2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Itt is, ott is fesztivál van, de azért a Gărâna az igazi

k.á. 2017. június 16. 17:42, utolsó frissítés: 17:44

Főleg azoknak, akik szeretik a hegyvidéket, a jazzt és a színvonalat.


Bár a Gărâna Jazz Festival 21. kiadásánál tart, és ez alatt egy kis, alternatív fesztiválból nőtte ki magát Közép- és Kelet-Európa legnagyobb jazzfesztiváljává, még így is sokan vannak, akik nem hallottak róla, vagy nem vettek részt rajta. Erről elsősorban talán a helyszín, és a jazz hazai szinten való alulmediatizáltsága tehet, meg az, hogy viszonylag kevés hallgatója van a műfajnak. Holott mind helyszín, mind hangulat szempontjából ez az egyik legizgalmasabb hazai fesztivál.

Egyrészt, mert az ország dél-nyugati részében, Resica fölött, a Szemenik-hegyen van, két tó mellett, 1000 méter fölötti magasságban, tehát ideális környezet pihenni, másrészt nap mint nap a nemzetközi és hazai jazz nagyjai lépnek fel. Az elmúlt 20 évben több mint 100 000 vendég érkezett a Krassó-Szörény megyei falu, Ferencfalva (Văliug) mellé, és a nemzetközi jazz olyan előadói, mint Eberhard Weber, Jan Garbarek, Mike Stern, Tom Harrell, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, vagy Kimmo Pohjonen.

A fesztiválon néhány évben kint volt a Transindex is, de tényleg évről évre erősödik, nem méretben növi ki magát, hanem minőségben, ezt jól jelzi, hogy idén négy nap alatt 18 fellépő lesz, köztük a kétszeres Grammy-díjas John Scofield amerikai gitárossal, és az afro-kubai, stílusteremtő zenésszel, Omar Sosával, vagy azzal a Bill Frissellel, aki 2006-ban szintén Grammy-díjat kapott Unspeakable című albumáért a legjobb kortárs jazzalbum kategóriában. Ő már a nyolcvanas évektől a New York-i jazz meghatározó alakja, egyedi gitárjátéka a countryból, folkból építkezik, különleges effektusokkal ötvözve ezeket.

A fesztivál másik “nagyágyúja” David Torn lesz, aki a Sun of Goldfinger néven elhíresült projekttel lép fel először a fesztiválon és Romániában egyaránt, őt Tim Berne és Ches Smith kísérik, egy olyan műsorban, ahol határokat feszegetnek, a zenéét magáét az akusztikus és elektromos hangszerek ötvözésével, a műfaj jövőjét kutatva. Torn olyan előadók mellett dolgozott, mint David Bowie, John Legend, Madonna, Tori Amos, Bill Bruford, Mick Karn, Steve Roach vagy Matt Chamberlain.
A Gărâna szervezői nem hanyagolják el a műfaj hazai képviselőit sem, a 18-ból hat hazai produkció lesz: az új generációs, fiatal jazz-zenészeket tömörítő temesvári Sebastian Spanache Trio, ahol a három improvizációs zenész a jazz jövőjét kívánja kutatni a közönség segítségével, a Thy Veils, akik excentrikus és konceptuális zenét ötvöznek új digitális médiumokkal egy performansz keretében. A Thy Veils-et 1995-ben indította el Daniel Dorobanțu zenész és vizuális művész, és a projekt rövid időn belül a hazai minimalista jazz úttörője lett, meditatív hangzásaival, jelenleg Dora Gaitanovici (ének), Petre Ionuțescu (trombita) és Radu Pieloiu (dobok) alkotják az együttest Dorobanțu mellett.

A Gărâna egyik izgalmas programját az évről évre a közeli ferencfalvi római katolikus templomban megszervezett koncertjei képezik, az ide meghívott előadók igyekszenek az épület múltjára, hangulatára rezonálni. Idén két ilyen koncert is lesz, az egyik azé a Raul Kusaké, aki a templom különösen jó akusztikáját zongorával fogja kihasználni, a másik a Mircea Tiberian & Marta Hristea duó, akik a hazai jazz úttörőinek számítanak.A hazai fellépők között lesz Marius Preda is, aki cimbalmon végigjátszotta már a jelentős színpadokat olyan fellépőkkel együtt, mint Arturo Sandoval, Dennis Chambers vagy Mike Stern. A mostani fellépésre is egy nemzetközi csapatot hozott össze, az olasz Piero Bianculli, a holland Taco Gorter és a hazai Kiba Dachi fognak játszani vele a Mission Cimbalom koncert keretében. Egy másik izgalmas koncertnek ígérkezik az ARCUȘ TRIO koncertje, az együttes népzenei, világzenei elemeket ötvöz a progresszív rock és az R&B stílusával.

A fesztivál július 6-9. között fog zajlani a Resica fölötti Szemenik-hegyen, idén három színpad lesz. A szervezők kérik, hogy aki megy, az mindenképp vigyen meleg öltözéket, gumicsizmát, mert 1000 méter fölött az esték már nem olyan kellemesek mindig, főleg, ha esik. Az előző évek tapasztalata, hogy vigyen az ember készpénzt, ugyanis fent nincs bankautomata, és nem mindenhol lehet kártyával fizetni. Egyébként a táj tényleg idilli, és napközben két hegyi tóban is lehet úszkálni, ezekbe is bele lehet vetődni, mielőtt a hegyi jazz-éjszakákba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS