2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vibe vagy Double Rise: erre vagy arra menjünk inkább?

G. L. 2019. június 06. 10:10, utolsó frissítés: 10:19

Idén először nagyjából egyszerre tartják a Double Rise és a Vibe fesztivált. Érveket gyűjtöttünk össze, hogy kinek melyiket érdemesebb választani.


Idén minden eddiginél jobban egymásnak feszül a nyár első felének két "magyar" fesztiválja, minden eddiginél élesebb lesz a verseny a Double Rise és a Vibe között a fesztiválozókért. Összességében ugyanis két nap különbséggel, de ugyanazon a hétvégén lesz a két fesztivál, tehát kevés az esély arra, hogy mindkettőn részt vegyen valaki. Míg az ideit megelőző két évben egy hét különbséggel szervezték meg őket, és bizony tapasztaltunk átfedést a két fesztivál közönségében.

Az elején még elég nehéz volt megkülönböztetni őket, mert a kínálatuk alapján mindketten főleg a középiskolásokra és az egyetemistákra hajtottak. Mostanra már keményen dolgoznak azon, hogy könnyebb legyen eldönteni, melyiket is válasszuk inkább. Segítünk, ha még nem sikerült döntened.

A Double Rise fesztivált ajánljuk, ha:

Tényleg ki akarsz lépni a mindennapokból. Az egész fesztiválnak Torockó jelenti a sava-borsát. Tavaly ugyan már szinte teljesen kiköltözött a fesztivál a faluból, de a Székelykő lábán elterülő helyszíntől még így is el lehet alélni. És ezt eddig talán nem is hangsúlyozták eléggé a szervezők.


A település amellett, hogy festői, olyan igazi megnyugvást hozhat el a városi ember számára, ahol nem csörög percenként a telefonja, mert nincs térerő, ahol a Székelykő megmászásával igazi természetközeli élményben lehet része, ahol egyszerűen csak le lehet ülni a fűbe (ha nem esik az eső). Torockó még a Double Rise alatt is nyugodt, külön világ, ahol délben simán órákra bezárják az üzletet, akármekkora is az érdeklődés.Fontos számodra a környezet. A helyszín felértékelése (amit már kommunikációs szinten is hangsúlyoznak, elvégre csak az az idei fesztivál jelmondata, hogy Menjünk ki zöldbe!) azt is elhozta, hogy tényleg elkezdtek figyelni a környezetre. Ahogyan a fesztivál szervezői a legutóbbi közleményükben fogalmaztak, a rendezvény nem csupán változatos programkínálata miatt kiváló kikapcsolódási lehetőség, hanem Torockó és ezáltal Székelykő csodálatos környezetének köszönhetően is. És emiatt a szervezők zöldebbé kívánják tenni a fesztivált, ebben pedig kiemelkedően fontos újítás, hogy nem lesznek szívószálak, elsősorban dobozos sör lesz vásárolható a műanyag poharas helyett (amelynek dobozait szelektíven gyűjtik majd), ugyanakkor kukorica alapból készült, lebomló poharakkal is találkozhatunk a rendezvény több helyszínén.

Népzenével fekszel, tánclépésben kelsz. Már a kezdetektől összeforrt a népzene és a néptánc, illetve a fesztivál, ilyen szoros kapcsolatot egyetlen másik - nem dedikált - fesztivál esetében sem tapasztaltunk nálunk. A folkudvar (kevésbé a folkliget, de ebbe az eső is bekavart) rendre az egyik legnépszerűbb helyszíne volt a fesztiválnak, ahol az utolsó energiatartalékainkat is kitáncolhattuk a Parno Graszt-koncertjén (akik egyébként idén is fellépnek a Bohemaian Betyársszal közösen), ahonnan indulva igazi közösségi élményben lehetett részünk az erdélyi prímástalálkozón.Egy igazi balkáni bulit akarsz. Idén mindkét fesztivál nyitott a nemzetközi nevek felé, és ez a nyitás nem is nagyon különbözhetne jobban. A Dubioza kolektiv a balkáni zenét ötvözi hip-hop, ska, reggae, punk elemekkel, és előzetesen olyan nagy bulit ígér, ami az egész fesztiválszezont meghatározhatja.

Ha új arcokkal akarsz ismerkedni. A fesztivál közönsége mindig is változatos volt, amit az eklektikus zenei kínálat mellett azért az is befolyásol, hogy a torockói esemény egy kicsit mindig is magyarországi közönségnek is szólt, akiket a Székelykő és a falu hírneve is odacsalogatott. És az nagyon látszik, hogy idén még több magyarországi résztvevőt akarnak bevonzani, kezdve azzal, hogy partnerséget kötöttek a Todi koncertutazásokat szervező céggel, hogy Budapestről is legyen fesztiváljárat, egészen addig, hogy eltértek az eddig megszokott programtól, és nem vasárnap, hanem szombaton ér végét, hagyva időt az esetleges hazautazásra is.A gyerekeiddel mennél. A Double Rise már a kezdetektől gyerek- és családbarát fesztiválként hirdette magát, külön gyerekmegőrzőt is működtettek a falunak egy csendesebb részén. És nemcsak szavak szintjén működött ez, hanem a faluban tényleg könnyebb elleni egy gyerekkel. A gyerekes fesztiválozásról egyébként már írtunk korábban, és akkor csupa jót hallottunk a fesztiválról a szülőktől.


A VIBE fesztivált ajánljuk, ha:

Nem akarsz teljesen elszakadni a várostól. Bár sátrazni a mező közepén, a fesztivál tőszomszédságában is örök emlék lehet, de azért a vásárhelyi infrastruktúra sokat javíthat a fesztiválélményen. Például egy átbulizott éjszaka után foghatunk egy taxit, majd elnyújtózhatunk a kényelmes szállásunkon. Vagy elég csak arra gondolni, hogy van egy egész strand a szomszédságban.Azt akarod hallani, ami a rádióban is szól. Már az első évben, Kis Grofó meghívásával arra törekedtek a szervezők, hogy az éppen aktuális magyarországi slágergyárosokat hívják meg, akiket épp agyonjátszanak a rádiók, akikre a tömegek is vevők. És tulajdonképpen ez azóta se nagyon változott, élég a USNK vagy Krúbi idei fellépésére gondolni. A nemzetközi neveik is inkább ezt a vonalat követik: a Lost Frequencies, Alle Farben vagy a Foreign Beggars meghívása is a nagyon a mának szól.

Tényleg és igazán reggelig akarod csapatni.Tudjuk, hogy minden fesztivál úgy hirdeti magát, hogy reggelig szól a zene, de a VIBE partisátrában tényleg így is van.

A Vibe fellépői a Facebookos borítóképükönA Vibe fellépői a Facebookos borítóképükön


Végre nem akarsz felnőtteket. Tipikusan az a fesztivál, amelyen nem nagyon fogunk szülőkkel találkozni, mert egyszerűen nem nekik szól. A 35 év feletti korosztálynak hivatalosan sem szerveznek programokat, és talán a zene sem pont az, amire szívesen buliznának. Legalábbis a Lost Frequenciest vagy a WellHellot nem igazán gondoljuk annak. A Vibe-on inkább azok a haverjaid lesznek ott, akikkel már lenyomtatok pár diáknapot.

Influencerekkel akarsz találkozni. Vagy legalábbis netes sztárokkal. A Koli témája idén a millenniumi generáció, aminek szerves részét képezi a közösségi média, és az ő sztárjai, így a magyar szcéna meghatározó alakjai is megjelennek. Ott lesz Erdély talán legismertebb magyar youbtubere, a sepsiszentgyörgyi Dezső Bence, illetve a fiatalok alkoholfogyasztásaiból mémeket készítő, majd abból márkát építő Tibi atya is.Rámozdulsz a divatra. A divat témáinak fesztiválra vitele annak ellenére sem egy elvetemült ötlet, hogy egy fesztivál nem egyértelműen az a terep, ahol megmutathatjuk a kifinomult ízlésünket. Az eső, a tűző nap vagy éppen a szűkös keretek - lévén egy hátizsákból kell öltözni -, mind olyan tényezők, amik jelentősen befolyásolják azt, hogy mit vehetünk, veszünk fel egy fesztiválon. És talán pont ez az ok, amivel egy fesztiválon sokat lehet szakítani, ha egy Fashion Cornert működtetünk, ahol divattervezéstől az utcai divatig, a sminkeléstől a legújabb fesztiválos frizuratrendekig minden sorra kerül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS