2017. október 23. hétfőGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézműves fesztivál lesz Mérán: másodszor várnak idén az évezred slágereivel

G. L. 2017. július 18. 20:13, utolsó frissítés: 2017. július 19. 09:40

Bemutatták és megmutatták a második Méra World Music fesztivált.


Tíz nap múlva kezdődik a második Méra World Music csűrfesztivál, amire a megszokott helyen várnak, a megszokott koncepcióval, de megerősítettek a helyszínt és a zenei kínálatot is - jelentették be a július 27-30. között szervezett esemény szervezői keddi sajtótájékoztatójukon a mérai Szarka-teleken.

"A népzene önmagában is fogyasztható,

és az a világzene, amely megfelelő arányokkal nyúl a népzenéhez, abból inspirálódik, de semmiképpen sem írja fölül, éppen elismeri ennek a zenének értékét" - indokolta a zenei koncepciójukban a népzene erősödését Bethlendi András szervező. A fesztivál második napját fogják teljes egészében a népzenének szentelni, akkor csak népzenei fellépőik lesznek, illetve akkor tartják az I. Kalotaszegi Prímásversenyt is. De a világzenei vonalat is jelentős mértékben erősítették, az amerikai kontinensről is lesz fellépőjük.

Fülöp Csenge, Varga Zoltán, Bethlendi András és Vass Attila


Július 27-én, a fesztivál első napján, csütörtökön az olaszországi Brigan Folk lép majd fel, akik kelta és mediterrán népzenéből ihletődő dalokat játszanak. Szintén csütörtökön játszik a lengyel Beltaine, akik ugyancsak kelta muzsikával szórakoztatják majd a közönséget, illetve ekkor lesz a Rendhagyó prímástalálkozó is a magyar világzene és népzene legnagyobb sztárjaival. Fellép többek között Pál István Szalonna, Herczku Ágnes, Both Miklós és Doór Róbert is.

Július 28-án, pénteken a fesztivál főszínpadának helyt adó helyszínen lesz a Fölszállott a páva gálaműsor, majd a román népzenét játszó Taraf din Naipu, illetve Szalonna és bandája következik. Július 29-én, szombaton karibi dallamokat hallhatunk a mexikói Guajiro Calentanó-tól, ezt követi a Fanfara Transilvania és a Parno Graszt koncertje. Nagy buli lesz a fesztivál utolsó napján is, július 30-án, amikor a Söndörgő, az Amerikából érkező The Resonant Rogues és a Muzsikás lép majd csűrszínpadra - ismertette a zenei programot Varga Zoltán, az esemény egyik főszervezője. Aki nem tud részt venni a fesztivál minden napján, napijegyet is válthat. Minden este bulival zárul, amikor helyi zenészek szórakoztatnak.

Először lesz kalotaszegi prímásverseny,

amit a balatonfüredi prímásverseny mintájára szerveznek meg a Hagyományok háza kezdeményezésére. Vass Attila, a Hagyományok Háza kolozsvári képviseletének vezetője elmondta azt is, hogy nagyon jól kapcsolódik a prímásversenyek hangulata a Mérai World Music csűrfesztivál hangulatához. A prímásversenyen a régió legjobb fiatal (16-35 éve közötti) prímásai kelnek versenyre idén. A nagy kalotaszegi prímások repertoárjából játszanak majd kalotaszegi muzsikát.

"Ne úgy képzeljétek el, mintha ennek nagyon kötött népzenei hangulata lenne. Nekem volt szerencsém már részt venni a füredi népzenei prímásversenyen, és nagyon átjön az a kötetlenség, ami benne van a népzenében olykor-olykor" - biztatta az érdeklődőket Vass Attila.

Sőt, a bár is elkészült már a teleken talált cserepekből


A Méra világzenei fesztivál szervezői a további programokat is elmondták. A Csűrfiában továbbra is egész napos gyerekfoglalkozásokkal várják a fiatalokat péntektől. A fesztiválra egyébként a 14 év alattiaknak ingyenes a belépés. A Csűrstúdióban pedig Kalotaszeggel és Mérával kapcsolatos filmeket fognak bemutatni, kettőnek a rendezője is ott lesz a fesztiválon.

Az eddigi három porta mellett idén még egy további helyszínnel bővül a fesztivál, megnyitják ugyanis a mérai Bivalymúzeumot is. Az érdeklődőket a múzeum alapítója, Varga György vezeti be a bivalytartás kulisszáiba, de ott zajlik majd a prímásverseny és táncoktatás is lesz felnőtteknek. Tötszegi Tekla vezetésével idén is betekinthetnek a mérai hagyományokba, népviseletbe a látogatók. De ezen kívül Agócs Gergely mesemondó fog mesélni azoknak, akik a fűben heverészve, szalmaszálat rágcsálva szeretnének emléket idézni, nagyot gondolni. A Szarka-telken pedig a közösségi szövésre várják azokat, akik részesei szeretnének lenni a közös alkotás örömének.


A helyszín már félig kész is van,

mert a szervezők úgy képzelik el, hogy annak egy része egész évben ott marad a Szarka-teleken. Az infó pontot és bárt már áprilisban elkészítették a KOOHO építészei, Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond és Fülöp Csenge. A következő napokban a fesztivál kezdetéig a chill zone, a patak környékének rendezése, a telefontöltőpont illetve a teljes telek ünneplőre hangolása következik. A térkialakítás idén is a hely szellemét és a telek hangulatát követi, formavilága visszafogott és letisztult, anyaghasználatában pedig takarékos: főként fát, fehér textilt és cserepet használnak.

Az info pont már kész van

A chill zone-ban még van munka


A helyszín kialakításakor már egy világzenei évadban gondolkodtak, világzenei műhelyt működtetnek Mérán, aminek a része volt a világzenei majális a Besh o droM zenekar fellépésével, illetve gyereknapi koncertek is. De a világzenei évad a fesztivál után is folytatódik, mert megpróbálják hozzászoktatni a műfaj kedvelőit ahhoz, hogy létezik a mérai csűrszínpad.

A fesztivál után először a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor szervezik még a Szarka-teleken, aminek a gáláján a Napra együttes fog fellépni, majd a feketetói vásár alkalmából szervezett koncerttel és bállal zárul a világzenei éved. "Csak minőségi népzenei és világzenei fellépőket szeretnének ide elhozni, akik a világ bármely részén megállnák a helyüket" - mondták a várható fellépőkről a szervezők.


Gyűjtést is indítanak a faragott kapuk felújítására,

mert a Méra World Music fesztivál szervezői fontosnak tartják a helyi kultúra megőrzésének támogatását és a faluturizmus fellendítését. A gyűjtéssel pedig nem csupán a tárgyi kulturális örökséget szeretnék megmenteni, hanem a szakmai tudást is szeretnék átörökíteni. "Úgy gondoljuk, hogy a faragott kapu nagyon meghatározó karakterisztikája a régiónak, büszkesége Mérának, és ennek a teleknek is, hogy egy ilyen kapun lehet ide belépni, ezért szeretnénk segíteni a felújításukban" - mondta Bethlendi. Egy kapunak a helyreállítása nagyjából 5000 lejbe kerül a fesztivál szervezői szerint.
Hasznos infók

Kolozsvár és Méra központja között a fesztivál ideje alatt rendszeresen közlekednek majd buszok. A járatok órarend szerint a Kisállomásról, illetve az Magyar Operától indulnak majd. Idén mindössze 1000 bérletet árusítanak, elővételben 99 lejért (a helyszínen 119 lej, ha még marad). A napijegy ára elővételben 29 lej (a helyszínen 39 lej). Akik inkább azt választják, hogy megszállnak Mérán, azoknak is tudnak segítséget nyújtani szervezők. Házaknál - a szervezők közvetítésével - 40 lejért lehet megszállni személyenként éjszakánkét, míg a sátorhelyért 10 lejt kell fizetni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS