2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A TIFF zsűrije odáig van Kolozsvár filmszerető közönségéért

2019. június 05. 17:37, utolsó frissítés: 2019. június 07. 13:26

Nem csak a zsűrizési, hanem a sajtótájékoztató munkájukat is komolyan veszik.


Kolozsvárnak különleges közönsége van, nemcsak Romániában különleges, hanem egész Európában - mondta Constantin Popescu rendező (például Pororoca), a TIFF idei zsűrijének egyik tagja, amikor arra kérték, hogy beszéljen kicsit a városról, az itteni élményeiről. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije mutatkozott be a sajtónak.

A zsűri tagjai a korábbi évekhez hasonlóan most sem beszélhettek a versenyfilmekről, de sok egyéb mellett a zsűrizés folyamatáról, a filmes díjakról, a már említett kolozsvári közönségről igen, illetve arról is szó esett, hogy ki lehet-e menni egy vetítésről, ha nem tetszik a film. A válasz egyébként nem meglepően az, hogy a zsűrinek nem, mert ez most a munkájuk, de amúgy meg természetesen, nem kell elvegyél két órát az életedből azzal, hogy végignézel egy olyan filmet, ami nem tetszik neked.

"Személy szerint azért nézek filmeket, hogy egy személyes elképzelést, névjegyet, valami erőset lássak. Általában öt perc után tudom, ha van valaki a kamera mögött. Ha nincs, ha csak egy történetet mond el az elejétől a végéig, akkor elmegyek, amilyen gyorsan csak tudok" - mondja Denis Côté kanadai filmrendező. És úgy tűnik, hogy a zsűri azt a kötelességét is nagyon komolyan vette, hogy a sajtótájékoztatón kell beszélnie, mert sok esetben még az olyan banális kérdésekre is megpróbáltak érdemben válaszolni, hogy mi a kedvenc, meghatározó filmjük.

Mint magyarázta, nagyon sok rendező ideges lesz attól, hogyha bekerül egy zsűribe, ő viszont nagyon érdekesnek találja, ahogyan megfigyelheti, hogy az általuk, rendezők által készített filmekről beszélnek. És ha a következő fesztiválon nem nyer a filmje, akkor legalább tudja, hogy mennyire szubjektív a zsűri munkája.


"Az a film, amelyik itt nyerni fog, az 5 embernek lesz a kedvence ezen a világon" - teszi nem sokkal később még hozzá Côté, megjegyezve azt is, hogy nem kell attól még hazafutni és sírni amiatt, hogy a zsűriből pár ember nem ért egyet a filmeddel. Mint magyarázta, a díj egy szakmai dolog, általánosságban nem kell nagy dolgot tulajdonítani neki, de egy kezdő alkotónak azért nagyon fontos lehet, főleg anyagi szempontból.

Ahogyan Anita Juka filmproducer kiegészítésként annyit tett hozzá, hogy mivel néhány országban pontrendszer van, amikor finanszírozót keresel a következő filmedhez, akkor jó, ha az előző filmed nyert néhány díjat. "Több pontot kapsz, könnyebb lesz finanszírozót szerezned a következő filmedre. Egy első vagy másodfilmes rendezőnek tényleg megváltoztathatja a karrierjét, ha könnyebben kap támogatókat. A díjak ezért fontosak" - fejtette ki Juka. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy egy díj alapvetően néhány embernek a véleményét tükrözi, és nem jelenti, hogy az a legjobb film. Sőt, mint később megjegyezték, még az sem biztos, hogy a személyes kedvencük kerül ki győztesnek, lévén különböző szempontok szerint értékelnek, és kompromisszumokat kell kötniük.

"Más fesztiválok közönsége sokkal szakmaibb, arról szól minden, hogy jó vagy nem jó egy film. Kolozsváron valódi közönség van, olyan aki érdeklődik a filmek iránt" - dicsért a TIFF publikumát Mike Goodridge, aki olyan filmek producere volt, mint például The Florida Project, Cold War vagy a God's Own Country, s nem sokkal később pedig csak ráerősít azzal, amikor azt mondja: Kolozsvárnak elképesztő reputációja van a filmszerető közönsége miatt.

"Minden fesztivál különbözik, megvan a saját jellegzetességük. Kolozsvár szerintem abban különbözik más fesztiváloktól, hogy itt mindenki nyugodt, laza. Nem érzed, hogy van egy feszes menetrended. Persze van, de nem olyan, mint más fesztiválokon, ahol sokkal rigorózusabb, sokkal katonásabb" - dicsért még tovább egy kicsit Popescu is a TIFF-et.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS