2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beolvasnak a hétköznapoknak. Készülőben a 9. Ünnepi Könyvhét

K.B. 2019. április 17. 15:25, utolsó frissítés: 2019. április 18. 09:32

Május 9. és 12. között ismét az irodalom és a könyvek szerelmeseié lesz a Fogoly utca.


Idén május 9-12. között, immár kilencedik alkalommal szervezik meg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, amely az előző kiadások hagyományát folytatva színes programkínálattal várja az olvasás szerelmeseit, jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón.

„Beolvasunk a hétköznapoknak”, mondta Czirmay Zoltán szervező a Könyvhét idei mottóját, utalva arra, hogy az esemény kilencedik kiadásán is számos irodalmi programmal, könyvbemutatóval, koncerttel és egyéb kulturális eseménnyel kedveskednek a Fogoly/Potaissa utcába látogató kolozsváriaknak. Czirmay kiemelte: most májusban különös figyelmet fordítanak a családokra, megmozgatva az olvasni még nem is tudó legkisebbeket és a nyugdíjas korosztályt is.

Molnár-Fekete Vivien, a 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét főszervezője ismertette ezt követően a programot, amely a későbbiekben az esemény Facebook-oldalán lesz elérhető. A főszervező többek között megemlítette a Kolozsvári Magyar Opera 90 fős gyerekkórusának fellépését, a Garabonciás együttes koncertjét, vagy a Nest szervezésében sorra kerülő slam poetry eseményt is. Megtudtuk, hogy idén is lesz Élőkönyvtár és a Tokos zenekar is táncházra invitálja majd a népzene rajongóit.Balázs Imre József legutóbbi, Kirándulás a felhőben című verseskötetéből megzenésített verseit adja elő a kisebbeknek, közös éneklésre buzdítva őket. A Palinta Társulat interaktív családi koncerttel lesz jelen a Könyvhéten. A Bulgakov Kávézóval együttműködésben a Könyvhét első napján ismét sor kerül a Versért Kávé játékra, amely során saját szerzeménnyel lehet kiváltani egy kávét a kultúrbisztróban. Megemlékeznek a Helikoni közösség mártírhalált szenvedett íróiról is, a ’44-es események 75. évfordulója alkalmából. A Kriterion Könyvkiadó gondozásában mutatják be Filep Tamás Gusztáv Azt hittem egykor, hogy csapatmunkában veszek részt című, kisebbségkutatókkal készült beszélgetőkönyvét, valamint Márkus András új regényét, az Elzát (Előretolt Helyőrség Íróakadémia). Műfordítói kerekasztal-beszélgetés keretein belül lesz szó a szakma elméleti és gyakorlati kérdéseiről.

A legkisebbeknek bábszínházi előadásokkal készülnek: megtekinthető lesz a Mátyás király lopni megy (Kolozsvári Bábjátszótér) és a Paprikajancsi kalandjai (Puck Bábszínház), és a gólyalábasok mellett a Misztrál Együttes is Kolozsvárra látogat.

Berke Krisztina-Ágnes, a Koinónia munkatársa, az Erdélyi Könyvfaló szervezője (a kezdeményezésről itt írtunk részletesen) ismertette az olvasójáték jelenlegi állását: eddig 133 csapat regisztrált, ami összesen 399 diákot jelent. Székelyföldtől a Partiumig számos kisebb-nagyobb településről jelentkeztek a csapatok, 50%-uk kolozsvári. Legtöbben a harmadik-negyedik osztályosok vannak, ők teszik ki az eddig regisztrálók 75%-át, ismertette a számadatokat Berke. A meghívott szerzők közül valamennyien elfogadták a meghívást, így az érdeklődők találkozhatnak Szabó Róbert Csabával, Zágoni Balázzsal, Szőcs Margittal, Tóth Krisztinával és Nényei Pállal is.

H. Szabó Gyula, Berke Krisztina-Ágnes, Molnár-Fekete Vivien és Czirmay Zoltán. Fotó: Kiss GáborH. Szabó Gyula, Berke Krisztina-Ágnes, Molnár-Fekete Vivien és Czirmay Zoltán. Fotó: Kiss Gábor


H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke elmondta: bízik benne, hogy az idei Könyvhét alatt is minden látogató rátalál egy-egy érdekes könyvre, emberre. H. Szabó a Helikoni közösség mártírhalált halt íróinak emléket állító konferenciáról beszélt: fontosnak tartja, hogy Járosi Andor, Karácsony Benő, Lakatos Imre és Ligeti Ernő neve, munkássága és története a szélesebb közönséghez is eljuthasson.

A 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre május 9-12. kerül sor a Fogoly/Potaissa utcában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS