2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kvíz: Fanni hagyományai vagy magyar alter dalszöveg?

K.B. 2019. március 14. 14:55, utolsó frissítés: 14:55

Kármán József születésének 250. évfordulója alkalmából nézzük meg, hogyan él tovább napjainkban a szentimentálé!


250 éve, 1769. március 14-én született Kármán József író, akinek leghíresebb művét, a Fanni hagyományait valószínűleg nagyon-nagyon sokan megkönnyezték az iskolában.

Az 1794-ben megjelent regény a korszakra jellemző szentimentalista irodalom számos stílusjegyét magán viseli, van benne sok-sok szenvedés, múltba révedés, lélekbúvárkodás, búskomorság és melankólia. Fanni szeretet nélkül, félárvaként nő fel, felnőtté cseperedve sem teljesedhet ki a szerelemben (kedvesét besorozzák) és egyetlen barátnőjét is elveszíti. Szomorúságában és megaláztatásában a búnak adja át életét.

Habár ma a Fanni nehezebben olvasható és érzelgősnek hathat, az irodalmi hagyomány mind a mai napig továbbvitte a szenvedély-szenvedés, érzékenység-érzelmesség, magány-szerelem tematikáját.

Most a legkönnyebben fogyasztható irodalomból, a kortárs magyar zeneszövegekből válogatva nézzük meg, hogyan néznek ki ma Fanni hagyományai. Kvízünkben tíz idézetpár esetében kell eldönteni, hogy a szöveg Fanni emlékírásából vagy egy magyar alter banda dalszövegéből származik. Hogy picit megnehezítsük a dolgotokat, nem tördeljük a zeneszövegeket. Arra az idézetre kattintsatok, ami szerintetek a Fanni hagyományaiból származik.


Zsebkendőket elő, és játékra fel!


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS