2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesés darabbal indítja évadát a Kolozsvári Magyar Opera, de nem csak ezért csodás

G. L. 2017. szeptember 25. 19:40, utolsó frissítés: 19:40

A Szent László-emlékév egyik legeredetibb produkcióját is a kolozsvári operában láthatja a közönség.


Két rendhagyó premierrel is készül a Kolozsvári Magyar Opera idén ősszel, először az Oberon, a tündérkirály című Weber-operát mutatják be most csütörtökön, szeptember 28-án, majd a Szent László-emlékév kapcsán egy ősbemutatóval is jelentkeznek októberben. Mindezt úgy, hogy az operának már júniusban elfogyott a produkciós költségvetéséből a pénz, mert őket is érintette a kormány azon döntése, amely szerint a kulturális intézmények dolgozóinak fizetését 50 százalékkal meg kell emelni. Szép Gyula igazgató szerint a döntés szinte teljesen ellehetetlenítette az előadások színrevitelét, ahogyan viccesen fogalmazott,


ha nem játszanánk, akkor jól lennénk,

mert a fizetésekre van pénz, a produkciókra már nem nagyon. Az opera együttműködésekkel próbálja megoldani a nehéz anyagi helyzetét, a már említett Szent László-emlékév kapcsán színpadra állított Boldogasszony lovagja című Selmeczi György-operát a Művészetek Palotája támogatásával hozzák létre. Szép szerint a Szent László-emlékév egyik legizgalmasabb és legeredetibb mozzanata lehet a darab bemutatója.

Selmeczi György csak annyi információt osztott meg a darabról, hogy Béres Attila rádiójátéka ihlette, és egy középkori bihari falucskában játszódik, ahol elhatározzák, László király tiszteletére szentelik a frissen felépített templomukat, csak épp a király még nem szent, ezért el kell menni Nagyváradra, és a püspökségen előadni a csodás legendáriumát. Amolyan színház a színházban típusú előadás lesz, humoros jelenetekkel. Selmeczi azt is mondta, hogy az érdekelte leginkább a mű megkomponálásakor, miként lehet a humort szerves részévé tenni a zenének.
A Szentivánéji álom és Az ezeregy éjszaka meséjének az ötvözése

az Oberon, amely az Kolozsvári Magyar Opera 2017/2018-as évadának másik nagy vállalkozása és első bemutatója lesz. Selmeczi méltatása szerint, aki ebben az esetben a darab rendezője, ez a Weber-darab az első, amely a tehetős nyugati kultúra számára ilyen koncepciózusan köti össze több földrész kultúráját is, és egyfajta primer globalizmusnak a gondolatát hordozva. Emellett az is a különlegessége, hogy bár ritkán mutatják be, nem is igazán ismert a közönség előtt, de a slágereit, például a Óceán áriát ismerik az emberek, amely talán a világhíres Maria Callas előadásában a legnépszerűbb. Az opera nyitánya is a filharmóniák repertoárjának állandó darabja.Selmeczi szerint Carl Maria von Weber személye miatt is érdekes lehet a mostani bemutató, aki a klasszikából a romantikába kormányozta át az európai zenei színházat. Összegezte, amit a klasszika ránk hagyott, és ugyanakkor ő volt az, aki a 19. század elején elkezdte szenvedélyesen keresni a zenei színháznak az új útjait. Ahogy Selmeczi fogalmazott, "mindenki tőle tanult", az Erkel operai világának is modellje volt, de Richard Wagner számára is példaképet jelentett.

Jankó Zsolt karmester a darab kürtszignóit emelte ki, mint a zenében és a cselekményben is fontos részletet, illetve a két főszereplő munkáját méltatta, mivel óriási feladatot hárul a tenor és a szoprán főhősökre. A szakemberek szerint egészen megterhelő vokális teljesítményt vár el az énekestől a szerző, olyan mintha nem számolna az ember képességeivel.De a rendező emellett méltatta a díszlettervező, Lőrincz Gyula és a jelmeztervező, Ledenják Andrea munkáját is, akinek a szűkös anyagi körülmények miatt még inkább a kreativitásukra kellett hagyatkozniuk, és ahogyan Selmeczi fogalmazott, "valami csoda folytán, olyanra sikerültek, mintha dúsgazdag lenne az opera". De külön említette Jakab Melinda koreográfust is, aki szerinte "csodálatos munkát végzett". Az operát magyarul adják elő.
Kodály Zoltánra is emlékeznek idén ősszel,

mondta el az intézmény igazgatója az idei évad ismertetésére térve. Október 15-én egy énekkari hangversennyel készülnek, míg 23-én, az '56-os szabadságharc évfordulóján a Psalmus Hungaricust adják elő. Ez utóbbi egyébként a kolozsvári hivatalos magyar zenei színjátszás 225. évfordulója alkalmából szervezett eseménynek is része, a Boldogasszony Lovagjával egyetemben, aminek a keretében egy gálát is terveznek idén őszire, illetve könyvet is kiadnak ez alkalomból. Kodályhoz kapcsolódva játsszák még a Székelyfonó című daljátékát, ez utóbbi szintén együttműködésben.

A későbbi tervek közül az Othellót említette az igazgató, amelyet jövő márciusban mutatnak be, illetve a Viktória című operettet, amit majd a budapesti Operettszínház támogatásával készítenek el. Ezen kívül a Fekete Péter című zenés darab bemutatóját tervezik még.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS