2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

10. KMN: ezekre az eseményekre leszünk idén kíváncsiak

összeállította: Kovács Bea 2019. augusztus 12. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Szerzetesek reggelijét, magyar kutyákat, poszt-monogámiát és jó sok zenét ajánlunk.


A Kolozsvári Magyar Napok tizedik kiadása nagyobbnak tűnik, mint eddig bármikor: több száz programmal készülnek a szervezők, és leány legyen a talpán, aki türelmesen végigböngészi valamennyit. Én megtettem. Alább olyan eseményeket ajánlok, amelyek izgalmasnak tűntek az idei programkínálatból, és frissebbek, mint a Neoton Família Sztárjai (de ha marad időnk, s nem szippant be valami félreeső, rögtönzött buli, őket is megnézzük). A teljesség teljes igénye nélkül, íme a 10. KMN szubjektív, emberléptékű programrácsa.

Augusztus 18.

A KMN első vasárnapjától egészen augusztus 29-ig lesz látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, a Látva lássanak, amelyet Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából hoznak Kolozsvárra a szervezők (kurátor: Hegyi Katalin). A kiállítást délután 16 órakor nyitják meg a Szentegyház utca 4. szám alatt, és naponta 10 és 17 óra között lesz látogatható. Az #Ady100 év újabb izgalmas eseménypontja!

Magyarok a Bauhaus-színházban: délután 18 órakor nyílik meg a német művészeti főiskola magyar tanítványainak munkáját bemutató kiállítás a Kolozsvári Magyar Operában (kurátor: Várkonyi György). Többek között Weininger Andor Gömbszínháza, a nézőt és színpadot egy varázslatos közös buborékba záró találmánya is a Bauhaus-iskola eredménye. A tervből készült makett is megtekinthető lesz a kiállításon.


Augusztus 19.

A fesztivál végéig lesz látogatható a hetedik alkalommal megszervezett Mimesis csoportkiállítás. Az idén az alkotók a Palimpsest hívószavához kapcsolódva a nemzedékeken átívelő mintákat kutatták. A transzgenerációs szemlélet felől közelítve a kiállító művészek arra keresik a választ, hogy miként adódnak át a felmentőktől kapott sablonok, milyen történetek, titkok léteznek a családokon belül, és az átörökölt csomagokat miként illesztjük be saját életünkbe. A Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál idén a Bánffy-palota kacskaringós pincéjében ver sátrat, a megnyitóra hétfőn 16 órakor kerül sor.

A tavalyi kiállítás. Fotó: a KMN Facebook-oldalaA tavalyi kiállítás. Fotó: a KMN Facebook-oldala


Hétfőre tenni egy sZempöl koncertet veszélyes, de a KMN szervezői szeretnek veszélyesen élni. Jó lenne időben szólni a munkahelyen, hogy kedden késünk, mert nagy valószínűséggel ez lesz az a buli, ahol mindenkivel találkozni fogsz: aki Kolozsváron él, aki elment, aki visszajött, aki átutazóban van, aki épp csak egy kávét akart inni veled, de már éjfél van és osztoztok a pálinkán... A sepsiszentgyörgyi zenekar a Bánffy-udvaron kezd 23 órakor.Augusztus 20.

Nem szeretnénk újból ökoharcosok lenni (na jó, de igen), a műanyagmentes július után viszont az augusztusi fesztiválszezonra is jó lenne egy kis mértékletesség. Aki járt már Magyar Napokon, valószínűleg szembesült a hatalmas tömeggel és a szertelen fogyasztással. Hátha idén valami változik ennek kapcsán... Az ökotudatos magyarnapozók Urbanizáció és környezetszennyezés címkével ellátva két előadást is meghallgathatnak a EME-székházában kedden. Elkán György műépítész A helységkarbantartástól az urbanizmusig című előadása (11 órától) a környezetkímélő építészetről fog szólni, ezt követően, 12 órától Bartók Katalin biológus és Okos-Rigó Ilona könyvtáros a városi zöldövezetek fontosságáról tart előadást.

Augusztus 21.

Szerda a Magyar Pásztorkutyák Napja lesz a Farkas utcai Romkertben. Ennél jobbat nem is tudok: a puli, a komondor, a mudi, a kuvasz, a pumi, a sinka, a német kopasz puli, a szőrös és a székely-csángó kalibakutya. Négylábon járó költészet. Szakemberek ismertetik a kutyafajokat, délelőtt 11 órától kezdődően. Vajon lesz élő kutya is? Túl izgatott vagyok! Magyar macskák vannak?

Mudi kutya. Fotó: KutyaközpontMudi kutya. Fotó: Kutyaközpont


Milyen meglátásai lehetnek Kolozsvárról egy 19. századi, modern arisztokratának? Szilvássy Karola (teljes nevén Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola) korának talán legizgalmasabb kolozsvári nője volt, háborús ápolóként, művészetpártolóként, nőszövetségi elnökként dolgozott, de kipróbálta a színészetet, a rendezést, a repülést, múzsa volt és recepteket is gyűjtött. A Szépmíves Könyvek című sorozat gondozásában jelenik meg második kötete Kendőzetlen feljegyzések Kolozsvárról címmel, amelyet a Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatnak majd be, szerdán, 17 órától. A könyvbemutatón Kovács Attila Zoltánnal, a sorozat szerkesztőjével és Farkas Adrienne irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsa (igazgató, sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet) beszélget majd. Az esemény házigazdája Kós Katalin lesz, közreműködik Román Eszter színművész.

Augusztus 22.

A teleírt Kolozsvár. Az utca mint üzenőfal címmel tart előadást Jakab Albert Zsolt, Keszeg Vilmos és Molnár Bea az EME-székházán. A graffiti-témával nemrég mi is foglalkoztunk, ugyanis Kolozsvár történelmi óvárosát számtalan rongáló felirat csúfítja. A három előadásban a megszólalók arra keresik majd a választ, hogy milyen tartalmakat közölnek a város különböző felületein megjelenő szövegek, üzenetek. „Informálnak, hívnak, utasítanak, véleményt, érzéseket tukmálnak ránk, közvéleményt kutatnak” ezek a szövegek, amelyek, az előadók szerint, a város szellemiségére is rámutatnak, a Kolozsváron zajló diskurzusokról is sokat elárulnak. Az esemény 17 órakor kezdődik.

Saját fotó a 2014-es Magyar Napok idejéről.Saját fotó a 2014-es Magyar Napok idejéről.


Szalóki Ági végre nem gyerekkoncerttel érkezik a KMN-re, aminek azért örvendünk, mert ugyan melyik baba szeretné azt hallgatni, hogy Száz panasz ég a dalomban...? „A harmincas, negyvenes és ötvenes évek lüktető magyar swing slágerei, a francia chanson és a portugál fado parázsló dallamai két fantasztikus hangszeres-zeneszerző, Bacsó Kristóf szaxofon- és Juhász Gábor gitárművész feldolgozásában hangzanak el a színpadon”, áll az esemény beharangozójában. A sanzonest 18 órakor kezdődik a Bánffy-udvaron.Augusztus 23.

Női bűnözés a 18. században: erről tart Fehér Andrea egyetemi tanár előadást a BBTE Magyar Történeti Intézetében pénteken 14 órától. Mindössze ennyi áll a Magyar Napok honlapján, de ez épp elég, hogy felcsigázzon: kik voltak a női bűnözők? Kik ellen vétkeznek, miért és hogyan? Elnyerték-e méltó büntetésüket, vagy még mindig köztünk járnak? Milyen forrásokból derült fény személyükre, tetteikre? Roppant izgalmas előadásnak ígérkezik, főleg, mert ma már tudjuk: sem az erőszak, sem a pszichopatológia nem nemhez kötött. Még jó, hogy nappali program!

Lightosabb női vonal: Noémo koncert lesz este 20 órától a Bánffy-udvaron. Bevallom, a magyar könnyűzenét csak kis adagban tudom fogyasztani, de szerkesztőként annyira nehezen viselem el ezt a szóvégi „o”-t, hogy muszáj lesz megnézzem Takács Noémi „levendula-pop” formációját. Vajon ahhoz kell a levendula, hogy az OCD-t csillapítsuk? Kiderül. Csak viccelek. A Noémo egész könnyed muzsika; ha jó idő lesz, csodaszép chilles estére számíthatunk.Augusztus 24.

A péntek esti bulit követően biztosan jól fog esni egy kiadós reggeli, ezért is tervezhették a szervezők szombat 11 órára a Szerzetesek asztala című előadást. A Ferences kolostor reflektóriumában Lupescu Makó Mária, a BBTE, Magyar Történeti Intézet oktatója tart előadást a középkori szerzetesek étkezési előadásairól. Mi nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy Kolozsváron mit jelentett a középkori mértéktartás, mi számíthatott egészséges, szükséges eledelnek, és milyen rituálé szerint vették magukhoz a földi táplálékot a rend tagjai. Szombati brunch előtti harapnivaló!

Kép forrása: AleteiaKép forrása: Aleteia


Az egyensúly kedvéért muszáj beajánlanom erre a napra Nagypál Orsi Nyitva című filmjét (17 óra, a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara). A vígjáték egy párról szól, akik ellaposodott, szexmentes kapcsolatukat úgy próbálják megmenteni, hogy kinyitják azt. Vagy legalábbis megpróbálják. Lehet, hogy mi hazudunk magunknak a vágyainkat illetően, de a Google Analytics nem: a Transindexen is nagy népszerűségnek örvendett a poliamóriáról szóló cikkünk, ezért úgy gondoljuk, a kolozsvári közönség szívesen meglesné a KMN alatt, milyen is lehet a klasszikus monogámián túllépő romantika. 16+.Augusztus 25.

Vasárnapi teához ideális az idén 70. életévét ünneplő, kolozsvári születésű költő, Balla Zsófia irodalmi délutánja. Az Ahogyan élek elnevezésű beszélgetés 17 órakor kezdődik a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében, amelynek keretében a költő legutóbbi, A darázs fészke című kötetét is bemutatják. A szerzővel Mészáros Sándor író, kritikus, a Kalligram Kiadó igazgatója beszélget majd. Balla Zsófia januárban volt a hónap szerzője a Literán, de reméljük, szülővárosában olyan titkokat, meséket és történeteket is megoszt majd a hallgatósággal, amelyeket csak itthon lehet. Az Értekező líra alcímmel ellátott kötet a szerző esszéit gyűjti egybe, így a költő Balla mellett most az esszéíró Balla is megmutatkozik. Érdemes lesz időben érkezni!

A szerteágazó programkínálatot ezen a linken lehet tovább böngészni.

Borítókép: Szalóki Ági/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS