2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fanny Ardant: minden fesztivál csodálatos, mert megszabadul a kereskedelmi törvényektől

G. L. G. L. 2018. június 02. 16:20, utolsó frissítés: 16:21

A TIFF életműdíjasával ismerkedtünk szombat délelőtt.


Tíz évvel az után, hogy Fanny Ardant rendezőként Romániában leforgatta a Hamu és vér (Cendres et sang) című filmjét, most ismét idelátogatott, hogy átvegye a TIFF életműdíját, amelyet szombati gálán kap meg. Előtte viszont még tartott egy gyors sajtótájékoztatót, ahol mint általában mindenről szó volt egy kicsit. Ezt foglaljuk most össze.

Evidens, hogy sokat beszélt (és sokat is kérdezték) az itt forgatott első rendezéséről, amelyet péntek este le is vetítettek a fesztiválon, illetve az abban szerepet vállaló Olga Tudoracheről, akinek lenyűgözte az ereje és az intenzitása. Ennek kapcsán dicsérte a romániai színészeket is.


"Lenyűgöz, hogy a román színészek mind a színházban, mind filmekben szerepelnek.

Szerintem a színház építi fel a színészt, és a mozi csak luxus. A színházban azok vagyunk, amit csinálunk, míg a moziban manipulálnak" - mondta. A fiataloknak pedig csak annyit mondott tanácsként, hogy ezt a szakmát nagyon nehéz anélkül csinálni, hogy szeretnék, szeretnék és szeretnék.Említette azt is, hogy mindenképp Kelet-Európában szeretett volna forgatni, s így esett a választása Romániára, ahol végül nagyrészt elkészült. "Olyan örök tájnak a képét látta benne, amely már nagyon rég létezik, és még nagyon sokáig fenn fog maradni ebben a formában" - mondta az erdélyi tájról, ahol forgott a film.


"Minden fesztivál csodálatos, mert nem rendelődnek alá a kereskedelmi törvényeket.

Egy fesztiválon a világ minden tájáról láthatsz filmeket; nehézebb, talán kevésbé sikeres filmeket is meg lehet nézni. Az ipar szabályai szerint nem láthatnál ilyeneket" - nyilatkozta annak kapcsán, hogy szerinte miért jó egy filmfesztivál, és miért jó ilyen fesztiválokra is járni, mint a TIFF.Ugyanakkor nagyon sokat beszélt az inspirációs forrásairól, és arról is, hogy milyen a jó rendező szerinte. "Neveket nem mondok, inkább csak azt, hogy vannak olyanok, akik szent tüzet hordoznak. Egy energiát. Azt hiszem, hogy a rendezés nem olyan mesterség, mint bármely más mesterség. Egy kiváltság filmet készíteni. Olyan rendezőekkel szerettem dolgozni, akik nem pazarolnak semmit sem el a filmkészítés öröméből. Nem szeretem a szakembereket" - mondta, míg a könyvekről úgy nyilatkozott, mint az élet lényegi elemeiről, amelyeknek az olvasásával időt nyerünk az élet megértésére.

A saját filmrendezői munkásságáról pedig csak annyit jegyzett meg, hogy olyan filmeket szeret készíteni, amelyekben hisz. "Egyáltalán nem vagyok divatos. Amikor finanszírozókat megyek keresni, azok nagyon félnek. Ez egy olyan helyzet, ami elszomorít, de megértem" - nyilatkozta. Színészként pedig úgy választ szerepet, mint egy kutya, az ösztöneire hallgat. Miután megkapta és elolvasta a forgatókönyvet szinte rögtön dönt, ahogy mondta, ami alatt megiszik egy pohár vizet, máris eldönti, igen vagy nem.


"Nagyon szeretem Tarr Bélát.

Egy olyan univerzumba lépsz be, amiről nem tudod, hogy hová érkezik meg, de abban a pillanatban ahogyan belépsz, felejthetetlen lesz" - nyilatkozta a rendezőről, de azt is elmondta, hogy az orosz verseket jobban kedveli, mint a franciákat, mert azoknak a szerzői szerinte többet kockáztatnak. A francia versek inkább csak a "lélek tekergésének" tűnnek. A kortárs filmkészítők és filmek közül Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül (Loveless) című munkáját említette példaként, mint amelyek nagy hatással voltak rá.

A Francois Truffaut-val való kapcsolatáról, akitől ugye a második lánya is született, csak annyit mondott, hogy ő nyitott meg annak a lehetőségét, hogy belépjen a mozi világába."Színházi színésznő voltam. Nagyon népszerű munkáim voltak a televízióban, de abban az időben nagyon szigorúan megosztottak voltak a dolgok a színház, a televízió és a mozi között. Nem volt mozgás köztük. Truffaut szabad ember volt. Mivel producerje is volt a saját filmjének, amikor úgy döntött, hogy felkér a Szomszéd szeretők(La femme d'à côté), anélkül csinálhatta, hogy bárkinek az engedélyét kellett volna kérnie"- mondta.


"Nem szeretem a pártokat, nem szeretem a mozgalmakat,

nem szeretem a cselekvésre való felhívásokat, nem szeretem azt, ami divatos. Soha nem fogok részt venni egy adott mozgalomban. Az élet tele van ellentmondásokkal, és azt hiszem, hogy meg kell maradni ellentmondásosnak" mondta a Hollywoodon végigsöprő metoo mozgalommal kapcsolatban. Politikával kapcsolatos kijelentésektől is nagyon tartózkodott, mondjuk nem csodálkozunk, volt már körülötte botrány amiatt, hogy a Vörös Brigádok nevű szélsőbaloldali olasz szervezet egyik vezetőjével kapcsolatban pozitívan nyilatkozott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS