2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kerekasztal-beszélgetés: Marosvásárhely, avagy az utcazenélés útvesztője

Brassai Eszter 2019. február 21. 15:18, utolsó frissítés: 2019. február 25. 12:04

Mit gondolnak a helyi politikusok, művészek és civilek az utcai művészeti megnyilvánulások szabályozásáról?A nagy port kavaró döntés értelmében a zenélni vagy más művészeti tevékenységet végezni kívánó személyeknek egy kérvényt kell benyújtaniuk a polgármesteri hivatalhoz. Ezt követően egy nyolc tagú, többek között a város kulturális intézményeinek, valamint a helyi önkormányzat képviselőiből, álló bizottság előtt kell majd bemutatniuk tudásukat, és amennyiben a bizottság megfelelőnek tartja, engedélyt kaphatnak arra, hogy a város bizonyos pontjaink zenélhessenek. A határozat azt is leszögezi, hogy közintézmények, tanintézetek, emlékművek vagy kórházak közvetlen közelében tilos ilyen fajta művészeti tevékenységet végezni. A városban jelenleg kizárólag a Színház-téren, a főtéri virágóra mellett, a Mihai Eminescu parkban, a Szentgyörgy téren, a Maros Művészegyüttes székhelye előtti téren és az Egyesülés negyedben lehetséges majd utcai művészeti megnyilvánulásokat folytatni nézetméterenként, napjára 1 lej értékben.

Vizsgáztató bizottság- avagy ki mondja meg, hogy művészet az, amit előadok?

A határozat leginkább vitatott pontja a jelenlévők egyöntetű válaszai alapján a bizottság kérdése volt. Ezzel kapcsolatban első körben Vízi Imre zenész szólalt meg, akivel Vajda már a határozat tervezetének elkészítése alatt is konzultált. Véleménye szerint egy vizsgáztató bizottság létrehozása leszorítja a művészeti tevékenységek kibontakozását, amikor Vásárhelyen pontosan arra van most szükség, hogy nyissunk azok fele, akik az utcán szeretnének zenélni.

Fehér Csaba, mint gyakorlott utcazenész osztotta meg az eddigi tapasztalatait. Beszámolt arról, hogy Európában több ország több városában is járt, és túlnyomó részt nem tapasztalt ilyen szigorú megszorításokat, mint Marosvásárhelyen. Vajda György olyan városok gyakorlatát vette alapul, mint New York, vagy London. Marosvásárhelyen nem egy nagyváros határozatát kellene alkalmazni. Az utcazenélés egy önszabályozó tevékenység. Ha arra kérnek, hogy kicsit távolabb folytasd a zenélést, megteszed. Ha egy állampolgárt zavarsz, joga van panaszt tenni. Viszont a hatóságoknak nem lenne szabad szabályozniuk azt, hogy ki folytathat művészeti tevékenységet az utcán és ki nem. Ha valaki gitárt vesz a kezébe és játszani szeretne, meg kell engedni- fogalmaz Fehér Csaba.


Pápai László Zsolt, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa szerint szükség volt erre a szabályozásra, mivel Romániában jelenleg semmilyen törvény nincs az utcazenélésre. Ez pedig azért okoz gondot, mert így az utcazene koldulásnak minősül, azt pedig tiltja és bünteti a román jogszabály. Vajda Györgynek pedig az volt a célja, hogy kiemelje a zenészeket a koldulás kategóriájából, és valamilyen szinten megvédje őket a törvénnyel szemben. Pápai Szeben városát hozta fel példának, ahol szintén szabályozással oldották meg az utcán zenélés problémáját.A vitán jelen volt Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója is, és nem utolsósorban annak az intézménynek a vezetője, amelyet a nemrég elfogadott határozat felszólít, hogy jelöljön ki intézményen belül egy személyt, aki majd ennek a bizottságnak a tagja lesz. Barabási már többször is szembefutott ezzel a kérdéssel, hiszen a Maros Művészegyüttes már több ízben szervezett villámcsődületet a város több pontján. Elmondása szerint az, hogy eddig nem volt erre szabályozás, megnehezítette a művészek dolgát, és kitette a helyi hatóságok önkényeskedésének, viszont azt is aláhúzta, hogy egy vizsgáztató bizottság kijelölésével annyit érhetünk el, hogy támogatjuk a bürokráciát. Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője szintén a bürokrácia megerősítése miatt nem támogatja a bizottság ötletét. Szerinte ennek az lenne az eredménye, hogy hatalmat adnánk olyan emberek kezébe, akiknek nincs joguk megmondani azt, hogy mit nevezhetünk művészetnek és mit nem. Szerinte ugyanis a művészeteknek nincs egy általános kritériumuk. Portik szerint egy olyan szabályra van szükség, amely nem tilt, hanem ösztönöz. Viszont azt is hozzátette, hogy Vajda kezdeményezése értékelendő amiatt, hogy eddig semmilyen szabály nem védte az utcán zenélőket.

Fülöp Tímea, a Kultúrpalota vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen határozattal a szabad kifejezés, és vélemény joga kerülne veszélybe egy könnyed műfaj kapcsán, ami nagyon súlyos hiba lenne. Soós Zoltán szerint a bizottság kérdésében az a legnagyobb veszély, hogy amennyiben nem gyűl össze a kvórum, a zenész nem kaphatja meg az engedélyt. Ugyanerre hívja fel a figyelmet Pápai is. Hiszen a jelenlegi szabályzat szerint, amennyiben egyetlen tag is hiányzik a vizsgáztató bizottság tagjai közül, a kérvényező nem kapja meg az engedélyt. Kali István ügyvezető elnök szerint a bizottságra igenis szükség van annak érdekében, hogy megfelelő környezetet teremtsen a művészeknek az utcai megnyilvánulásokra és megvédje őket a hatóságoktól azzal, hogy jóváhagyja az illető művészeti tevékenységét.

Zenésztől programozóig érkeztek a javaslatok

A jelenlevők többségben mind próbáltak korrigálni a jelenlegi határozat hibáin annak érdekében, hogy a Vajda által felvetett módosító javaslat megszüntesse a határozat azon pontjait, amely közelebb áll a cenzúrához, mint a művészek támogatásához. Vajda ígéretet tett, hogy már másnap nekifognak konzultálni a bizottság tagjait kijelölő intézményekkel, továbbá a jelenlevők tanácsait is megfontolva hamarosan módosító javaslatot terjesztenek elő.

Vízi Imre javaslata szerint ezt a bizottságot át kellene alakítani zsűrivé, amely végigkísérné a zenélők tevékenységét, és tavasszal, egy utcazene fesztivál keretén belül kiértékelnék az eddigi tevékenységüket, megjutalmazva azokat, akik kiemelkedő produkciókat mutattak be. Elmondása szerint az utcazene egy teszt, amelyet minden zenésznek el kellene végeznie magán, mivel a járókelők csakis akkor állnak meg végighallgatni, ha jót produkálsz.Ila Gábor zenészként inkább arra hívná fel a figyelmet, hogy a város nem karolja fel eléggé a zenélni vágyókat. Szerinte a tanácsi határozat körül kialakult vita nem akkora horderejű, mint az a tény, hogy egy vásárhelyi zenésznek nincs egy belső tere, ahol megfelelő körülmények között tudjon zenélni, ezért inkább más várost választ. Fehér Csaba szerint egy havi bér fejében meg kellene engedni azt, hogy aki kérvényezi, zenéljen. Továbbá megkérdőjelezte azt a megszorítást is, hogy műemlékek mellett nem engedélyezett a művészeti tevékenység.

Többször is felmerült Vajda György részéről, hogy a határozat tervezete 30 napon keresztül közvitára volt bocsátva a Polgármesteri Hivatal internetes oldalán. Ezzel kapcsolatban Koreck Mária, a Divers egyesület elnöke azzal a javaslattal jött, hogy ezentúl minden közvitára bocsátott tervezetet, egy, a mostanihoz hasonló szemtől szembeni beszélgetésen kellene megvitatni annak érdekében, hogy az tükrözze a vásárhelyi lakosok akaratát, és ne utólag, módosító javaslatokkal kelljen megváltoztatni. Mint zenész gyerek édesanyja, pozitívan értékelte a szabály azon részét, amely arra vonatkozik, hogy a művészeti tevékenységet tanuló diákok bérmentesen zenélhetnek az utcán.

Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány igazgatója szerint megkönnyítené az engedélyetetési folyamatot egy online applikáció, amellyel meg lehetne oldani a fizetést is, és azonnal ellenőrizhető lenne mind a hatóságok, mind maga a zenélő számára. Kodok Márton programozóként szintén az online rendszert találná az egyszerűbbnek és logikusabbnak, szemben a bürokratikus megoldásokkal.

Szász Attila
, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese a beszélgetést lezárva kihangsúlyozta a szemtől szembeni viták fontosságát. Elmondása szerint nem elég az, hogy csak a képernyők előtt beszéljük meg a városunkat érintő fontosabb problémákat. Ennek érdekében találták ki ezt a rendezvénysorozatot, amelynek második fordulóján, jövőhéten a már megszavazott mélygarázs építése lesz terítéken.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS