2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ifjúsági központ nyílik Kolozsvár belvárosában

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. augusztus 20. 18:04, utolsó frissítés: 2019. augusztus 22. 10:47

Az RMDSZ tanácsosai ígéretet kaptak Boctól, hogy az intézmény kétnyelvűen fog működni. Az álhírekkel ellentétben: a KFC nem megy sehová a Fő térről.


Ifjúsági közösségi tér nyílik Kolozsvár belvárosában, a Fő tér és a Szentegyház utca sarkán található egyik státusházban. A beruházásról nemrég döntött a városi tanács, miután megnyerte a részvételi költségvetésen való szavazást.

A hírt több sajtóorgánum is tévesen hozta le, mondván, hogy a központ arra a helyre fog kerülni, ahol most a KFC üzemel. Ez nem fedi a valóságot, a városháza munkatársaitól és városi tanácsosoktól megtudtuk, hogy a központ az épület egy kisebb, az épület keleti részében található részében lesz kialakítva

A befektetés értékét 1 077 000 lejre taksálják és a K&K Studio de Proiectare vállalatot bízta meg az épületrész átalakításával. A tervek szerint az épületben lesz egy nagyobb multifunkcionális tér és irodahelyiségek is. A tervezőknek 123 négyzetméter áll a rendelkezésére.

A városházával szemben (is) rendszeresen rosszindulatúan fellépő Ziar de Cluj portál hétfőn azt írta, hogy a rekordbért (havi 50 000 lej feletti) összeget fizető KFC-t kitessékelik az épületből, és ezzel borítékolható, hogy Kolozsvárnak megint lesz egy üresen kongó kulturális tere. A portál felrója azt is, hogy bezzeg a város pénzén felújított, negyedekben található mozik is üresen konganak. Ezt aztán minden forráskritika nélkül átvette például a Főtér.ro is, amely így szépen beleállt az álhír-terjesztésbe.


A valóság ezzel szemben, hogy a KFC nem megy sehová, legalábbis nem az újonnan nyíló ifjúsági központ miatt (tavaszra már készen is lesz), mert az az épület keleti részén lesz, így bejárata nem is a Fő térre, hanem a Szentegyház utcára fog nézni. Mindazonáltal a városházától azt nem tudtuk meg, hogy a beruházás mondjuk a Pizza Hutot érinti-e.

Az ifjúsági központ a városvezetés menedzselése alatt fog működni, egyelőre még nem tudni, hogy pontosan hogyan. Kolozsvári városi tanácsosoktól azt tudtuk meg, hogy lesznek ugyan saját rendezvények, de azt szeretnék, ha a városi ifjúság maga is minél jobban bekapcsolódna, és a hely amolyan hub-szerűen működhetne.

"Kicsit úgy kell elképzelni, mint a sétatéri Kaszinó épületét. Létrejött ott a központ, és lassan betöltötték a helyet a kezdeményezések. Most koncerteket is szerveznek ott, sokszor a város ott tartja a közvitáit, de vannak kiállítások és egyebek is. Hasonlóan fog működni ez az épület is, csak többségében ifjúsági tematikákkal” - mondta el megkeresésünkre Nistor Dániel városi tanácsos.

A projektet még 2017-ben kezdeményezték a részvételi költségvetésen belül, de a városháza csak most találta meg a finanszírozáshoz szükséges összeget.

“A fiataloknak nagy segítség lesz, hogyha valami eszükbe jut, akkor bérmentesen, vagy jelentős kedvezményekkel tudjanak használni egy teret” - mondja még Nistor, aki azt sem tartja kizártnak, hogy akár zenei rendezvényeket tartsanak ott.

Állítólag magyarul is kommunikál majd az intézmény

Amikor a városi tanács szavazott a kezdeményezésről, akkor Rácz Levente-Zsolt RMDSZ-es városi tanácsos felszólalt, és kérte, hogy a központban majd magyar nyelven is lehessen kommunikálni, amire kapott is a frakció egy ígéretet. Ezt ugyan még hivatalosan nem rögzítették sehol, de a tanácsosok bíznak Emil Boc adott szavában, mondván, hogy a kolozsvári 2015-ös Ifjúsági Főváros projekt keretén belül is többnyire sikerült a kétnyelvűséget érvényesíteni.

Ugyanakkor az RMDSZ városi tanácsosai azt remélik, hogy a magyar közösség is aktívan be fog kapcsolódni az ifjúsági központ életébe. Ezzel kapcsolatban Nistor Dániel elmondta, hogy kissé nehéz úgy gondolkodni, hogy legyen valamiféle magyar minimum is a központban, hiszen sok olyan eset van, amikor etnikailag vegyes csoportnak van egy-egy kreatív kezdeményezése.

"Inkább azt látnám szerencsésebbnek, ha a város magyar közössége maga próbálná meg igénybe venni a központot. Az RMDSZ-frakció abban tud inkább segíteni, hogy amennyiben azt látja, hogy ez nem történik meg, akkor megkeressük ezeket a szervezeteket, akár különböző kommunikációs csatornákon, akár személyes úton is, ahogyan ezt tettük például a sportegyesületek támogatása kapcsán, amikor azt láttuk, hogy a magyar egyesületek nem elég aktívak a támogatások megszerzésében" - érvelt Nistor ennek kapcsán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS