2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már nincs sok hátra a TIFF-ig: mik lesznek az idei újdonságok?

K.B. 2019. május 15. 16:42, utolsó frissítés: 17:52

Egzotikus országok filmjei, francia, kínai és albán blokk, erős román vonal, valamint a szokásos horror-komédia-művészfilm kombinációja is várja a tiffezőket.


220 filmet vetítenek az idei, 18. Nemzetközi Transilvania Filmfesztiválon (TIFF), mondta a szerda reggeli sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, aki Mihai Chirilov művészeti vezető és Cristian Hordilă fesztiválmenedzser jelenlétében ismertette a május 31. és június 9. között zajló esemény részleteit.

Idén 180 nagyjátékfilmet és 40 rövidfilmet láthatnak a kolozsvári filmrajongók, és egzotikusnak számító országok alkotásai is helyet kapnak a programban: Egyiptomból, Vietnamból és Guatemalaból is lesz film. Több mint 800 nemzetközi meghívott érkezik majd a TIFF-re: Nicolas Cage és Michel Gondry mesterkurzust is tart majd, és közönségtalálkozón is láthatják őket az érdeklődők. Kolozsvárra érkezik Nadav Lapid izraeli rendező is, akinek Synonyms című filmje idén Aranymedvét kapott a Berlinálén, valamint Eva Ionesco romániai származású francia rendező, akinek az Une jeunesse dorée című önéletrajzi filmje lesz látható a fesztiválon. A fesztivál kiválóságdíját idén Marcel Iureș veheti át.A szokásos szekciók mellett külön figyelmet kap Franciaország, Kína és Albánia. A TIFF-en lesz látható a Cannes-i filmfesztivál után először Pedro Almodóvar legújabb, önéletrajzi ihletettségű filmje, a Pain and Glory, amelyben magát a rendezőt Antonio Banderas alakítja. A Film Food szekcióban olyan alkotásokat láthatnak a nézők, amik a gasztronómiát és az ételpazarlást is tematizálják. Idén több, a valláshoz és a vallási gyakorlatokhoz kapcsolódó filmet is vetítenek a TIFF-en, amelyek a Vallásóra (Ora de religie) címszó alatt keresendők majd.


Idén roppant erős lesz a román filmek szekciója: összesen 37 produkciót vonultat fel a TIFF, amelyek közül 23 versenyben is van. A filmek alkotói között a BBTE és a Sapientia Tudományegyetem egykori diákjainak alkotásai is szerepelnek. A legkiemelkedőbb alkotások között az Emigrant Blues-t, az Arest-et, a Mo-t, a Jurnalul familiei –Escu-t és a Parking-ot említették a szervezők, de a tavalyi évek emlékezetesebb alkotásait is újranézheti majd a közönség. A Parking nyitja meg hivatalosan a TIFF-et, amelyet Tudor Giurgiu rendezésében egy Romániából Spanyolországba költözött fiatal költő szerelmi bánatairól és honvágyáról szól.A fesztiváligazgató elmondta: idén különleges bulival készülnek azon fiatalok számára, akik a fesztivál ideje alatt töltik be a 18. életévüket. A fesztivál szervezői számára az elmúlt évek során egyre fontosabbá vált az edukatív film programok beiktatása, valamint a fiatal közönség kinevelése. Olyan fiatalokról van szó, említette meg Giurgiu, akik javarészt tableten vagy telefonon néznek filmeket, velük érdemes megismertetni a moziba járás örömét.

Idén több filmet is vetítenek majd a még felújítás alatt álló Művész (Arta) Moziban, illetve a Iulius Parkban is családi programok és köztéri vetítések várják a tiffezőket. A virtuális valóság, a videojátékok és a digitális technológia iránt érdeklődők az infitiTIFF programon belül találkozhatnak híres szakemberekkel, konferencia és műhelymunka formájában. Tovább folytatódnak az EducaTIFF és a Let’sGo Digital projektek is, valamint a Tízen a filmért kezdeményezés is, amelyben idén Moldován Orsolya színész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja is részt vesz. A magyarfenesi Arkhai szoborparkban Woodstockra emlékeznek, ahol a fesztivál ötvenedik évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm is levetítik majd.Az Amatőrök filmgyárja május 31-én nyílik meg és két hét hónapig lesz látogatható: a „gyárban” minden filmrajongónak alkalma nyílik majd helyben összerakni egy kisfilmet, betekintést nyerve a filmgyártás gyakorlatába.

Akik idén TIFF-kártyát váltanak, két nappal a fesztiválprogram nyilvánossá tétele előtt hozzáférhetnek már a filmek listájához és jegyet is válthatnak. A fesztiválra elkészül az új TIFF-applikáció is, amelyet a kolozsvári Halcyon Mobile cég tervezésében a zsúfolt programon való kiigazodást fogja segíteni.

A fesztivál teljes programja az esemény honlapján lesz elérhető.

Nyitókép: Nicu Cherciu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS