2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit gondolnak a sepsiszentgyörgyi fiatalok a művészetről és a pulzArt-ról?

Kovács-Ungvári Rebeka 2019. szeptember 11. 14:09, utolsó frissítés: 15:48

Ha így gondolkodik a ma fiatalsága, akkor nem kell félteni a holnap kultúráját - derül ki az önkéntesjelöltek felméréséből.


A pulzArt kortárs művészeti fesztivál idén is olyan lelkes, aktív és kultúraszerető önkénteseket várt csapatába, akik kipróbálnák magukat a szervezésben, és csatlakoznának egy kortárs művészeti programsorozat lebonyolításához. Olybá tűnik, hogy a sepsiszentgyörgyi rendezvények közül a pulzArt örvend a legnagyobb érdeklődésnek a fiatalok körében – erről tanúskodik legalábbis az önkéntesfelhívásukra beérkezett jelentkezések száma.A négynapos, szeptember 19–22. között megszervezett fesztivál önkénteskedésre szólító felhívására idén ugyanis hetvenhárman reagáltak kevesebb mint három hét leforgása alatt, ami kész csúcseredménynek számít. Az elbírálás nem volt könnyű, a szervezők végül 45 személyt választottak ki. A rendezvény korábban sosem foglalkoztatott ennyi önkéntest, a szervezők ezért is döntöttek úgy, hogy idén inkább több kisebb feladatot adnak a jelentkezőknek, hogy minél többüket tudják bevonni a munkába.A jelentkezési űrlapon a szervezők nem csupán a jelentkezők életkorára, előzetes tapasztalataira, motivációira kérdeztek rá, hanem arra is, hogy hol hallottak a pulzArt-ról, illetve hogy mit gondolnak általában a művészetről. Mindebből érdekes szintézis rajzolódott ki a fiatalok világlátásáról, művészetről alkotott koncepciójáról.Legmagasabb arányban (83%) tizenévesek töltötték ki az űrlapot, de azért a húszas éveik elején járók köreiből is szép csapat verbuválódott össze. A legtöbben barátaik, ismerőseik, családtagjaik által szereztek tudomást a pulzArt-ról és az önkéntesi lehetőségekről (52%), többen voltak ugyanakkor, akik már korábban önkénteskedtek, ezért vágytak vissza idén is a kulisszák mögé (12%).

Természetesen a közösségi média népszerű felületeiről, a Facebookról, Instagramról is sokan informálódtak (24%), az viszont már meglepőbb, hogy egyesek az utcán sétálva találkoztak először a fesztivállal, így ébredtek rá, hogy „valami zajlik” Sepsiszentgyörgyön. A helyi Tamási Áron Színház is sikeres önkénteshálózatot működtet, sokan (10%) ott végzett munkájuk során jutottak el a pulzArt-hoz.Motiváció tekintetében általános volt, hogy a fiatalok nem pusztán fogyasztói kívánnak lenni a kortárs kultúrának, hanem bennfentesei is. Aki korábban a közönség soraiból követte végig a programokat, az most szeretett volna a háttérfolyamatokba is jobban belelátni, bekapcsolódni.Ennek szakmai és személyes vonzatai egyaránt voltak. A kommunikációt, újságírást hallgató diákokat például a rendezvényszervezés terén felnyalábolható tapasztalatok vonzották, illetve a lehetőség, hogy ők is „élesben” vehessenek részt a fesztivál kommunikációs, közösségi médiához kapcsolódó feladataiban. Akiket pusztán a művészetek iránti érdeklődés, azoknak szeretete ösztökélt jelentkezésre, azok meg úgy gondolják, hogy a művészeti ágak e széles és változatos spektrumát keresve sem találni meg jobb helyen, mint a pulzArt-on, valamint hogy önkéntesként még közelebbi rálátásuk nyílhat az alkotó-alkotás tengelyre, mint nézőként.A kérdésre, hogy mit jelent számukra a művészet, a jelentkezők sokféle, ám minden esetben rendkívül lényegi válaszokat adtak. A művészet életérzés és életvitel; a hétköznapok része vagy éppen szabadulás a hétköznapokból; egy érzés és kifejezésmód; önkép és világkép; minden és semmi; ugyanúgy a legnehezebb, mint a legboldogabb időszakok eredménye; vágy és valóság; zsongás és kikapcsolódás; újítás és szigorú szabályok rendszere; összekötő kapocs és küzdőtér; közös nyelv különböző értelmezésekkel; a nyelvi, életkori, etnikai meghatározottságokon való túllépés és lehetőség a hangadásra.

A meghatározásokból visszaköszön hát mindaz, amiért a pulzArt-ot megszerettük: a nyíltság, az újító szellem, a határátlépés igénye, s ha Sepsiszentgyörgyön így gondolkodik a ma fiatalsága, akkor nem kell félteni a holnap kultúráját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS