2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aki tinderezett, vagy bánatosan nézte az exét Facebookon, annak be fog jönni a #sohavégetnemérős

G .L. 2017. október 06. 18:19, utolsó frissítés: 2017. október 07. 11:05

Ezt a cikket nem akartam megírni, csak aztán túlságosan is rólam szólt a #sohavégetnemérős.


Csütörtök este, amikor jöttem ki a kolozsvári Győzelem moziból, csak azon járt az eszem, hogy jó lesz leszámolnom az előítéleteimmel. Tudniillik, nem sok jóra számítottam egy független, a mai fiatalokról szóló, pláne magyar romantikus komédiától. Mert ezek mind olyan súlyosbító tényezők, amik nézhetetlené tehették volna a #sohavégetnemérőset. Függetlenként megtömhették volna a vásznat kéretlen reklámokkal, a mai fiatalokról szóló téma sok esetben hordozza a felnőtt filmesek lesajnáló tekintetét, (hogy hová is jutott ez a világ), de már a magyar romantikus komédia is olyan hívószavak (ha-ha), amitől az ember általában felhagy minden reménnyel.

Az egyetlen ok, amiért meg akartam nézni, az a WellHello, illetve a hozzá kapcsolódó jelenség, amit már Lévai Balázs producer is emlegetett a vetítés utáni közönségtalálkozón. Tudniillik, hogy egy féléves zenekarként a tikkasztó hőségben 25 ezer embert voltak képesek a Volt Fesztivál színpada elé csábítani. És ezt az úgynevezett WellHello-jelenséget eddig én kétszer tapasztaltam meg Erdélyben, mindkétszer kellemesen csalódtam.


Megfogalmazni filmben, amit a WellHello elkapott a popszövegeiben

- mondta Lévai a közönségtalálkozón, tehát csinálni egy olyan filmet, ami megszólítja azt a generációt, amelyikbe a szereplők többsége tartozik, a tinédzseréveik végén, a húszas éveiben járó fiatal felnőtt generációt, akik épp az igazit keresik földön, vízen, de főleg az interneten.

"Az volt a célom, hogy egy olyan generációs filmet csináljunk, amiben mindenki magára ismer, húsz év múlva is megnézhető, és nem hazudik, nem akar se jobbat, se rosszabbat mutatni erről a generációról, mint ami, és ezt nyilván párkapcsolatokon keresztül lehet a legjobban megfogalmazni" - foglalta össze a lényeget a producer. És aki egy kicsit is őszinte magával, használta már a Tindert csajozásra/pasizásra, nézte már meg az exét a Facebookon, annak biztosan megvoltak azok az aha-élmények, amiért a #sohavégetnemérős szerethető. Ez fontos, hogy szerethető, mert nem egy filmes mestermunka.

Számomra biztosan volt olyan jelenete, amiben egyértelműen magamra ismertem. például a képzeletben hamarabb lefuttatott, inkább túlgondolt, mint megélt kapcsolatot feldolgozó jelenet egyértelműen ilyen, hogy csak az egyik kedvencemet mondjam. Persze mindezek rengeteg túlzással, néhány jó és valamivel több kevésbé jó poénnal vannak tálalva.

Összesen hat, a WellHello szövegei által ihletett szkeccset látunk, hat különböző sztorira, hat különböző műfajban, de egészen jól összeszerkesztve ezeket. A Balaton partján kezdünk, egy nagyon bugyuta, lerészegedős és közben becsajozós romantikus komédiával, ami után még lehetnek kétségeink, hogy akarjuk-e ezt látni, de aztán lépésről-lépésre egyre komorabbak és abszurdabbak lesznek a sztorik, egyre keményebb és groteszkebb jelenetekkel, amiben egyértelműen az ötödik thrilleres Facebook-stalkerkedés a csúcspont, aközben már mosolyogni se nagyon jut eszünkbe, de azért bólogatunk, hogy bizony ez benne lehet. Az utolsó pedig egy Viber-randit feldolgozó, kifejezetten kedves történet, egy ügyesen kitalált romantikus egymásra találás a VOLT fesztivál árnyékában, hogy azért még kellemes érzésekkel jöjjünk ki a moziteremből.


Persze a komorabb részekkel együtt is ez még egy ízig-vérig közönségfilm,

ne is várjunk tőle sokkal többet, mint másfél óra szórakozást, némi keserűséggel. Nem mindegyik rész egyformán jó színvonalú, lehetett volna többet is dolgozni rajtuk, de a készítők szerint épp az volt a lényeg, hogy mai legyen, és gyorsan elkészüljön.

"Van egy olyan elméletem, hogy a jó popzene az nagyon a máról szól. A filmkészítés viszont az egy macerásabb, hosszabb folyamat. Nagyon jó eset, ha egy magyar film elkészül 2-3 év alatt. Mi ezt nem engedhettük meg magunknak, mert a WellHello-életérzést akartuk elkapni. Gyakorlatilag egy év alatt készítettük el a filmet, bele is rokkantunk egy kicsit, de ez örömteli belerokkanás volt" - foglalta össze Lévai a sztorijukat, és azt, hogy miért nem kértek Filmalapos támogatást hozzá, és így miért kell legalább háromszor meghallgassuk, hogy a baracklé jót tesz a csontoknak. Azóta utánanéztem, a baracknak, állítólag tényleg van csontépítő hatása, de hogy a boltban kapható levének ehhez mennyi köze van, valószínűleg csak a Sió tudja megmondani.De visszatérve Lévaihoz, abban egyet kell nagyjából értenem vele, hogy 2016-ot elkapták, ez talán akkor érződött a legjobban, amikor a Pokémon GO-s poént sütik el. Mert azon már érződik, hogy ez a tavalyi év poénja, valószínűleg egy évvel ezelőtt kétszer annyian felröhögtek volna ezen, mint 2017 októberének elején.

Viszont ennek a sietségnek van egy előnye is, legalább a forgatókönyvíró szerint annak köszönhető, hogy sikerült kiküszöbölni a magyar filmek egyik legtipikusabb hibáját, az olyan valószerűtlen modoros párbeszédeket, mintha az írója évek óta nem mozdult volna ki a négy fal közül, és leginkább csak a Barátok köztből tájékozódna a magyar valóságról. "Úgy kellett dolgozni, mint az állat, a lendület kellett és ez vitt előre. Nagyon sokat alakult a forgatás alatt a forgatókönyv, nagyjából 60 százaléka volt meg előre, de nagyon sok mindent improvizáltunk" - mondta Horváth András Dezső. Külön bónusz, hogy nem agyonhasznált színészekkel fárasztják a történetet, hanem tényleg friss arcokat láthatunk.Amennyire Fluor Tomi érzi a közönségét, és ír olyan sorokat, amelyeket egyszerre üvölt 10 ezer ember a Wellhello koncertjén, úgy a #sohavégetnemérős is érzi a közönségét, és ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de elvitatni tőle aligha. Nem véletlenül volt tavaly a második legnézettebb magyar film a mozikban.

Aki még nem látta, az a Filmtettfeszten például még megnézheti, vasárnap Gyergyószentmiklóson lesz még látható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS