2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ütős lesz a nyár Sepsiszentgyörgyön!

Kovács-Ungvári Rebeka 2019. július 15. 14:28, utolsó frissítés: 14:30

A legújabb hír, hogy koncertsorozat kezdődik a Főtéren, de unatkozni amúgy sem lehet egy olyan városban, ahol 3 kiállítótér, 2 színház, 4 könyvesbolt, mozi, strand vár.


Sepsiszentgyörgyön egész évben történik valami, és a város fejlődésének dinamikáival összhangban a programkínálat is egyre csak gyarapodik. A folyamatosan elérhető, egyébként is eleven, sokszínű programkínálat mellett a város egy új programsorozatot is tartogat az idei nyárra, amely kétséget kizáróan még inkább felpezsdíti majd a nyári életet.A Diákok éve tematikus év keretén belül július 18-tól kezdődően heti rendszerességgel különleges ritmusoktól zeng majd Sepsiszentgyörgy főtere. A kezdeményezés keretében olyan zenekarok, együttesek lépnek majd fel a Főtér kőszínpadán, amelyek identitását elsősorban a ritmusok határozzák meg. A cél megtölteni a nyári főteret élettel és egyúttal „ritmusba hozni”, bekapcsolni a diákságot újszerű hangzásokon keresztül újszerű helyzetekbe.

A szünidő beköszöntével a diákok egyszersmind kizökkennek az általuk megszokott ritmusból, az Ütős nyár Sepsiszentgyörgyön című rendezvénysorozat azonban az olykor eseménytelen nyárestek sorát hangulatos rendszerbe szervezheti úgy számukra, mint bármely városlakó számára. A közelgő koncertsorozatot az teszi igazán különlegessé, hogy a diákok kedv szerint bekapcsolódhatnak a fellépések menetébe akár szervezőkként, akár az egyes, koncerteket megelőző foglalkozások résztvevőiként.

A fellépők sorát 2019. július 18-án 19 órától az argentínai José Almar nyitja, aki gitáron szólaltat majd meg argentin tangóritmusokat. Őt követi egy nem hétköznapi formáció: a magyarországi SzájArt project előadásában Dömötör Tamás beatboxbajnok és Szondi Péter vokális dobművészete kiváló összhangot alkot Simon Krisztina énekhangjával.

A világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó Artisjus-díjas Talamba együttes a zenei műfajok széles repertoárját viszi majd el a városba ritka, izgalmas ütős hangszerek megszólaltatása által. A Sepsiszentgyörgyön működtetett learn2drum dobiskola növendékei is figyelemre méltó produkcióval lépnek fel: hangszereiket animációk zenei aláfestéseként szólaltatják meg.

A nyár utolsó fellépői pedig nem csak a fül, hanem a szem örömére is játszanak a közönségnek: a csíkszeredai Ádám Julcsi kezei alatt hang drum ritmusok csendülnek majd fel, miközben Török Csongor tűzzsonglőr műsorát adja elő.

Fotó: Vargyasi LeventeFotó: Vargyasi Levente


Sepsiszentgyörgy a nyári időszakra sok más kulturális, szabadidős tevékenységet is kínál a kikapcsolódni vágyóknak. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, az Erdélyi Művészeti Központ és a Székely Nemzeti Múzeum folyamatosan várja mind a formabontó, kortárs művészet, mind a klasszikusabb kiállításélmények iránt érdeklődőket.

Az EMŰK a Grafikai Biennále idején. Fotó: Vargyasi LeventeAz EMŰK a Grafikai Biennále idején. Fotó: Vargyasi Levente

The Flock Project a PulzArton. Fotó: Bereczky SándorThe Flock Project a PulzArton. Fotó: Bereczky Sándor


A Gutenberg Könyvesbolt megnyílásával a városi könyvkereskedések száma 4-re nőtt, a kiszélesedett kínálatból pedig bárki találhat a maga számára megfelelőt, s a megvásárolt könyvvel letelepedhet olvasgatni akár egy kávézó teraszán, akár az Erzsébet park egyik padján.

Nyár az Erzsébet parkban. Fotó: Vargyasi LeventeNyár az Erzsébet parkban. Fotó: Vargyasi Levente


A Művész Mozi naprakész, magyar és román nyelvű vetítéseivel, tematikus rendezvényeivel és rendhagyó filmbemutatóival továbbra is a lakók egyik kedvence, annál is inkább, mert most az Andrei Mureșanu Színháznak köszönhetően szabadtéri gyermeksarok is működik a mozi épülete mellett.

Művész Mozi. Fotó: Vargyasi LeventeMűvész Mozi. Fotó: Vargyasi Levente


A Városi Strand egész nyáron, hétköznaponként 10-től 20 óráig, hétvégenként pedig nagy népszerűségének köszönhetően korábban, már 9-től 20 óráig várja a csobbanni vágyókat. A város rendelkezik továbbá sportcsarnokkal, teniszpályával, fedett uszodával.

Városi strand. Fotó: Vargyasi LeventeVárosi strand. Fotó: Vargyasi Levente


A közeli Sugásfürdőre látogatók is több szabadtéri tevékenységben próbálhatják ki magukat: például a tíz, különböző nehézségi fokozatú elemből álló erdei kalandparkban, a 12 méter magas mászófalon vagy a minigolfpályán, s az izgalmak levezetéseként sétálgathatnak az egész évben járható turistaösvényeken, lazíthatnak a Sugás Spa pihenőközpontban vagy felfrissülhetnek a kezelőközpontban.

Sugásfürdői majális. Fotó: Codra BotondSugásfürdői majális. Fotó: Codra Botond


A sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda programajánlója a Transindex olvasóinak

Címoldali fotó: Codra Botond

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS