2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sűrű programmal várja Erdélyt a Filmtettfeszt

G. L. 2017. szeptember 29. 18:08, utolsó frissítés: 18:17

Nem csak szórakozni lesz lehetőség a nagyjátékfilmeken a 12 városban szervezett eseményen, hanem doksiból és kiegészítő programból is jut bőven.


Tizenkét erdélyi városban zajlik jövő héttől a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amelyen 10 új és 2 retrospektív magyar nagyjátékfilmet vetítenek, de nem csak emiatt lesz érdemes részt venni. A szervező Filmtett Egyesület pénteki sajtótájékoztatóján elsősorban a központi, kolozsvári eseményeket ismertették.

Először lesznek vetítések Temesváron és Gyergyószentmiklóson,

de kimarad a jóból Beszterce és Zilah. Temesváron kezdődik majd a leghamarabb az esemény, ott már október 2-án és 3-én, hétfőn és kedden lezajlanak a vetítések, míg a legtöbb helyszínen szerdától vasárnapig, október 4-től 8-ig zajlik a fesztivál, ekkor lesznek Kolozsváron is a vetítések. Ettől csak Arad és Nagyvárad tér el jelentősen, mert Aradon 12-én és 13-án lesznek a programok, míg Nagyváradon október 13-15. között. A kolozsvári programok egy része a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen zajlik. A részletes programért mindenképp érdemes felkeresni a fesztivál honlapját.
A csíkszeredai vetítéssel a szervezők csak annyit jegyeztek meg, hogy előre megegyeztek a Filmszereda szervezőivel, hogy mindkét eseményen vetíthessenek új magyar filmet. Így premierként mutatják be a csíkszeredai Filmtettfeszten a Kojot, A martfűi rém, Az állampolgár című nagyjátékfilmet, de a Filmgalopp mindhárom blokkját, illetve több Erdéllyel kapcsolatos dokumentumfilmet is meglehet majd nézni a Mikó-várban szervezett vetítéseken. Kolozs megyében Mérára és Tordaszentlászlóra pedig cinemobillal jut el a Brazilok. De ennyit a helyszínekről, jöhet a lényeg.

A korábbi évekhez képest több meghívott lesz jelen a vetítéseken, illetve utána a közönségtalálkozón,

Kolozsváron negyven vendégre számítanak. Zágoni Bálint beszámolója szerint a nyitófilm, a Kojot vetítése után a közönség Kostyák Márk rendezővel, Bocsárszky Attila és Salat Lehel színészekkel találkozhat. Ők a kolozsvári mellett a csíkszeredai és székelyudvarhelyi vetítéseken is jelen lesznek.Az állampolgárt Cake-Baly Marcelo főszereplő és Fehér Károly producer képviseli, míg a zárófilmet, a Brazilokat az erdélyi bemutatóra Rohonyi Gábor kíséri el. A Kút című filmmel Grigor Attila rendező és Trokán Nóra színésznő jön el, míg a WellHello slágerei által ihletett #sohavégetnemérőssel Lévai Balázs producer és Horváth András Dezső forgatókönyvíró lesz jelen Kolozsváron. A Hurok rendezője Madarász Isti pedig Kolozsvár mellett Sepsiszentgyörgyre is el fog menni. A többi meghívottról pedig egy kicsit később olvashattok.

A fókusz az erdélyi dokumentumfilmeken lesz,

és nem csak azért, mert a versenyt, a Filmgaloppot idén erdélyi magyar dokumentumfilmeknek hirdették meg, hanem például azért is, mert versenyen kívül vetített öt dokumentumfilmből négy témájában kapcsolódik Erdélyhez. A Hajdu Szabolcs, Kővári Szabolcs, Tóth Ridovics Máté és Gálovits Zoltán által készített Kanzoli például még annyira friss, hogy a címe is csak a napokban dőlt el. A vetítésen egyébként itt lesz Hajdu, és arról szól a film, hogy a Délibáb című filmjének a forgatására vinnének egy szereplőt Romániából, ha hagyná.

"Az előző években sokan megkerestek azzal, hogy neveznének dokumentumfilmmel, viszont eddig csak fikciós Filmgaloppunk volt. Idén viszont 7 erdélyi dokumentumfilmünk van versenyben" - mondta el Buzogány Klára főszervező.Jakab-Benke Nándor pedig azt tette hozzá, hogy ez után megpróbálják évente ciklikusan váltogatni a fikciós és dokumentum filmek között a versenyt. "Nagyon fontos nekünk, hogy maradjon verseny része a Filmtettfesztnek, mert fontos az, hogy az erdélyi alkotók kicsit összemérjék az erőiket" - mondta.

Idén két érdekesség van a versennyel kapcsolatban, az egyik a közönségszavazás. Mivel dokumentumfilmekről van szó, amelyek azért lényegesen hosszabbak, mint egy fikciós rövidfilm, így nem tudják minden városban levetíteni mind a három blokkot. Ezért a közönségszavazás online lesz a Filmtettfeszt oldalán, ahol Facebookos lájkolással döntik el a díjat. A film adatlapján lehet szavazni a fesztivál ideje alatt, október 4-7. között. A másik fontos bejelentés a zsűri: Fekete Ibolya, a közönségkedvenc Anyám és más futóbolondok a családból című film rendezője, Szomjas György filmrendező, illetve Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, a Román Televízió bukaresti magyar adásának korábbi főszerkesztője. A Filmgalopp fődíja a Médiatanács által felajánlott 1 millió forintnyi pénzjutalom, illetve a Sárga Csikó trófea egy kisebb változata.

Szomjas Györgyhöz kapcsolódik az idei retrospektív, a műfajteremtő Talpuk alatt fütyül a szél című alkotását vetítik digitálisan felújított változatban, illetve a Roncsfilm - avagy mi van, a győztünk? címűt lehet még megnézni a régiek közül, míg az újabbak közül a Hosszú búcsú - portré Halmos Béláról című doksi jön.


Pethő Ágnes nélkül nem lenne a Sapientiának filmes képzése,

mondták indoklásként a fesztivál szervezői, amikor bejelentették, hogy az elméleti képzéssel foglalkozó tanárnő kapja a 2017-es Sárga Csikó Díjat. Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület, és minden évben egy-egy olyan személyiséget tüntetnek ki, aki jelentős mértékben segítik az erdélyi filmesek pályájának alakulását. Pethő Ágnes az első, aki nem a gyakorlati, hanem elméleti munkásságáért tüntetnek neki.A kolozsvári kiegészítő programok közül 2 eseményt emeltek ki a szervezők. Szombat délelőtt mutatják be az Animációs körkép című kötetet, de Zágoni szerint az esemény sokkal több lesz, mint egy átlagos könyvbemutató, hiszen olyan meghívottak vesznek részt rajta, mint az első magyar Oscar-díjas animáció, A légy rendezője Rofusz Ferenc, az Emmy-díjas Varsányi Ferenc vagy Kollarik Tamás a kötet szerkesztője. De levetítik A légy című animációt is.

Ezen kívül a privát filmek archiválási lehetőségeiről szerveznek szombat délután egy panelt, amely kolozsvári fotós Orbán Lajos és báró Kemény János két világháború közötti privát felvételei a kiindulópontjai. Ezen első körben Orbán fotóiból nyílik kiállítás, és vetítenek le néhányat az amatőr felvételeiből élőzenés kísérettel, majd egy, a privát filmek megmentéséről és gyűjtéséről szerveznek beszélgetést a Magyar Nemzeti Filmarchívum és Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóival. Utána pedig Kemény János filmjeit bemutató 1992-es dokumentumfilmet vetítenek, olyan amatőr tekercsekkel benne, amelyek már eltűntek. Ezt is egy beszélgetés követi Kemény Jánosról, illetve Helikonhoz fűződő viszonyáról Kemény Gézával és Szebeni Zsuzsával.Idén a legkisebbnek az Egy kupac kifli című animációs sorozatot vetítik, amit a Bogyó és Babóca készítő jegyeznek, de azzal ellentétben a szervezők szerint felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek. Ezen kívül vetítik a Berg Judit meséi alapján készült Lengemeséket, illetve a Pirmanima 2016 animációs filmfesztivál legjobbjaiból lesz egy válogatás.

A korábbi években Nagyváradon és Csíkszeredában már szerveztek gyerekeknek animációs műhelyt, idén újdonságként viszont már Kolozsváron is lesz, Makkai Bence tartja majd 9-14 év közötti fiataloknak. A korábban meghirdetett helyek sajnos már mind beteltek, így már nem lehet jelentkezni.


A Filmtettfeszt minden eseménye ingyenes, a kolozsvári Győzelem moziban szervezett vetítésekre viszont 0 lej értékű jegyet kell váltani a mozi pénztáránál. Ezeket legfeljebb három nappal az illető vetítés előtt lehet "megvásárolni".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS