2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ősszel jobb mozizni is: ezeket a filmeket várjuk mi!

K.B. 2019. szeptember 03. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

Megnéztük, milyen új filmek érkeznek ősszel a moziba, és szerelmi sokszögtől animációs- és sportfilmen át fekete komédáig izgalmas alkotásokat válogattunk össze a széles vászon rajongóinak.


L’homme fidèle / A hűséges férfi

Ezt a filmet a legújabb francia hullám egykori üdvöskéje, Louis Garrel írta és rendezte, és ő is a főszereplő benne. Abel (Garrel) és Marienne (Laetitia Casta) párkapcsolata áll a mindössze 75 perces film középpontjában: Marienne tíz évvel ezelőtt elhagyta Abelt a férfi legjobb barátjáért, akitől gyereke is született. A férfi halála utána azonban a nő egy kilencéves kisfiúval visszatér Abel életébe, és adnak egy újabb esélyt a kapcsolatnak. Abelt azonban kiszemeli magának a szomszéd lányból időközben nővé cseperedett Ève (Lily-Rose Depp), és rövidebb csatározás után kezdetét veszi a klasszikus francia ménage à trois. A L’homme fidèle felszínes romantikus vígjátéknak tűnik, és mi kíváncsiak várjuk, hogy mennyire fog tudni újat mondani az etikus non-monogám kapcsolatok univerzumáról.


A mozikban szeptember 20-tól.

Ad Astra / Ad Astra – Út a csillagokbaAz év kötelező űrutazásos, amerikaik-megváltják-a-saját-maguk-által-veszélybe-sodort-világot zsánerű filmjének főszerepét most Brad Pitt játssza, aki saját bevallása szerint szakmai életének legnagyobb kihívásával nézett szembe a forgatásokon. Roy McBride szerepében Pitt egy olyan műszaki tisztet alakít, aki a Neptunuszra utazik, hogy kiderítse húsz éve eltűnt apjának (Tommy Lee Jones) titkait: nem tudni, hogy az egykori űrkutató életben van-e még, de annyi biztos, hogy az univerzum, amelyben mi és McBride élünk, nincs biztonságban. Reméljük, hogy James Gray filmje rendkívüli vizuális utazás lesz, és az univerzum megmentése, illetve a hiányzó apával való le-/elszámolás legalább annyira magával ragadó lesz, mint az Interstellar vagy Az első ember.


A mozikban szeptember 20-tól.

Monștri.

Marius Olteanu első nagyjátékfilmje egyetlen napot mutat be egy házaspár életéből, akik, a negyvenhez közeledve, arra kényszerülnek, hogy átértékeljék közös életüket és saját vágyaikat is. A lassú, ráérős film hősei Bukarest utcáin keresik fontos kérdéseikre a választ, fölülvizsgálva mindazt, amit a hagyományos családmodell előírt számukra. Az LMBTQ+ témát is érintő film, bár vegyes fogadtatást kapott a kritikustól, izgalmas kezdeményezésnek bizonyul egy olyan országban, ahol a heteronormatív mátrixon túl sok helyen csak az erőszak virágzik.


A mozikban szeptember 27-től.

Marona’s Fantastic Tale

Anca Damian animációs filmjének főszereplője egy gazditól gazdira vándoroló kiskutya, aki nemcsak állandó nevet, de állandó szeretetet sem kap. Végül Solange, egy lelkes kislány nevezi el Maronának a négylábút, akinek szemszögéből tárul fel előttünk a kutyák hánytatott sorsa. A Brecht Evens, Gina Thorstensen és Sarah Mazetti által rajzolt film forgatókönyvét a rendező kisfia írta, és román-belga-francia koprodukcióként készült. Az előzetes alapján úgy tűnik, egy szokatlanul értelmes animációs filmet láthatnak majd azok, akik októberben beülnek a moziba megnézni Marona kalandos utazását.


A mozikban október 4-től.

Joker

Az ősz egyik legizgalmasabb premierjének ígérkezik a Joaquin Phoenix nevével fémjelzett Joker, amely a kultikus bűnöző előéletéből indítja a történetet. 1981-ben vagyunk és Arthur Fleck egy szerencsétlen komédiás, akinek sehogy se jön össze a szakma, se a siker. Az elvékonyodó mentális egészségét őrző Fleck egyedül túl gyengének bizonyul körülményeivel szemben: ahogy Arthur fokozatosan leépül, úgy erősödik fel a Joker. Gotham városa tökéletes helyszín arra, hogy valaki kikeljen magából. Todd Phillips kétórás karaktertanulmányában Robert De Niro és Frances Conroy is feltűnik. A film előzetese arra enged következtetni, hogy itt nem lesz felüdülés.


A mozikban október 4-től.

Abominable / Jetikölykök

Kínai főszereplőlány, aki két barátjával együtt arra vállalkozik, hogy Shanghai-ból visszavigye Everestet, a jetit otthonába, a világ legaómagasabb csúcsára – a Jetikölykök épp annyira tűnik giccsesnek, hogy gyerekek és felnőttek is együtt tudják élvezni a népmesei utat, amit Jill Culton író-rendező kitalált. További felkonf nélkül mutatjuk is, miért került a listára az animációs film:


A mozikban október 11-től.

Ready or Not / Aki bújt

Milyen jó is, amikor az ember házasság révén új családra tesz szert! Vagy mégsem? A Le Domas családba azonban csak egy egész különleges szertartás során lehet belépni: ezt fogja megtapasztalni Grace (Samara Weaving). A Ready or Not egy fekete humorú, véres, abszurd horror, amitől érdemes lesz elgondolkodni, hogy milyen áron nyerünk belépést új közösségekbe-társaságokba. Aki szereti a sok vért, a vagdosást, a nyers fordulatokat és az eltúlzott díszleteket, élvezni fogja a filmet. A gyengébb idegzetűek számára éhgyomorral való mozizást ajánlunk.


A mozikban október 11-től.


Lengemesék 2 – Tél a nádtengeren

Berg Judit meseregényének folytatása a tavaszi és nyári kalandok után őszi és téli meséket hoz a moziba. Pálfi Zsolt filmje (Bárdos Attila animációval) a Nádtengertől búcsúzó madarak történetével kezdődik: az egyik kis fecske megbetegszik, Füttyös Vilkó pedig szeretné meggyógyítani őt, de nem talál helyben orvosságot. A szomszédos tóban elszaporodó patkányok is veszélyeztetik a Nádtenger lakóit, akik ezért össze kell fogjanak a környék lakóival, még ellenségeikkel is. Az őszi bonyodalmakat a téli álom váltja fel, de a lengék eközben is élvezik a természet ajándékait. Családos film!


A mozikban november 14-től.

Ford vs Ferrari

Az év sportfilmje Christian Bale és Matt Damon főszereplésével. Az 1966-os Le Mans versenyre készülve Carroll Shelby tervező (Damon) és Ken Miles sofőr (Bale) vakmerő tervet tűznek ki maguknak: meg akarják építeni azt a Ford-ot, amely túlszárnyalja a legendás és verhetetlennek bizonyuló Ferrarit. James Mangold filmje a versenyre készülés adrenalinját követi végig, a nagy sportfilmek korhű világát hozva közel a nézőkhöz. Túl sok stiláris újítást nem ígér a Ford v Ferrari, de reménykedhetünk legalább két jó alakításban és egy a sportszerűséghez írt, amerikai ódában. Mozizáshoz elegendő alapanyag ez.


A mozikban november 15-től.

Charlie's Angels / Charlie angyalai

Új köntösben az Angyalok: a hetvenes évekbeli sorozatból és a két, kasszasikernek örvendő filmből merítve készült el Elizabeth Banks rendezésében a női főszereplős akciófilm. Kristen Stewart, Naomi Scott és Ella Balinska lesznek láthatók most az Angyalok szerepében, és az előzetes alapján egy friss és könnyed, újragombolt és feminista filmre számíthatunk majd. Vajon kiderül-e most, ki az a titokzatos Charlie, aki szeretné hipermenő és szupertehetséges női alkalmazottjainak segítségével megmenteni a világot? És most kik az elkövetők és mi a fő bűnük? Ősz végén mindent megtudunk!


A mozikban november 29-től.

Nyitókép: Joker / Variety

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS