséges változat közül választhattunk volna, de gyaníthatóan nem olyan nagyon sok. A történet szerint (már ahogy indul) Matt egy parkolóházi őrként dolgozik, ahonnan belekeveredik egy aukciósház kirablásába, majd így a kínai maffia és a rendőrség elől is menekülnie kell. Az akció alaptörténete adott, olyan lehetőség valószínűleg nincs, hogy Matt a munkából hazamegy aludni, inkább olyan választásaink vannak, hogy mennyit alkudozzon egy lánnyal, aki elkéri egy autónak a kulcsát, vagy a liftet vagy a lépcsőt használja ahhoz, hogy feljussanak az emeletre. Az eredmény végül is nagyjából ugyanaz, a folyamat viszont már más.

Az interaktív filmeket ne az infiniTIFF helyszínén, az egykori Malom utcai divatházban keressétek, mert a Iulius Mallban vannak a vetítések. Ebben az esetben is standard jegyáraik vannak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS