2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vérestől a könnyedig: szórakozás a hétvégére Váradtól Gyergyóig

G. L. 2017. október 04. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Egész hétvégén mozizni fog Erdély, mi arra teszünk javaslatot, hogy hol és mit nézzetek meg.


Bár már a temesvári vetítésekkel elkezdődött a 17. Filmtettfeszt, de az igazi filmdömping csak szerdán kezdődik, amikor az esemény fő helyszínén, a kolozsvári Győzelem moziban megnyitják a fesztivált. Ennek apropóján jelentkezünk egy rendhagyó ajánlóval:

Testről és lélekről

Az idei Berlinálén Arany Medvével kitüntet alkotást valószínűleg nem kell nagyon ajánlani, Enyedi Ildikó filmje szinte kötelező darab. Sajnos, csak Kolozsváron fogják vetíteni.

A csütörtök esti vetítés kedvcsinálójának nézzétek meg a rendezővel készült interjúnkat, amiben többek között arról beszél, hogyan jelenik meg 12 óránként a misztikum a mindennapi életünkben.
Tiszta szívvel

Bár már tavaly ősszel bemutatták az erdélyi mozik most adatik még egy lehetőség, hogy mindenki megnézze ezt az igen csak kedves és könnyed mozit a kerekesszékes gengszterekről. Ráadásul ez egy olyan film lesz, ami szinte a fesztivál minden helyszínére eljut: Kolozsváron szerdán, Nagyszebenben, Csíkszeredában és Nagyváradon szombaton, Gyergyószentmiklóson vasárnap, Aradon pedig jövő csütörtökön vetítik.

"A nagyon egyszerű és nyers gengsztervilág ütköztetése egy érzékenyebb, fogyatékossággal élő világgal nagyon gyorsan megmutatják, modellezik a társadalom és mozgássérültek kapcsolatát. Semmilyen más szituációban nem tudtam volna ilyen gyorsan megmutatni, hogy a társadalom tulajdonképpen milyen ösztönösen fél, lenézi, retteg és tart nehezen kapcsolatot a mozgássérültekkel" - mondta az elmúlt évben Oscarra nevezett filmjéről Till Attila a filmjéről. A teljes interjút pedig alább megnézhetitek.Kojot

Az egyik legvéresebb magyar film, amit valaha láttam, mondta a kollégánk, aki már Budapesten megnézhette Kostyál Márk filmjét a magyar vidéken uralkodó ököljogról. Záporoznak az ütések és a rúgások benne, és vér is vegyül bele ugye jócskán. A Filmtettfeszt pedig Kovásznára (vasárnap), Kézdivásárhelyre (szombaton), Szatmárnémetibe (pénteken), Sepsiszentgyörgyre (szombaton), Csíkszeredába (pénteken), Nagyszebenbe (csütörtökön), Székelyudvarhelyre (szombaton), Nagyváradra (vasárnap) és Kolozsvárra (szerdán) is elviszi.

Kedvcsinálónak pedig megnézhetitek a Kostyál Márkkal készített interjúnkat, amiben a szegényke, de gyönyörű vidékről is beszél. Természetesen.Ráadásként pedig csak annyit, hogy szentgyörgyi és kolozsvári színészeket is láthatunk a filmben: Mátray László, Orbán Levente és Salat Lehel is szerepel benne.

#sohavégetnemérős

Ha van jelenleg Magyarországon a fiatalok körében sztárzenekar, akkor az nem is annyira a költői Quimby vagy a precíz Ákos, hanem a tökéletes marketingű WellHello. Ez a film pedig azt az életérzést mutatja be, ami köré a Fluor Tomi és Diaz nevével fémjelzett banda dalszövegei is íródtak: Balaton, csajozás-pasizás, fesztiválozás.

"Ez a pillanat kiragadása akar lenni, hogy milyen ma, 2016-ban fiatalnak lenni, elmenni bulizni, és nem merni odamenni egy lányhoz. Nem akartunk őrületes tanulságokat, hogy akkor most mi kultfilm leszünk, az új Moszkva tér, egyszerűen azt gondoltuk, hogy a lehető legegyszerűbben bemutatunk egy ma bukdácsol fiatalt, aki nem megszólítani egy lányt" - mondta a rendező, Tiszeker Dániel a Transindexnek adott interjújában, és ebből már sejthető, hogy könnyedebb szórakozást ígér a Kolozsváron és Nagyváradon csütörtökön, Szatmárnémetiben pénteken, Gyergyószentmiklóson pedig vasárnap bemutatott film.

Az interjút pedig teljes egészében alább meg lehet nézni.Az állampolgár

"Amikor kívülről nézed magad, az nagyon fontos dolog. Onnantól fogva, hogy képtelen vagy kívül helyezkedni a saját kultúrádon, kívülről látni önmagad, akkor nagyon nagy baj van. Ha belülről, mint egy dúvad figyeled az önmagad szentséget, meg a halhatatlanságát, az mindig egy beszűkült tudatállapothoz vezet. Ha bármilyen dolgon kívül helyezkedünk, akkor egy csomó aspektus létrejön, a kizárólagos gondolkodás pedig rögtön feloldódik" - mondta Vranik Roland a megrázó menekülttörténetet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral bemutató filmjéről.Az állampolgárt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán, pénteken, Kolozsváron, Nagyszebenben, Csíkszeredában és Szatmárnémetiben szombaton, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson vasárnap, Aradon pedig jövő csütörtökön lehet megnézni.

A martfűi rém

Kevés filmet dicsért annyit a kritika 2016-ban, mint a martfűi cipőgyár munkásasszonyai ellen egy egész évtizeden át tartó brutális támadások történetét feldolgozó pszichothrillert. De Sopsits Árpád filmjét nem csak a kritika szerette, hanem a közönség is kifejezetten odavolt érte, a harmadik legnépszerűbb film volt a Saul fia és a Lovasíjász mögött.

A nézőszámot Erdélyben Székelyudvarhelyen (csütörtökön) Nagyszebenben (pénteken) Kovásznán (szombaton), Kézdivásárhelyen (vasárnap, Sepsiszentgyörgyön (vasárnap), Csíkszeredában (vasárnap), Nagyváradon (vasárnap) és Kolozsváron (vasárnap) és Aradon (jövő pénteken) lehet növelni. Kemény!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS