2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy Oscar-díjas rendező legújabb filmjét is vetítik a 18. Filmtettfeszten

G. L. G. L. 2018. szeptember 29. 09:06, utolsó frissítés: 09:15

Erdély 12 városában és két falujában vetítenek filmeket a jövő héten.


Ugyan Nemes Jeles László legújabb filmjét, a Napszálltát nem fogják vetíteni az október 3-7. közötti 18. Filmtettfeszten, de így is sikerült 14 magyar játékfilmet elhozni Kolozsvárra. Erdélyben több helyen vetítik a Brazilokat is, de azt Kolozsváron lehetett már látni. Zágoni Bálint szerint az elmúlt években nem is volt arra példa, hogy ilyen sok nagyjátékfilmet tudjanak vetíteni. A Napszálltát egyébként a romániai forgalmazója jövő tavasszal szeretné bemutatni.

Van, ami nem változott a fesztiválon. Az elmúlt évekhez hasonlóan 12 erdélyi városban lesznek vetítések (Kolozsvár mellett Aradon, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Nagyszebenben, Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen és Temesváron lehet magyar filmeket nézni), illetve a Cinemobil segítségével még két erdélyi faluba (Tordaszentlászlóra és Mérára) is elvisznek egy-egy filmet. A szervezők szerint ennél több városban már nehéz lenne terjeszkedni és megszervezni a fesztivált. És akkor jöjjenek most sorban az újdonságok.
A kisjátékfilmes válogatás nagyon erős lesz idénPéldául azért, mert vetítik Deák Kristóf legújabb rövidfilmjét, A legjobb játékot, illetve Tóth Barnabás megtörtént eseményeken alapuló, történelmi rövidfilmjét, a Van egy határt is, amelyben Hajdu Szabolcsot színészként lehet látni. De például a Földiek című rövidfilmben Dimény Áront is szerepel.

A kisjátékfilmes felhozatalt erősíti a Filmgalopp is, amelyben idén fikciós rövidfilmek versenyeznek az 1 millió forintos fődíjért, illetve az 1000 lejes közönségdíjért. Jakab-Benke Nándor a válogatásról csak annyit jegyzett meg, hogy 8 versenyfilmből 6 friss államvizsgafilm, amit annak a jeleként értékelt, hogy van egy erős filmes új generáció, akik most nyomulnak felfelé.

Zágoni Bálin magyarázza az újdonságokatZágoni Bálin magyarázza az újdonságokat


"Amennyire egysíkúnak hallatszik az, hogy fikciós filmek, pontosan olyan változatos a kínálat. Van közöttük szinte dokumentarista önfilm és román újhullámos rövidfilm is, csak éppen magyarul. Az a szép számukra bennünk, hogy érezhető, az alkotók saját magukból indulnak ki. Hogyha nem is kimondottan "Így jöttem-filmek", de van bennük egyféle erős életrajzi hangulat" - jellemezte.

A Filmgalopp zsűrijében Osváth Gábor producer (például a Balaton Method köthető a nevéhez), Pápai Zsolt filmesztéta, illetve a Mindenkiért tavaly Oscar díjjal jutalmazott Deák Kristóf fog dönteni.


Nem vetítenek sok dokumentumfilmet, de amit elhoztak, azt mindenképp érdemes megnézni

A szervezők érvelése szerint nem véletlenül választották nyitófilmnek egy doksit, mert azt szeretnék hangsúlyozni, hogy megéri beülni a Sundance Filmfesztiválon is bemutatott Az egy nő fogságban című alkotásra, amely a modernkori rabszolgaság témáját dolgozza fel Magyarországon. A vetítésen jelen lesz a rendezője, Turza-Ritter Bernadett is. Az egy nő fogságban c. munkát Kolozsvár mellett Csíkszeredában vetítik majd. A másik doksi, amelyet bemutatnak a fesztiválon, Zágoni Balázs bő egy évtized alatt elkészült Márton Áron-filmje. A gazdag oral history-anyagot felhasználó A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve című dokumentumfilmnek a fesztiválon lesz az erdélyi bemutatója. Ennek a vetítési programját a film adatlapján találjátok.

A nagyjátékfilmes válogatásban két nagyon friss munka van. Országos premierként mutatják be a Karlovy Varyban kétszeresen is díjazott Virágvölgyet (rendezője Csuja László, aki Kolozsvárra is elkíséri a filmjét), illetve a Tegnap című, hat ország koprodukciójában készült francia nyelvű filmdrámát, amelynek rendezője Kenyeres Bálint, és szerepelni fog benne Vlad Ivanov is.

Jelenetfotó a Virágvölgy c. filmbőlJelenetfotó a Virágvölgy c. filmből


A Filmtettfeszt játékfilmes kínálatában történelmi drámákat (Aurora Borealis – Északi fény, Örök tél, 1945), bűnügyi sztorikat (Budapest noir, A hentes, a kurva és a félszemű) és vígjátékokat (Pappa Pia, Hetedik alabárdos, Brazilok, Lajkó, cigány az űrben) egyaránt találtok. De meg lehet nézni például a Férfikor c. munkát is, amelyben három különböző generációhoz tartozó férfi életét követhetjük végig, három nagyon kedves és eredeti történetben. A Férfikort már vetítették a TIFF-en, mi akkor nagyon szerettük. A kolozsvári vetítésen itt lesz a rendezője, Politzer Péter is.


A gyerekprogramok egyik újítása, hogy már 4 városban szerveznek animációs műhelyt

Csíkszeredában, Nagyváradon, Nagyszebenben és Kolozsváron is lesz foglalkozás a budaörsi BABtér akadémia oktatónak a közreműködésével. Ezekre 7-13 éves gyerekek jelentkezhetnek, ameddig be nem telnek a helyek.

Az animációs vetítések esetében annyit változtattak idén a koncepción, hogy nem egy egész estés rajzfilmet hoztak el, hanem egy-egy rendezőnek a munkáiból állítottak össze egy rövid animációs válogatást. Idén Macskássy Gyula és az egyik tanítványa, Richly Zsolt meséit hozzák el a gyerekeknek. A nagyobbaknak A Pál utcai fiúk 1969-es, Fábry Zoltán-féle adaptációját vetítik, illetve Az égigérő fű című klasszikust, Palásthy György rendezésében.


Sára Sándor kapja a Sárga csikó díjat,

aki sajnos nem tud eljönni a kolozsvári díjátadóra, de videóüzenetet küld, és azt meg lehet majd nézni. A szervezők szerint Sára Sándort nem nagyon kell bemutatni, nevéhez köthető például a Duna Televízió elindítása, a Duna Műhely, a Duna Táj Alapítvány és a Dunaversitas is. Utóbbiban sok erdélyi dokumentumfilmes kezdte és folytatta pályáját például. Az ő tiszteletére vasárnap Kolozsváron levetítik a 80 huszár című 1978-as klasszikust.

Rendhagyó közönségtalálkozó kíséri az Örök tél kolozsvári vetítését is. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró mellett jelen lesz a Gulág-kiállítást szervező Murádin János Kristóf történész, egyetemi adjunktus is. A Szovjetunióba deportált magyar állampolgároknak emléket állító film kolozsvári vetítése október 4-én, csütörtökön lesz a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Hunyadi Mátyás dísztermében. Ugyanebben az épületben látható 2016 októbere óta a szovjet fogság emléktárgyaiból álló állandó kiállítás.Szintén a Sapientia lesz a helyszíne Szebeni Zsuzsa színháztörténész előadásának az első kolozsvári filmről, Az apacsnő szerelmeiről, amelyet a város arisztokratáinak a közreműködésével készítettek 1913-ban. Az előadás különlegessége lesz, hogy most megtalált fotókat is bemutatnak a 105 évvel ezelőtt készült filmből, ami még azelőtt készült, hogy Janovics Jenő felvirágoztatta volna a kolozsvári némafilmgyártást. A film főszereplője Szilvássy Karola volt, akiről itt írtunk részletesebben.

Ugyanakkor lesz kiállítás is Szabó Dénes és a kolozsvári Fotofilm az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében található képeiből "Először láthatjuk nem képeslapon (a Fotofilm képeit - szerk.), hanem eredeti üvegnegatívokról szkenelve" - mondta Blos-Jáni Melinda, az Erdélyi Audiovizuális Archívum vezetője. A kiállításon nemcsak Kolozsvárról, hanem egész Erdélyből láthatunk képeket a '30-as és '40-es évekből.

A kiállításnak az adja a filmtörténeti apropót, hogy a legendás kolozsvári Fotofilm műterem gyakorlatilag Janovics Jenő filmlaboratóriumára épült rá, sőt, sokáig még a Janovics-filmek kópiát is ők őrizték. Az eseményen jelen lesz Csilla Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora, aki október 6-án, szombaton 16 órától tárlatvezetést is tart.


A Filmtettfeszt továbbra is ingyenes

viszont azért, hogy ne legyen zsúfoltság Kolozsváron, 0 lej értékű jegyeket kell váltani a vetítésekre. A városok szerinti bontásban elérhető programot itt találjátok a fesztivál honlapján.

A nyitókép az Örök tél c. filmből származik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS