2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hagyományosabb érintésre vágysz? Analóg fotókat közlő hazai instafiókokat mutatunk

összeállította: Kovács Bea 2019. szeptember 05. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Nevezhető hipszter trendnek vagy vissza a gyökerekhez mozgalomnak, nehéz nem szeretni ezeket a retró fílinget idéző fotókat.


Az Instagramban az a jó, hogy időközönként meg lehet lovagolni általa egy igazán szemcsiklandozó hullámot. Ilyen az analógmánia is, ami az elmúlt egy-két évben elég nagy figyelemnek örvend azon a felületen, ahol bárki, akinek van kamera a telefonján, művészfotós lehet. Azok, akik filmre fotóznak, az instantvilághoz képest lassú alkotóknak számítanak, a szemcsés fotók pedig valódi latergramek.

A helyi és univerzális paletta feltérképezéséhez érdemes olyan hashtageket követni, mint az #analogromania, #clujonfilm, #analoguevibes, #lomography, #kodakfilm, #filmisnotdead vagy #filmphotography.

Most olyan felhasználókat mutatunk, akik analóg technikával készült képeket is megosztanak instagramjukon. Nem titkolt szándékunk, hogy további kísérletezésre ösztönözzük őket és mindazokat, akik a digitális lehetőségek mellett kézzelfoghatóbb módszerek érdekelnek. Összeállításunkban profi és amatőr hazai fotósok munkái is helyet kaptak.

Jakab Lóránt munkáival egy színházfesztiválon találkoztam először, és fotóiban az emberek iránti fokozott kíváncsisága fogott meg. Jakab hivatásos fotós és fényképezőgépeket is gyűjt, így oldalán különféle gépekkel és technikákkal készült képeket is láthatunk.


Blénesi Kincső színésszel készült fotóit például egy Mamiya 645-tel vette filmre.

View this post on Instagram

A post shared by Jakab Lóránt Photography (@jakablorant92) onJakab képein londoni, római, hazai életképek és izgalmasnak tűnő emberek bukkannak fel. Valahogy mindegyik fotó más, az extravaganciától a letisztultságig járva be a rögzíthető valóság tapasztalatát. Az erőteljesen kísérleti fiókot azoknak ajánljuk, akik szeretik mind a technikai, mind a tematikus változatosságot.

View this post on Instagram

A post shared by Jakab Lóránt Photography (@jakablorant92) onKovács Sándor instafiókja olyan, mint egy szombati nap: bolhapiac, céltalan bóklászás, a részletekben való elvesztődés, majd a tipikus felismerése, lazítás, barátok, révület, és elrejtve egy csepp kétségbeesés. #életke

View this post on Instagram

A post shared by Kovács Sándor (@kovacs.sanyi) onAz ismerős kolozsvári arcok és helyek mellett absztrakt természetfotók, falusi életképek és európai pillanatfelvételek is helyet kapnak ebben a fiókban. A kiadagolt sejtelmesség mellet a jó kedély és az életöröm süt le ezekről a képekről.

View this post on Instagram

A post shared by Kovács Sándor (@kovacs.sanyi) onHangulatra megy Egyed Kinga instafiókja, amelyben színek, formák, fények, növények és önarcképek filmre vett egyvelegét találja az arra járó. Érzéki felvételek, amelyeken a természet a legkülönfélébb megnyilvánulásai mutatkoznak meg: tengerparttól felhőkön és virágzó fákon át gyümölcsig-zöldségig, színes felvételek a bőség oltárán.

View this post on Instagram

A post shared by Kinga Egyed (@kinga1ed) onA színek és formák játékán túl több kép is figyelemfelkeltő szetteket és ruhadarabokat örökít meg, és olykor a korszerű nőiség kérdése is tematizálódik. Ezt a fiókot azok fogják a legjobban élvezni, akik nyitottak a szépre és szeretik az életet.

View this post on Instagram

A post shared by Kinga Egyed (@kinga1ed) onA természeti vonalon továbbhaladva ajánljuk az autentikus falusi környezet rajongóinak Bányász Anna fiókját. A fotós digitális és analóg technikával is dolgozik, potrékat és életképeket készít, és hamisíthatatlan tehénrajongó. A marhák hátáról, lábáról, fejéről készült fotótanulmányok végtelen nyugalmat és fenségességet árasztanak. Bányász változatos fényekben és szögekben, részleteiben fényképezi le a finom szőrzetet, a kiálló csontozatot, a békés szemeket, és a sugárzó szeretet, amely a jószágokból árad.

View this post on Instagram

A post shared by Bányász Anna (@annaabanyasz) onDe Bányász nem idealizálja a rurális környezetet, hanem megmutatja, ami van: levágott fejű vagy épp feketére perzselt disznót, frissen kopasztott tyúk is terítékre kerül. A porték vagy egyéb, embert ábrázoló képek közül azok a legizgalmasabbak, amelyek nyersek, van bennük egy adag élesség, vagy akár veszély.

View this post on Instagram

A post shared by Bányász Anna (@annaabanyasz) onJánosi Vivien instája az örök nyár hangulatát idézi: barátok, buli, macska. Itt is vegyes technikával találkozunk, a filmre vett képek azonban hitelesebben rögzítik a véget nem érő nyaralás érzését. Ha napszakként képzelem ezt az instafiókot, akkor az ebéd utáni szieszta jut eszembe: jóllakottság, pihenés, erőgyűjtés a további kalandokkal csábító estére.

View this post on Instagram

A post shared by Jánosi Vivien (@vivienjanosi) onA felhőtlen szórakozás mellett utazások lenyomatait is látjuk, de vidám gyerekek és a nélkülözhetetlen cicák is visszatérő vendégek. A két, három vagy több képből álló sorozatok hangulatisága többször azt az életvidám érzést keltik, amelyről már Kovácsnál szó volt, s nem is véletlen, Jánosiról több portrét is készített. De most egy cicát mutatunk:

View this post on Instagram

A post shared by Jánosi Vivien (@vivienjanosi) onKöves Fanni profiját azoknak ajánlom, akik 1. szeretik a border collie-kat, 2. szeretik a növényeket és 3. szeretik a fátyolszerű, finom filtereket.

View this post on Instagram

A post shared by @kovesfanni onA visszatérő kutyatárs, a füvészkertek és virágos bokrok mellett az ezerszínű ég, a vizek tükröződései, portrék és épületek is szerepelnek Köves filmre vett képein. Több fotó is megállná a helyét egy ambient, minimal vagy indie együttes borítóján. Pár polaroid kísérlettel is találkozunk – lehet, ez a jövő zenéje.

View this post on Instagram

A post shared by @kovesfanni onA szerző köszönettel tartozik Kovács Sándornak a cikk megírásához nyújtott segítségéért.

Nyitókép: részlet Egyed Kinga fotójából

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS