2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha unnád Tusványost – ott van Kelet-Magyarország legnagyobb bulija

Beretvás Gábor 2017. július 15. 11:04, utolsó frissítés: 20:12

Bár Tusványossal egyidőben zajlik, a debreceni Campus Fesztiválnak olyan zenei kínálata van, ami miatt érdemes elgondolkodni rajta. És az idén jubilál.


Eléggé szerencsétlen módon a nagy fesztiválkavalkádban most is egyidőben rendezik meg az erdélyi fiatalság körében nem véletlenül népszerű Tusványost (júl. 18-23.) és a Partiumhoz sokkal közelebbi, Magyarországot nézve a második vagy harmadik legnagyobb zenei fesztivál, a debreceni Campust (júl. 20-24.) Mielőtt bárkit magamra haragítanék, csupán a magam csendes módján próbálom felvillantani, hogy mit is kínál Tusnádhoz képest a cívis város.

Tusványos ugye Tusványos, ehhez nem fér kétség. Összehozza az Erdély akár legtávolabbi szegletébe vetődött fiatalságot, haverokat, akik rég nem látták egymást, és lehetőséget kínál arra is, hogy a párok, mondjuk, itt jöjjenek össze. Mi több, hála a pálinka tradíciójának, itt olyan kalandok is megtörténnek, amik egyébként soha. Aki emlékszik ezekre, az tudja, hogy miről beszélek, aki meg nem, az meg úgyis megtudja, mikor valaki "poénból" felteszi majd ennek bizonyítékát a netre.

Ha akad azonban olyan, aki nem tombolta még ki magát a Double Rise-on, a Vibe-on vagy az Electric Castle-n, és nem az Untoldra, Szigetre, vagy éppen Mérára gyűjt egy call center klimatizált unalmában vagy izzad bármilyen más napszámban, a nagyerdei Campus annak talán érdekes lehet Tusványos mellett. Főleg, ha Nagyvárad vagy Szatmár környéki az illető; vagy éppen Kapolcsra, a Művészetek Völgyébe tart hippiskedni, és útközben rá szeretne gyúrni egyet.

Nyilván ha az ember megszokja példának okáért a kolozsvári lüktetést, akkor nem feltétlenül váltana át úgy amúgy a debreceni downtempóra. Az évközbeni lanyha hétköznapokon néha magam is tanácstalanul tárom szét a kezem, mikor a Nagytemplom előtti kiürült téren üres tescós szatyrokat sodor a hajnali szél. Sőt, az ilyen döbbeneti magányban én is csak lesunyt fejjel, lassú western-dallamokat fütyülve koslatok haza, míg lépteim visszhangos zaját csak a távolodó harang kondulása szakítja meg fájdalmasan. De a X. Campus fesztivál az a pár nap lesz, amikor összerándul a város a programok torlódásától és felvillanyozódik az odaözönlők tömegétől. Amikor tehát Debrecen visszavedlik egykori zajos önmagává.


Hozzá kell tennem, hogy az egykori ’kálvinista Róma’ persze ma sem olyan bágyadt, ha nem egy Kolozsvár-féle multikulti főváros-féléből nézi az ember, és persze lehetne javítani is rajta, ha nem pállott gondolkodású pártmunkások váltanák a cselgáncsedzőt egy-egy kulturális intézmény élén, de ebbe most ne menjünk bele. Nyáron, megjegyzem, az este is egész jól pörög, bármit is sütöttek ki unalmukban az itt tanuló külföldi egyetemisták.Na jó! Ők nem tudják, mióta a taxis hozza a bevásárlást, hogy nyárünnep van, és tömve vannak a halközi kocsmák. Mi több, közeleg az augusztusi Jazznapok, és a főtéren is koccannak lassan a korsók és perceg a zsírban a sült kolbász.

A Virágkarneválról most nem beszélek, mert hol van még augusztus 20.? Bár azt ismét felvetném, hogy jót tenne a népnek, ha végre együtt üvölthetné a fellépőkkel a Despacito-t, vagy amit csak akar. Mert nem poén 35 fokban egy kordon mögül bámulni, hogy folyik le a smink a tizedik mazsorett-csoport arcán. Meg amúgy is tisztázhatnánk, mit is jelent egyáltalán az a szó, hogy karnevál. Mert nem csak az a cívis, akiknek körbeér a torkán a tarkóháj. Na, de vannak hírek, amik arról szólnak, hogy imáim meghallgatásra találtak, s ebben az évben talán végre emberbaráttá válik a karnevál.

No, de a lényegre térve, a X. Campus előnye, mondjuk Tusványoshoz képest, hogy elviekben politikamentes, és hogy nem feltétlenül akarja azt az érzést kelteni, mintha a Petőfinél beletörött volna a rádióba a potméter. Remélhetőleg ez össze is jön, hiszen a szervezők, úgy fest, a jubileum alkalmával kitettek magukért. Legalábbis a meghívottak között olyan előadók is szerepelnek, mint Lukas Graham, Alle Farben, Bingo Players vagy a legutóbbi albumukkal számomra kellemes meglepetést okozó Prodigy. Természetesen lesz arra is mód, hogy az MTV aranykorának olyan elaggott sztárjain visíthassunk, mint a – kimondani is nehéz – 2 Unlimited, már ha a nosztalgia füstgépei nem homályosítják el teljesen látásunkat. De természetesen lesznek olyan fellépők is, a Halott pénztől a Magashegyin át Rúzsa Magdiig, akiket a bálványosi közönség is tusványoz (vagy fordítva). De aki éppen arra hajt, az a Campuson is dúdolhatja a Bagossy Brothers unásig ismert nótáit ugyanúgy, ahogy ámultan figyelheti azt is, hogy egy erősebb riffnél a tankcsapdás Lukács Laci haját bekapja-e végre a szélgép.Szóval aki kíváncsi, az ne vesse el az ötletet, mert elvileg NAGY buli lesz. Bár, hozzá kell tennem, Debrecenben minden nagy, a (Nagy)erdőt, a (Nagy)állomást és a már említett Nagytemplomot is beleértve. Egy szó mint száz, ilyen is van, ha érdekel valakit, kattintson a honlapjukra és döntse el, mit szeretne. Pálinka itt is lesz, de előre szólok, itt kártyára adják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS