2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézműves fesztivál lesz Mérán: másodszor várnak idén az évezred slágereivel

G. L. 2017. július 18. 20:13, utolsó frissítés: 2017. július 19. 09:40

Bemutatták és megmutatták a második Méra World Music fesztivált.


Tíz nap múlva kezdődik a második Méra World Music csűrfesztivál, amire a megszokott helyen várnak, a megszokott koncepcióval, de megerősítettek a helyszínt és a zenei kínálatot is - jelentették be a július 27-30. között szervezett esemény szervezői keddi sajtótájékoztatójukon a mérai Szarka-teleken.

"A népzene önmagában is fogyasztható,

és az a világzene, amely megfelelő arányokkal nyúl a népzenéhez, abból inspirálódik, de semmiképpen sem írja fölül, éppen elismeri ennek a zenének értékét" - indokolta a zenei koncepciójukban a népzene erősödését Bethlendi András szervező. A fesztivál második napját fogják teljes egészében a népzenének szentelni, akkor csak népzenei fellépőik lesznek, illetve akkor tartják az I. Kalotaszegi Prímásversenyt is. De a világzenei vonalat is jelentős mértékben erősítették, az amerikai kontinensről is lesz fellépőjük.

Fülöp Csenge, Varga Zoltán, Bethlendi András és Vass AttilaFülöp Csenge, Varga Zoltán, Bethlendi András és Vass Attila


Július 27-én, a fesztivál első napján, csütörtökön az olaszországi Brigan Folk lép majd fel, akik kelta és mediterrán népzenéből ihletődő dalokat játszanak. Szintén csütörtökön játszik a lengyel Beltaine, akik ugyancsak kelta muzsikával szórakoztatják majd a közönséget, illetve ekkor lesz a Rendhagyó prímástalálkozó is a magyar világzene és népzene legnagyobb sztárjaival. Fellép többek között Pál István Szalonna, Herczku Ágnes, Both Miklós és Doór Róbert is.

Július 28-án, pénteken a fesztivál főszínpadának helyt adó helyszínen lesz a Fölszállott a páva gálaműsor, majd a román népzenét játszó Taraf din Naipu, illetve Szalonna és bandája következik. Július 29-én, szombaton karibi dallamokat hallhatunk a mexikói Guajiro Calentanó-tól, ezt követi a Fanfara Transilvania és a Parno Graszt koncertje. Nagy buli lesz a fesztivál utolsó napján is, július 30-án, amikor a Söndörgő, az Amerikából érkező The Resonant Rogues és a Muzsikás lép majd csűrszínpadra - ismertette a zenei programot Varga Zoltán, az esemény egyik főszervezője. Aki nem tud részt venni a fesztivál minden napján, napijegyet is válthat. Minden este bulival zárul, amikor helyi zenészek szórakoztatnak.

Először lesz kalotaszegi prímásverseny,

amit a balatonfüredi prímásverseny mintájára szerveznek meg a Hagyományok háza kezdeményezésére. Vass Attila, a Hagyományok Háza kolozsvári képviseletének vezetője elmondta azt is, hogy nagyon jól kapcsolódik a prímásversenyek hangulata a Mérai World Music csűrfesztivál hangulatához. A prímásversenyen a régió legjobb fiatal (16-35 éve közötti) prímásai kelnek versenyre idén. A nagy kalotaszegi prímások repertoárjából játszanak majd kalotaszegi muzsikát.

"Ne úgy képzeljétek el, mintha ennek nagyon kötött népzenei hangulata lenne. Nekem volt szerencsém már részt venni a füredi népzenei prímásversenyen, és nagyon átjön az a kötetlenség, ami benne van a népzenében olykor-olykor" - biztatta az érdeklődőket Vass Attila.

Sőt, a bár is elkészült már a teleken talált cserepekbőlSőt, a bár is elkészült már a teleken talált cserepekből


A Méra világzenei fesztivál szervezői a további programokat is elmondták. A Csűrfiában továbbra is egész napos gyerekfoglalkozásokkal várják a fiatalokat péntektől. A fesztiválra egyébként a 14 év alattiaknak ingyenes a belépés. A Csűrstúdióban pedig Kalotaszeggel és Mérával kapcsolatos filmeket fognak bemutatni, kettőnek a rendezője is ott lesz a fesztiválon.

Az eddigi három porta mellett idén még egy további helyszínnel bővül a fesztivál, megnyitják ugyanis a mérai Bivalymúzeumot is. Az érdeklődőket a múzeum alapítója, Varga György vezeti be a bivalytartás kulisszáiba, de ott zajlik majd a prímásverseny és táncoktatás is lesz felnőtteknek. Tötszegi Tekla vezetésével idén is betekinthetnek a mérai hagyományokba, népviseletbe a látogatók. De ezen kívül Agócs Gergely mesemondó fog mesélni azoknak, akik a fűben heverészve, szalmaszálat rágcsálva szeretnének emléket idézni, nagyot gondolni. A Szarka-telken pedig a közösségi szövésre várják azokat, akik részesei szeretnének lenni a közös alkotás örömének.


A helyszín már félig kész is van,

mert a szervezők úgy képzelik el, hogy annak egy része egész évben ott marad a Szarka-teleken. Az infó pontot és bárt már áprilisban elkészítették a KOOHO építészei, Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond és Fülöp Csenge. A következő napokban a fesztivál kezdetéig a chill zone, a patak környékének rendezése, a telefontöltőpont illetve a teljes telek ünneplőre hangolása következik. A térkialakítás idén is a hely szellemét és a telek hangulatát követi, formavilága visszafogott és letisztult, anyaghasználatában pedig takarékos: főként fát, fehér textilt és cserepet használnak.

Az info pont már kész vanAz info pont már kész van

A chill zone-ban még van munkaA chill zone-ban még van munka


A helyszín kialakításakor már egy világzenei évadban gondolkodtak, világzenei műhelyt működtetnek Mérán, aminek a része volt a világzenei majális a Besh o droM zenekar fellépésével, illetve gyereknapi koncertek is. De a világzenei évad a fesztivál után is folytatódik, mert megpróbálják hozzászoktatni a műfaj kedvelőit ahhoz, hogy létezik a mérai csűrszínpad.

A fesztivál után először a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor szervezik még a Szarka-teleken, aminek a gáláján a Napra együttes fog fellépni, majd a feketetói vásár alkalmából szervezett koncerttel és bállal zárul a világzenei éved. "Csak minőségi népzenei és világzenei fellépőket szeretnének ide elhozni, akik a világ bármely részén megállnák a helyüket" - mondták a várható fellépőkről a szervezők.


Gyűjtést is indítanak a faragott kapuk felújítására,

mert a Méra World Music fesztivál szervezői fontosnak tartják a helyi kultúra megőrzésének támogatását és a faluturizmus fellendítését. A gyűjtéssel pedig nem csupán a tárgyi kulturális örökséget szeretnék megmenteni, hanem a szakmai tudást is szeretnék átörökíteni. "Úgy gondoljuk, hogy a faragott kapu nagyon meghatározó karakterisztikája a régiónak, büszkesége Mérának, és ennek a teleknek is, hogy egy ilyen kapun lehet ide belépni, ezért szeretnénk segíteni a felújításukban" - mondta Bethlendi. Egy kapunak a helyreállítása nagyjából 5000 lejbe kerül a fesztivál szervezői szerint.
Hasznos infók

Kolozsvár és Méra központja között a fesztivál ideje alatt rendszeresen közlekednek majd buszok. A járatok órarend szerint a Kisállomásról, illetve az Magyar Operától indulnak majd. Idén mindössze 1000 bérletet árusítanak, elővételben 99 lejért (a helyszínen 119 lej, ha még marad). A napijegy ára elővételben 29 lej (a helyszínen 39 lej). Akik inkább azt választják, hogy megszállnak Mérán, azoknak is tudnak segítséget nyújtani szervezők. Házaknál - a szervezők közvetítésével - 40 lejért lehet megszállni személyenként éjszakánkét, míg a sátorhelyért 10 lejt kell fizetni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS