2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Találkozunk a csűrben! Mert idén tényleg a világ minden tája ott lesz a Méra World Music fesztiválon

G. L. 2019. június 26. 16:39, utolsó frissítés: 17:33

Elmondjuk, mit kell feltétlen tudni az idei csűrfesztiválról.


3000 éves szamaritánus zene Mózes, Dávid és Jézus nyelvén; a veracruzi kikötők afrikai, őslakos indián és európai eredetű mexikói muzsikája; az északi tündéktől tanult számi megéneklés; havasalföldi bojár udvarok 19. századi zenéje; az ottomán birodalom kávéházi hangulata; a kalotaszegi legényes, az oláh-cigány dalok; a gyphop, balkanush, balkcumbia mind megfér egymás mellet a mérai Szarka-telek csűrjében augusztus 1-4. között. Varga Zoltán László és Bethlendi András, a Méra Világzenei Csűrfesztivál szervezői szerdán délben az Erdélyi Néprajzi Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót, amelyen részletesen ismertették a fesztivál zenei fellépőit, illetve a fesztivál kísérő programjait.

Varga Zoltán László és Bethlendi András (fotók a sajtótájékoztatóról: Bethlendi Tamás)Varga Zoltán László és Bethlendi András (fotók a sajtótájékoztatóról: Bethlendi Tamás)


A tavalyihoz hasonlón idén is 6 helyszíne lesz a mérai világzenei fesztiválnak. A Csűrfiában lesznek a gyerekfoglalkozások, a templomban a visszafogantabb zenei pillanatokra lehet számítani, míg a Szarka-telek csűrszínpadán és az előtte lévő tánctéren lesz igazán csak pezsgő a hangulat. A Szarka-telek szomszédságában lévő gyümölcsös, a Jámbor zóna idén is tökéletes helyszín lesz megnyugodni, megpihenni. A Csűrstúdiót és Bivalymúzeumot idén összevonják, és Bivalystúdió néven viszi tovább mindkét további helyszín programjait, így a filmvetítéseket és előadásokat. Új helyszíne lesz viszont a fesztiválnak a Kultúrotthon.


Ütősen indítják és keményen zárják a fesztivált,

és idén tényleg nagyon erős magyar, román, roma és nemzetközi fellépőket hoztak. Csütörtökön a Kjartan & Hét Hat Club kezdi a fellépők sorát. Az állandó turnéban élő világjáró amerikai, magyar és francia muzsikusokból álló zenekar alaptagjai Kalotaszegen ismerték meg egymást 6 évvel ezelőtt. Azóta az erdélyi és balkáni zene besorolhatatlan műfajú nemzetközi nagyköveteivé váltak Svájctól Chiléig. Utánuk egy igazi zenei csemege következik az izraeli Sofi Tsedaka & The Baladis fellépésével, akik a több mint 3000 éves zenei hagyománnyal rendelkező, szamaritánus vallási dalokat zenésítenek meg, a Szent föld talán legarchaikusabb nyelvén. A csütörtöki fellépők sorát a Csík Zenekar zárja, hogy igazán hangosan kezdődjön el a fesztivál.A péntek továbbra is népzenéé. A Felszállott a páva gálaműsor mellett ekkor fog fellépni a 19. század eleji ottomán hatású havasalföldi zenét játszó Trei paralel, illetve az Erdőfű Népi Kamarazenekar, amely magyarországi táncházzenészek 12 fős kollektívája, és a pénteki fellépésük mellett ők húzzák majd az éjszakai táncházak alkalmával is.Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs templomi fellépésével kezdődik a szombati koncertprogram, amelyet az isztambuli kávéházak hangulatát elhozó, görög, török és brit zenészekből álló Near East Collective koncertje követ. Igazi kisázsiai zenei utazásra lehet számítani velük a Jón tenger partjaitól, Albánia, Epirusz és Makedónia hegyvidékein keresztül az olvasztótégely Isztambulig. A fesztiválra több mint 10 ezer kilométer távolságból, Mexikóból érkezik Sirani Guevara, aki a veracruzi son jarocho stílus kiemelkedő képviselője, és szintén szombaton fog fellépni Mérán. A napot az ősi oláh cigány nyelven megszólaló muzsikájával a Romano Drom zárja, akik ugyan bejárták már a világot Kairótól–New Yorkig és Dél-Koreától Londonig, de először hallhatjuk majd Erdélyben, Mérában őket.

A vasárnapi koncertprogram is visszafogottabb zenei pillanatokkal indul a templomban, Navratil Andrea és Demeter László fellépésével. A Szarka-teleken Európa legősibb zenei stílusát, az északi tündéknek tulajdonított énekformát, a joikot hozza el a norvég Torgeir Vassvik Mérába. A szervezők tudomása szerint ilyen zenét, énekformát is először lehet majd Erdélyben hallani. A közép-európai és balkáni zenei hagyományokból táplálkozó lengyel Dikanda is vasárnap fog fellépni. És az európai világzenei szcéna egyik legnagyobb sztárja, Méra után rögtön a Sziget fesztiválon fog koncertezni. A koncertprogramot Ferenczi György és a Rackajam fellépése zárja. A magyar népzene és a rock’n’roll forradalmi találkozása már tavaly is bizonyított Mérán, és valószínűleg idén sem fogunk csalódni.Pénteken, szombaton és vasárnap délben művésztalálkozót is szerveznek, amire nemcsak a sajtót, hanem az érdeklődő fesztiválozókat is szívesen látják. Pénteken Sofi Tsedakával, szombaton Sirani Guevarával, míg vasárnap Torgeir Vassvikkal lehet találkozni, beszélgetni. A kísérőprogramok sora nem ér véget ezzel,


két kiemelkedő esemény is lesz, amire mindenképp érdemes figyelni.

Ilyen a fesztivál második napján, pénteken a virtuóz kalotaszegi népzene szerelmeseinek szóló II. Kalotaszegi Prímásverseny, amelyet a Hagyományok Háza Hálózat - Erdély közreműködésével szerveznek meg, és nem kevesebb, mint 7000 lej a fődíja. A résztvevőknek két dalt kell eljátszaniuk, egy kötelezőt és egy szabadon választottat. Kötelezőként Varga Ferenc bánffyhunyadi prímás zenéjét kell feleleveníteni, míg a szabadon választható esetében a teljes kalotaszegi térség bármelyik zenész dinasztiájának a muzsikáját színpadra lehet vinni.

Szombaton pedig a táncházasok által kultikusnak tekintett, 1969-es türei gyűjtésnek állítanak emléket a Martin György Néptáncszövetség támogatásával. Martin György, Kallós Zoltán és társaik értékmentő gyűjtése előtt tisztelegve kalotaszegi legényesversenyt szerveznek TÜRE 50 néven. Délelőtt 11 órától este 18 óráig mind csak járni fogják. Mindkét versenyre lehet még jelentkezni!A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel (például ismét levetítik a híres '43-as Kalotaszegi Madonna című filmet, amihez kapcsolódva például beszélgetést is szerveznek), túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel szórakoztatják az örök kíváncsiakat, és gasztroudvarral csábítják az ínyenceket. A méraiak pedig kedvenc zenéjükre fogják megtanítani a fesztiválozó érdeklődőket. A részletes program július elsejétől lesz elérhető a fesztivál honlapján. Az idei esemény


egyik különleges programpontja a közösségi szövés lesz.

A szervezők szerint régi álmukat váltják végre valóra a szövéssel, amelyhez minden fesztiválozó hozzátehet egy keveset. A szervezők biztosítják a szövőszéket és a technikai segítséget, már csak mindenki hozzá kell tegye a maga részét. A naponta így készülő szőnyegeket/sálakat pedig az esti koncertek alkalmával elárverezik, az ebből befolyó összeget pedig a Kalotaszegi Kulturális Alap kapja.A fesztivál, miután tavaly 1.080 lej értékben gyűjtött adományokat kalotaszegi táncos fiatalok támogatására, idén 11.000 lejt szeretne felajánlani a fesztivál bevételeiből és az összegyűjtött adományokból a Mérai Cifra Táncegyüttes próbatermének felújítására. Erre megy majd a szőnyeg elárverezéséből befolyó összeg, erre lehet adományokat ajánlani, illetve 200 lejes támogatói jegyeket is kibocsátanak ezzel a céllal. Ez ugyan nem fog többre feljogosítani, mint egy átlagos jegy, de legalább biztos lehetsz benne, hogy támogattad a táncegyüttes próbatermének felújítását.


Idén még inkább megéri 4 napos bérletet vásárolni,

mert a bérlet és a karszalag felmutatásával nemcsak Mérán lehet fesztiválozni, hanem a lengyelországi Pannonica világzenei fesztiválon is. Nem hiába mondják idén a Méra World Music csűrfesztiválról, hogy "több, mint egy zenei fesztivál", mert idén valóban pont két fesztivál lehet. Ahogyan a szervezők magyarázták, a helyi zene mindenhol más, ezért a világzenei fesztiválok is eléggé különböznek ahhoz, hogy ne legyenek egymás konkurenciái.És ha már a bérleteknél tartunk, akkor érdemes elmondani, hogy ugyan még vannak 4 napos bérletek, sőt szerdától a péntekre, szombatra és vasárnapra érvényes háromnapos bérletek is elérhetőek, de szervezők figyelmeztetése szerint, ha ilyen ütemben fogynak, akkor valószínűleg már a következő, július 21-én esedékes drágítás előtt elfogynak a szabad bérletek. Ennek egyik oka, hogy a Méra World Music nem csak jelenleg egy családias, kis fesztivál, hanem az is szeretne maradni, és a fesztiválra összesen 1000 jegyet bocsátottak áruba a szervezők, ezzel is biztosítva a baráti hangulatot és a minőségi zenei élményt. Napijegyet nagyon korlátozott számban július 15-től lehet majd vásárolni.A jegyek a fesztivál weboldalánvásárolhatóak: jelenleg a 4 napos bérlet 129 lej, a 3 napos bérlet pedig 99 lej. A napijegyek ára 39 lej lesz. A 14 évnél fiatalabbak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg is lehet pihenni Mérában. A helyi lakosok házaiban puha ágyak, udvaraikon sátorhelyek várják a megfáradt fesztiválvendégeket. A foglalásokat a camping@meraworldmusic.com címre írva lehet megtenni. A fesztiválszervezők szerint a nagy érdeklődésre és a korábbi évek visszajáró vendégeire való tekintettel, akik barátai kapcsolataik által valószínűleg a fesztiválszervezőket megkerülve keresnek szállást, valószínűbb, hogy sátorhelyet tudnak majd biztosítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS