2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könyvek nyárra, és nem csak: 26 olvasnivalót ajánlunk!

2017. augusztus 17. 18:07, utolsó frissítés: 2017. augusztus 18. 09:06

Bocsárdi Magor, Kali Ágnes, Kiss Bora, Kispál Attila, Kelemen Hunor, Silye Lóránd és Szabó Árpád Töhötöm idei kedvenc olvasmányait mutatjuk.


Erdélyi értelmiségieket, közéleti szereplőket kértünk arra, hogy osszák meg velünk, mit olvastak a nyáron, és miért ajánlanák másnak is.

Kali Ágnes dramaturg, költő

Robert M. Pirsig: A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete

A nyár általában ugyanakkora rohanás (ha nem nagyobb) mint az év többi időszaka. Több órás utak, országhatárok, bőröndök és utazótáskák. Úton lenni és közben olvasni meditáció, az egyik legjobb a magányos dolgok közül. Jelenleg Robert M. Pirsinggel az útitársam, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészetét olvasom. Szeretem ahogy megszelídíti az őt körülvevő gépeket, ahogy a használati tárgyak és a személyek egységet alkotnak. Pirsing sok és jó kérdést vet fel, társadalomról, életmódról, oktatásról, filozófiáról, miközben szereplői (ugyanúgy mint én) utaznak, és nagyon élvezik. Ajánlom azoknak, akik szeretnek megállni és egy-egy felvetés mellett elmélázni amíg a külső és belső tájak megváltoznak. A fordítás nem tökéletes, aki teheti eredeti nyelven olvassa.Tolvaj Zoltán: Fantomiker

Ezenkívül mindig van nálam verseskötet, most Tolvaj Zoltán Fantomikerje lapul a táskámban, felkavar, nevettet, erőt ad és elvesz, tangózik velem.

Szabó Árpád Töhötöm, néprajzkutató, a KMEI elnöke


Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér (Magvető Könyvkiadó, 2017)

Ezt tavasszal vásároltam Pécsen, és azóta szemezek a könyvvel. Nem ígérkezik könnyű olvasmánynak. De hogy ne kerülgessem a forró kását: azért fogom elolvasni, mert még nem olvastam.

Oravecz Imre: Az Ondrok-sorozat első két kötete (Ondrok gödre - Magvető Könyvkiadó, 2016 - és a Kaliforniai fürj - Magvető Könyvkiadó, 2017)

Azért olvasnám újra, mert már olvastam őket. Van ezeknek a regényeknek egy sodrása, mint ahogy a bennük leírt életeknek is. S noha kollégák szerint néprajzi hitelességük nem száz százalékos, azt gondolom, a 19-20. század fordulójának parasztságáról és az amerikázásról kevesen írtak hitelesebben.Yuval Noah Harari: Sapiens. Az emberiség rövid története (Animus Kiadó, 2015) és Homo Deus. A holnap története (Animus Kiadó, 2017)

Egy barátomnak hoztam el Pestről a másodikat. A vonaton nem tudtam letenni. Ezek egy kicsit bestseller-ízű, spekulatív és túlontúl nagyívű írások. De pont ezért tudják megragadni az olvasó figyelmét. Hisz például arra keresik a választ, hogy merre alakul az emberiség történelme.

René Girard: Látám a sátánt, mint a villámlást lehullani az égből (Atlantisz Könyvkiadó, 2013)

Nem kifejezetten nyári olvasmány, idő kell hozzá. Ezért jó a nyár az elolvasására. Nekem régi adósságom, eddig csak beleolvastam inkább. Alapszövegeinknek, a Biblia szövegeinek az újraolvasása - az erőszakról és az emberáldozatról. Ennél pedig kevés dolog aktuálisabb.

Silye Lóránd geológus, BBTE

Herta Müller: Herztier*

Előttem hever egy tenyérnyi méretű könyv, mintha egy nagyobb állat szíve lenne. Egy zsebkönyvnyi regény amelynek cselekménye a nyolcvanas évek Romániáját tárja elénk az író életrajzával teleszőve. Talán egy kis személyes ablak egy államszervezési rendszerre, amely felőrölt és/vagy emigrációba kényszerítette állampolgárait. A történet magyar olvasók számára is ismerős lehet, de ez egy másik kultúra képviselőjének a nézőpontja arról, amit mi "magyarul" ismerünk.

Személyes kihívás számomra, hogy német eredetiben elolvassam, mert először futok neki németül regényt olvasni. 2014 óta vár rám ez a könyv és vele együtt német eredetiben a német irodalom. Mindennek, az olvasásnak és a késésnek is az oka egy író-olvasó találkozó Brémában Herta Müllerrel.

*Magyarul Szívjószág címmel jelent meg 2011-ben a Cartaphilus Kiadónál.

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink (Európa Könyvkiadó, 2016)

Különféle emberek történetei egy szétesett országról (Szovjetunió), amely az emberekben él tovább. Így feltárulnak egy nagyhatalom politikai berendezkedésében bekövetkezett gyökeres változások sikerének és sikertelenségének az okai, de legfőképpen a nagy történelmi események árnyékában meghúzódó egyéni emberi sorsok is.Ady Endre: Ha hív az acélhegyű ördög...

Ady 1900-1904 között megjelent újságcikkei és publicisztikái valóban ördögi írások, ugyanis ma pont úgy érvényesek, mint amikor megjelentek. Rettenetes, félelmetes, de ugyanakkor nagyon elgondolkodtató, hogy bő 100 év elteltével is ugyanazok a problémák, válaszok és reflexek működnek, mint Ady idejében. Pedig azóta lezajlott egy nagy, aztán egy másik nagy háború, jöttek, mentek a határok és Erdély már régen egészen más, mint Ady korában. Az erdélyi magyar közélet azonban, mintha semmit sem változott volna.

Steve Jones: Darwin szelleme. A fajok eredete - mai változatában (Typotex Kiadó, 2004)

Az evolúcióról mindenki tud valamit, de tapasztalataim szerint még a szakmabeliek közül is nagyon kevesen olvasták Darwin korszakalkotó művét. Nem egy egyszerű olvasmány ugyanis a viktoriánus stílusban megírt forradalmi könyv. A londoni UCL professzora, Steve Jones, ezt ismerte fel, és írt egy élvezetes, a legújabb tudományos eredményeket is magába foglaló könyvet, amely azonban szerkezetileg követi Darwin klasszikus munkáját. Kihagyhatatlan!

Főzy István - Szente István: Ősmaradványok. A Kárpát-Pannon térség kövületei

Egy gazdagon illusztrált könyv azoknak, akik emberi léptékkel nehezen elképzelhető módon szeretnének visszatekinteni az időbe. A könyv lapjait forgatva gyönyörű őslények kerülnek az olvasó szeme elé, miközben képzeletben több tíz vagy éppen száz millió éveket utazik az időben. Az őslények mellett a híres leleteket feltáró paleontológusokat, valamint a híresebb erdélyi lelőhelyek érdekes ősmaradványait is megismerheti a nagyközönség.

Simon Winchester: The Map that Changed the World

1815. augusztus 1-én jelent meg az első olyan geológiai (földtani) térkép, amely egy egész ország (Anglia, Wales és részben Skócia) geológiai jellegzetességeit ábrázolta. A térkép létrejöttének sztoriját ismerhetjük meg, annak szerkesztője, William Smith élettörténetén keresztül. Az olvasmányos, igaz helyenként egy picit bulvár stílusú, és szakmailag némileg pontatlan bestseller arra is alaposan rávilágít, hogy alapos geológiai ismeret kellett a britek iparosodásához. Azóta elkészültek persze más országok és térségek modern geológiai térképei is, amelyek nélkül egy egyszerű házat sem lehet szakszerűen megépíteni.

Kiss Bora színész

Lantos Mihály: Villámolvasás

Mivel az idén egy nagyon intenzív tanulási folyamaton vettem részt, elmaradtak a nagy regények, az aktuális, új írások. De most ennek volt ott az ideje. A Magyar Jóga Akadémia tanulója lettem, így nagyon sok olvasnivalóm volt, mint pl. Patandzsali Jóga szutrái, a Bhagavad Gita, tankönyvek, anatómiai szakkönyvek, Mesterek írásai. Így a nyaralós-olvasmányokat is ez jellemzi. Az első mégis egy teljesen más könyv, amit a sok tanulnivaló miatt választottam.

Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Egy ideje próbálok vigyázni minden élőlény életére, amennyire csak tehetem. A jógától nagyon sok mindent kaptam. Például azt, hogy: Ahimsza. Nem ártás jelent. Nem tudtam, hogy mi történik, amikor az ember nem fogyaszt halott állatokat. Aztán az elmúlt évek bizony megvilágítottak pár dolgot. Régebben féltem az állatoktól, pedig szerettem őket, de amióta nem eszem húst, és tudom, érzem, hogy tisztelem őket, ők is viszonozzák ezt. Szembe merek nézni minden állattal.Ágocs Írisz: Szia, jóga!

A mese és az illusztrációk iránti vonzalmamat is ki tudtam elégíteni. Az egyik Ágocs Írisz: Szia, jóga! c. könyve, míg a másik Lorena V. Pajalunga: Játsszunk jógát. Ezek vannak mellettem a kempingben.


Bocsárdi Magor zenész

Albert Camus: A pestis

Mindjárt a végére járok Albert Camus A pestisének, ami lehet, hogy nem éppen nyárára való, de valahogy így alakult. Az az igazság, hogy már elég régóta nyúzom.

Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

S a sok Camus között meg kikapcsolódásként Murakami Harukinak a Világvége és a keményre főtt csodaországját olvasom. Murakamira amúgy eléggé rákaptam az utóbbi időben. Nagyon izgalmas világa van a regényeinek, s úgy tud könnyed maradni, hogy közben egy csomó témát nagyon szépen kibont. Ha néha úgy érzem, hogy túl felgyorsult körülöttem az élet, akkor szívesen felcsapok még egy kis Taó-t vagy Hamvast.
Kispál Attila képzőművész, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója

Péterfy Gergely: Kitömött barbár (Pesti Kalligram Kft., 2014)

Napi szinten többnyire szakmai szövegeket, cikkeket olvasok, kevesebb időm jut szépirodalmi könyvek olvasására, mint azt szeretném. Legutóbb Péterfy Gergely Kitömött barbár c. könyvét olvastam. Egyrészt azért, mert ott voltam a könyv bemutatóján és felcsigáztak az elhangzottak, másrészt pedig keveset tudtam a nyelvújító Kazinczyról. Az, hogy a könyv Kazinczy özvegyén keresztül meséli el Angelo Soliman történetét és von párhuzamot részben a magyar nyelv „kitömésével” roppant izgalmas mű, a történelmi regények kedvelőinek ajánlott.Barabási Albert László Villanások - A jövő kiszámítható (Libri Könyvkiadó, 2016)

Barabási új könyvének elolvasására készülök, ezért pillanatnyilag a Behálózva c. könyvét lapozom újra, amit kb. 10 éve olvastam először. Valószínű kevésbé szorul bemutatásra Barabási és az általa meghonosított skála független hálózatok elmélete, mivel legutóbb a Magma szervezésében is követhető volt egy nagyszerű előadása Sepsiszentgyörgyön. Ezen kapcsolódott a netWorks című csoportos kiállításhoz is, mely augusztusban még látogatható. Tehát, akit érdekel a tudomány és arról olvasmányos formában szeretne tudást szerezni, Barabási fent említett könyveit ajánlom, melyek nyaraláshoz is kitűnő olvasmányok, hiszen hálózatokban gondolkodni mára már szinte feltétel.


Kelemen Hunor politikus, költő, állatorvos


Albert Camus: Az idegen (Európa Könyvkiadó, 2016)

Újraolvastam, most fejeztem be Albert Camus legfontosabb könyvét, a köztudatban eddig Közönyként élő Az idegent. Mindenkinek ajánlom, azoknak is, akik már olvasták – de az új, Ádám Péter- és Kiss Kornélia-féle fordításra is kíváncsiak –, és természetesen azoknak is, akik egy meghökkentő, abszurd élményre vágynak.

Michel Houellebecq Elemi részecskéje már kéznél van, azaz olvasás alatt, a következő hetekre pedig előkészítettem Vida Gábornak az Egy dadogás történetét, Tompa Andrea Omertáját, Tóth Krisztina Párducpompáját, valamint Pawel Lisickinek A dzsihád és a Nyugat öngyilkosságát is. Kétségkívül a nyári vakáció jó alkalom arra, hogy bepótoljuk mulasztásainkat. Ezért arra bátorítok mindenkit, hogy minél több helyen, minél többet olvasson!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS