2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sörhas és moziszék

Beretvás Gábor 2017. szeptember 07. 16:38, utolsó frissítés: 17:40

Miskolcon filmfesztivál kezdődik. No meg sörfesztivál is, de az most mindegy.


Szeptember 8-án veszi kezdetét és majd 10 napon keresztül tart a Jameson CineFest, vagy ha úgy tetszik, Magyarország legnagyobb filmfesztiváljainak egyike, a 14. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Hogy mi lesz pontosan a fesztiválon? Az erre a linkre kattintva található meg, csupán egy röpke mozdulattal át kell ollózni a szokásos polgármesteri sallangokból összekalapált akadályhálón.A lényeg, hogy rengeteg újdonsággal találkozhat az ember, többek között olyan filmekkel is, amikről a büdös életben sohasem hallott volna. Díszvendégnek ott lesz Jiří Menzel cseh filmrendező, színházi rendező, színész. A csehszlovák új hullám kiemelkedő alakja, Oscar-díjas művész, A Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capriccio, az Őfelsége pincére voltam és megannyi Hrabal-, Havel-, Páral- (és még folytathatnám) -film életre hívója. A magyar filmművészet visszatérő szereplője. No, és persze ne feledjük, hogy ő kérte fel Bán Jánost Az én kis falum együgyűjének főszerepére is. Ezért azóta is hálás vagyok.

Míg tavaly ugye Claudia Cardinale és Juliette Binoche bujkált a VIP-szobában a pórnép elől, most elvileg Magdaléna Vášáryovával lehet majd sörözni. Ő az, akinek a nevét nem tudom nem magyarosan kiejteni, és mivel Selmecbányán született, gondolom, annyira nem is baj ez.


Apropó sör. Mint kiderült, a filmfesztivállal egyidőben Miskolc városa csapra üti a hordókat is. (Jelzem, van arrafelé egy pár vagány sörmanufaktúra.) De ezt a két eseményt, mint a miskolci antropológus barátom is kihangsúlyozta, nem egyazon helyszínen tartják majd, mert a szervezők nem szeretnék, ha a nagy gonddal kitisztított vörös szőnyeget és az azon macskamód osonó Manolo Blahnik-okat telibe okádná majd az éppen arra botladozó plebsz. (Bár igaz, hogy az említett antropológus kissé rezignáltan hasonlít össze eseményeket, mert mint minden szociálisan érzékeny borsodinak, az ő feladatköre is bővült mára azzal, hogy a társadalom nem szavazó rétegét próbálja rábeszélni a tűcsere-programra.) Apropó, jövök itt a kézműves sörökkel, holott ott a Borsodi, no meg különben is a fesztet egy whiskey-márka támogatja. Szóval egészségünkre! Bár nem értem, miért nem a dögmelegre teszik legalább a sörös bulit. Itt egy kis kedvcsináló mindkét programhoz a már említett, de nem eléggé magasztalt Magda Vášáryovával. A filmrészlet önmagáért beszél.Lesznek persze vendégek az Óperencián túlról is. Többek között Francesca Eastwood, aki mondjuk nem köpi olyan bajnok módon a dohányt, mint a cserző nappal együtt vénülő papa, de azért kíváncsi vagyok rá is és a filmjére is. A Brigsby mackóban, ha jól látom, végre megpróbálkozik valami alakítással Mark Hamil, ami dicséretes, hiszen nehéz lehet úgy élni, hogy állandóan az ERŐvel zaklatnak, mert te voltál valaha Luke Skywalker. Mondjuk, nemsokára megint ő lesz. Jelzem, egyszer láttam egy filmben, ami nem Star Wars-féle, és amiben varjak is voltak, de inkább nem ismertetem a teljesítményét.

Látom, lesz egy Aronofsky-film is, a Mother, ahol Javier Bardem idősödő poétát alakít majd, amiből akár jól is kijöhet, mert mély hangja van, és állítólag József Attilának is az volt.Mondjuk ha már Aronofsky, nálam akkor is eddig a Pi vezet. Az persze nagy vonalakban egy matematikusról és az élet értelméről szól, így kéretik nem összekeverni valami három D-ben elképzelt tigris halakkal való incselkedésével.

Érdekesnek tűnik még A preparátor című film is, vagy ha tetszik, eredeti címén: Kupal. Itt egy kis ízelítő:Mondjuk én azok közé tartozom, akik szerették a Taxidermiát, és csak kicsit keseregnek azon, hogy a dagadó Balatonyt Trócsányi Gergő játszotta. Hiszen az eredeti elképzelés szerint ez Marlon Brando azon utolsó filmje lett volna, ahol egyszerre betol tokára öt Sport-szeletet. Pálfi állítólag rávette. Na, de ez nem jött össze, mert Brando hamarabb elment, mint ahogy a költségvetés megjött volna. De ne anyátlanodjunk el teljesen. Úgyse ez lett volna.De lesz például magyar film is. Vékes Csaba Hetedik alabárdos című alkotása a színház világába fog bennünket elkalauzolni. Nem mintha nagyon tévelyegnénk, de ezért ez érdekesnek mutatkozik.(Bár most a tróger minőségű trailert nézve maradjunk annyiban, hogy kétesélyes.) Na, de oda se neki! Mert Bezerédi Zoltánt meg bírom, és nem csak azért, mert volt olyan tökös, hogy ő himbálta be először a magyar filmvásznon. Ez filmtörténeti tény, semmi szexizmus vagy ilyesmi. Aki nem hiszi, kérdezze Udvaros Dorottyát.

Felkeltette az érdeklődésem továbbá Andrea De Sica neve is. Ő Az éjszaka gyermekeinek rendezője. S bár különösebben nem kérkedik vele, de utánajártam, és igen, van rokoni szál, mely az öreg Vittorióhoz köti. Bár, mint most kiderült, az egész család a filmipar környékén őgyeleg. Itt a beharangozó:Kár lenne felsorolni az egész filmkínálatot. Az látszik, hogy lesznek csemegék. A Szívritmuszavarok, A Zérus gyár, a Western, és Ciambra is baromira érdekelnek. Bár nem tudom, miért van bizonyos filmeknek ennyire hülye magyar címe. No, de nézzük el. Nézzünk, mint a moziban inkább.

Ui.: Közben megtaláltam a sörfesztivál programját is. Nagy buli lesz, de nem tudom, hogy hol. Remélem, nem fog behallatszani. Azt látom, hogy semmi Edda, és hogy az R-Go lesz a vége, úgyhogy keresztet vetek, és csikidám!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS