2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszedelmes virtuális viszonyok. Sorozatajánló digitális nomádoknak

Kovács Bea Kovács Bea 2019. január 15. 15:24, utolsó frissítés: 2019. január 17. 16:14

A Netflix egyik új sorozata, a You stílusosan adagolja a szerelmet és a szuszpanszot.


Volt már úgy, hogy megtetszett valaki és szerettél volna minél többet megtudni róla? Hogy mi a kedvenc itala, könyve, zenéje, színe, étele, filtere? Biztos volt. És olyan, hogy annyi mindent megtudtál már róla, hogy azt érezted, ismered, pedig nem is találkoztatok? Lehet ilyen is volt. A Netflix egyik új sorozatában, a You-ban Joe (Penn Badgley) addig és olyan profi módon sztalkolja Beck-et (Elizabeth Lail), míg a lány beleszeret. Csak a valóság általában kicsit bonyodalmasabb, mint egy Insta-profil.A Dexter hátborzongató és a Gossip Girl (A pletykafészek) szövevényes világát is idéző You tipikusan az a sorozat, amelyet rohamszerűen érdemes megnézni. Nekem két nap alatt sikerült legyúrni a tíz részt, ami nagyjából tíz óra jól felépített elképedés, szorongás és rettegés. Pedig nem úgy indul. Igaziból a You pont úgy kezdődik, ahogy a szerelmi történeteket a modern világban elképzeljük. Joe könyvesbolti eladóként dolgozik egy igazán menő üzletben: mindenféle régi, ritka könyvek, irodalmi csemegék és klasszikusok közt tölti napjait, amikor besétál boltjába Beck, egy ragyogóan kedves lány. Kettejük közt instant kémia van: két vonzó, intelligens ember egymásnak koccan az irodalom vad vizein, hát ki ne drukkolnak nekik? Én biztosan.

Beck és Joe. Fotók: IMDbBeck és Joe. Fotók: IMDb


Joe a sorozat narrátora is egyben, szédítő, ütemes susmogása hamar beleköltözik nyakszirtünkbe, és onnan irányít-varázsol tovább.

Joe egy igazán határozott fiatalember,

tudja, hogy tetszik neki Beck, és szeretné megismerni őt. Tesz is érte. Előbb csak egy Instagram-terepszemlével kezdi, aztán már a nő háza előtt van, aztán már bent, de nemcsak a nappaliban, hanem a postafiókban, telefonban, fehérneműnél, intim beszélgetésben, zuhanyzóban, családi találkán, mindenhol. Joe kimért stratégiával akarja meghódítani Beck-et, biztosra megy: úgy keríti be az amúgy roppant labilis fiatal nőt, hogy annak esélye se marad a szabad mozgásra.A You egyrészt azért visz magával, mert kiszolgálja saját (digitális) kukkolási fétisünket. Nagyjából minden romantikus film erről szól, nem? Meglesni, ahogy mások szerelembe esnek. Magunkba szívni az ő reményüket és boldogságukat. A sorozat ezt a voyeur-i pozíciót úgy kínálja fel, hogy közben saját mindennapos valóságunkba ágyazza a lávsztorit. Kezünkből ki nem eső okostelefonok, alkohol- és/vagy drogfűtötte partyk, társkereső appok, felszínes viszonyok, online jelenlét mögötti nihil/magány. Mind-mind jól ismert koordinátái a húszas éveikben járó fiataloknak.

Csak van egy bökkenő. Joe egy pszichopata.Joe tudja, mit akar, és mindent meg fog tenni, hogy megszerezze azt. „Azt”, azaz Beck-et, aki ebben a szcenárióban tényleg nem több, mint sakkfigura az algoritmusban. Beck egy apakomplexusos, érzelmileg instabil, szeretet- és önbizalomhiányos lány, aki nagyon szeretne már megpihenni az önutálat ördögi körei után. Beck tanít, jógázik és feltörekvő író, de nárcisztikus barátnőkkel és szeretőkkel veszi körül magát, ezért energiája nagy részét az ő igényeik kiszolgálására fordítja.

Peach és BeckPeach és Beck


Amikor kerül annyi ideje, hogy írjon, már túl fáradt vagy inkább szeretkezne valakivel, de gubancos lelki világa meggátolja az örömszerzésben.

Beck megfelelő áldozat,

aki képes figyelmen kívül hagyni saját megérzéseit, csak hogy kapjon egy kis figyelmet vagy elismerést. Legjobb barátnője, Peach (Shay Mitchell) ugyanúgy kihasználja és átveri, mint Joe. De Beck folyton megnyugtatja magát, hogy jó barátnőként kötelessége félretennie saját érdekeit, és lelkiismeretesen, újra és újra, inkább a mérgező kapcsolatokat választja saját egészsége helyett.

A You stílusosan adagolja a szerelmet és a szuszpanszot, teljesen bipoláris hangulatot idéz elő, nem jön, hogy higgyünk a szemünknek:

egy ilyen sármos fiatal férfi hogy lehet beteges cselszövő?

Nem érezzük magunkat biztonságban, és most kivételesen nem azért, mert kegyetlen zombik akarják megbosszulni sorsukat, hanem mert nagyon is életszagú mindaz, ami e két ember között történik. Amennyiben aktívak vagyunk különféle közösségi médiákon, az egész életünk fent van az interneten; ha valaki ki akar valamit deríteni rólunk, legtöbbször pár kattintással megteheti. Valós személyiségünkhöz képest az imázsunk ugyan megtévesztő lehet, viszont kit érdekel a valóság?

Penn Badgley pszichopata-alakítása pontos és veszélyes.A színésznek több női rajongó is lelkes üzenetet küldött a Twitteren, a jelenség pedig ijesztően mutat rá arra, hogy a klinikai esetnek számító Joe, csak azért, mert jóképű, vonzónak számít, nem kerülendőnek. Badgley az tanácsolja a fanoknak, hogy tegyék magasabbra a mércét, és jelezte, hogy a visszajelzés motivációt ad majd a második évad munkájához. Elizabeth Lail Beck-je pedig hangos szirénaként sikolt a női nézők felé: vegyük észre, ha valaki túl hamar túl kedves. Vigyázzunk a magánszféránkra és tartsuk tiszteletben határainkat. A szingli-létből, magányból vagy szívfájdalomból való kilépés önsürgető döntései legtöbbször abszolút baklövések.

Két lépés előre, egy hátra, lányok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS