2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olyan gazdag a 19. Filmtettfeszt kínálata, hogy alig bírtunk mindent leírni

G. L. 2019. szeptember 28. 09:31, utolsó frissítés: 2019. szeptember 30. 10:28

És nemcsak újdonságokat vetítenek, hanem például látható lesz a Macskafogó és A tanú cenzúrázatlan, felújított változata is.


Tizenkilencedszer lesz Filmtettfeszt október 2-6. között, amelyen összesen 15 erdélyi városban szerveznek vetítéseket. Először szerepel a helyszínek között Nagykároly, Nagyszalonta és Szamosújváron is, de a központ továbbra is Kolozsvár. A nagyobb erdélyi városok közül csak Marosvásárhelyen nincsenek vetítések, mert továbbra is az Alternatív a fő magyar filmes szemle.

Ez ugyan még nem az évfordulós kiadás, de a meghívottak száma alapján akár az is lehetne. Kolozsváron több mint 30 filmesre számítanak a szervezők a fesztivál öt napja alatt - mondták el pénteki beharangozó sajtótájékoztatójukon. A kolozsváriakon kívül még öt erdélyi városban szerveznek közönségtalálkozókat: Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Temesváron és Nagyszebenben.

Az egyes helyszínek részletes programjáért ajánljuk, hogy keressétek fel a Filmtettfeszt honlapját, a mostani cikkel csak a kiemelt rendezvényekre fókuszálunk.


A Déva kvázi erdélyi premierjével kezdődik a fesztivál.Szőcs Petra első nagyjátékfilmjének a kolozsvári bemutatójával kezdődik a feszt, aminek az erdélyi premierjét néhány nappal ezelőtt tartották a Filmszeredán. A filmet egy sor alkotó is elkíséri, a rendező mellett jelen lesz a kolozsvári vetítésen a film főszereplője, Nagy Csengele, a társ-forgatókönyvírója, Nagy V. Gergő, a vágója, Dunai László és a producere, Fülöp Péter is. A Dévát Kézdivásárhelyen és Kovásznán is levetítik a Filmtettfeszt keretében.

Több közönségtalálkozója is lesz Ujj Mészáros Károly X - A rendszerből törölve című thrillerjének. A kolozsvári csütörtöki vetítés után a rendező mellett a főszerepet játszó Balsai Mónival és a forgatókönyvet jegyző Hegedűs Bálinttal is lehet találkozni. Az alkotók másnapra kettéválnak, Hegedűs Bálint péntek este Csíkszeredában fog az érdeklődőkkel találkozni, míg Nagyváradon Ujj Mészáros Károly és Balsai Móni tart közönségtalálkozót. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című drámát a kolozsvári közönség csütörtökön láthatja Schwechtje Mihály rendezővel tartott találkozóval egybekötve, míg Nagyszebenben szerdán lesz közönségtalálkozóval összekötött vetítése.Pénteken vetítik Kolozsváron Lévai Balázs Pécsi szál című áldoksiját, amire a rendező-producer is eljön, majd utána következik 2018 egyik legsikeresebb magyarországi nagyjátékfilmje, Goda Krisztina BÚÉK című vígjátéka, amiről a vetítés után a főszereplőjét, Szávai Viktóriát lehet majd kérdezni.

A tavalyi cannes-i filmfesztiválon a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díjával kitüntetett Egy napot Szilágyi Zsófia rendező hozza el Kolozsvárra szombat este, míg a Nyitva című romantikus dráma után Nagypál Orsi válaszol az érdeklődők kérdésére szombat este. A tavalyi Oscarra küldött Napszálltát a főszereplőt alakító Jakab Juli kíséri el a kolozsvári vasárnapi vetítésre, és Reisz Gábor ismét eljön Kolozsvárra a Rossz versekkel.

A kolozsvári fesztiválprogram egy meglepetés nagyjátékfilmmel zárul, amiről a szervezők nagyon nem akartak részleteket megosztani, szóval csak annyit lehet tudni, hogy egy nagyon új filmet lehet majd látni, és a Facebook oldalukon fogják bejelenteni vasárnap, hogy mi lesz az. Szóval érdemes bekövetni őket.

Csuja László Kilenc hónap háború című doksija Jani történetét dolgozza fel, aki anyja fojtogató szeretet elől kilenc hónapra bevonul ukrán katonasághoz. Kolozsváron péntek délután vetítik a rendező jelenlétben a filmet, aki ugyanakkor a vasárnap esti sepsiszentgyörgyi vetítésen ott lesz. Sőt, Szentgyörgyön rögtön utána következik a Virágvölgy című filmjének a vetítése is, és arról is lehet majd kérdezni a rendezőt.

A Maksay Ágnes rendező által jegyzett Sefket rejtély című dokumentumfilm vasárnapi bemutatója után is lehet találkozni majd az alkotókkal Kolozsváron, ahogyan az Álmatlan című dokumentumfilm- és koncertfilm rendezője, Porkoláb Norbert és producere Tanca Norbert eljön a csütörtöki kolozsvári vetítésre, amelyet a Planetarium Caféban szerveznek meg. Temesváron pedig a Havanna, csak oda című dokumentumfilm rendezőjével, Breier Ádámmal lesz közönségtalálkozó péntek este.

A rövidfilmekből idén is megpróbáltak főleg olyanokat hozni, amelyek valamilyen szinten kapcsolódnak Erdélyhez. A legtöbb szállal valószínűleg A hívás című fekete humorú dráma kötődik, lévén, hogy több szereplője (Salat Lehel, Orbán Levente) is erdélyi, és ennek közönségtalálkozója is lesz Kolozsváron a rendezővel, Vincze Zoltánnal. Ezen kívül a Castingban szerepel még erdélyi alkotó, Blénesi Kincső, aki a BBTE-n tanul színművészetet.


Kvíz és rekonstruált kolozsvári némafilmek is lesznek

az úgynevezett kiegészítő programok között. A leggazdagabb kínálat ebben az esetben is Kolozsváron lesz. A Planetáriumban szerdán szerveznek filmes kvízt, amire még lehet jelentkezni, és szintén ott lesz egy kerekasztal beszélgetés csütörtökön a magyar tévésorozat gyártásról Hegedűs Bálint (Rendőrsztori, Született lúzer, Hacktion) forgatókönyvíróval és Ujj Mészáros Károly (Alvilág) rendezővel. "Azt a témát járjuk körül, hogy nemzetközi kontextusban milyen esélyei vannak a magyar sorozatoknak, vagy éppen hogyan működnek az adaptációk" - mondta kedvcsináló gyanánt Zágoni Bálint a sajtótájékoztatón.

Zágoni BálintZágoni Bálint


A kísérő rendezvények másik fontos kolozsvári helyszíne a Művész mozi, amelynek a felújítása ugyan még nem teljes, de már alkalmas arra, hogy vetítéseket tartsanak. Pénteken két (A kancsuka hazájában (1918) és A métely (1919)) újraélesztett/rekonstruált 101 éves kolozsvári némafilmet vetítenek zenei kísérettel, amihez Zágoni Bálint tart bevezetőt.

"Már régóta vesszőparipánk a kolozsvári filmtörténet, a kolozsvári némafilmgyártás. Az elkészült filmek legnagyobb része elpusztult, viszont van két olyan film, ami egy fokkal szerencsésebb helyzetben van, mert az állóképek mellett nagyon rövid filmszalag részletek is megmaradtak, és ezeknek a segítségével próbáltuk az illető két filmet rekonstruálni, az ezeket tartalmazó videó fogjuk levetíteni" - magyarázta Zágoni, hozzátéve, hogy Tóth Zoltán szaxofonos fog közben zenélni.

A némafilmek után pedig a 70-es végéről, 80-as évek elejéről előkerült kolozsvári amatőr filmeseinek a munkáit mutatják be. "Érdekességük, hogy ennyi év után már dokumentumfilm értékük is van ezeknek a munkáknak, nem csak érdekes kísérletek. Az egyik például a Szabadság elődjének, az egykori Igazságnak rovataiból tallózott, és filmez mellé utcai jeleneteket, embereket" - magyarázta Jakab-Benke Nándor. A vetítések után Nagy Gábor képzőművésszel, a filmek rendezőjével-operatőrével lesz beszélgetés.

És szintén a Művész moziban vetítik a frissen felújított 1933-as filmet a Holdra szállásról, amit az első magyar sci-fiként tartanak számon. A vetítés követően Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársa fog előadást tartani a filmről.

Három klasszikust is levetítenek amolyan kísérőprogram gyanánt. Az egyik a rendszerváltás utáni első erdélyi magyar nagyjátékfilm, amely idén lett 20 éves. A Kínai védelem vetítését követően a rendező Tompa Gáborral lesz majd beszélgetés. Szintén a Művész moziban lesz a bemutatója A tanú eredeti, cenzúrázatlan változatának vasárnap este, amelyet most frissen felújítva láthat a közönség. Emellett pedig a Bolse vita című Fekete Ibolya klasszikust is vetítik, ami idén nem csak azért lesz aktuális mert, a 30 éves rendszerváltás idején játszódik.


Sárga Csikó díjat ugyanis Fekete Ibolya kapja,

akinek legutóbb az Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét láthatta a közönség a Filmtettfeszten. Fekete Ibolya vendégtanárként a Sapientia EMTE-n diákok több generációját késztette fel forgatókönyvírásból.

Jakab-Benke Nándor magyarázJakab-Benke Nándor magyaráz


A Filmgalopp versenyt idén erdélyi magyar dokumentumfilmeseknek szervezik meg, és a szervezők szerint ahhoz képest, hogy erdélyi magyaroknak hirdetik meg, elég "nemzetközinek" fog tűnni a verseny. Összesen hat rövid (a leghosszabb 34 perces) dokumentumfilmet vetítenek, lesz köztük profi balett-táncosnak készülő japán lányt bemutató portré, a Duna-Deltában élő Anaval foglalkozó, aki szüntelenül csak fiát várja, illetve a gyergyói táj ritmusát megmutató munka is.

A díjról Báron György filmkritikus, Csuja László filmrendező és Lévai Balázs rendező, forgatókönyvíró, producer fog dönteni, míg a közönségdíjról a filmtettfeszt.ro oldalán lájkolással lehet majd megszavazni péntek éjfélig.


A gyerekeknek a Macskafogó, illetve a Vízipók csodapók című klasszikusokat vetítik

Kolozsváron szombaton és vasárnap. Mindkettőt a filmarchívummal együttműködésben digitálisan felújított változatban. Ezen kívül 8-12 év közötti gyerekeknek filmes műhelyt is szerveznek az archívummal közösen, amelyen különböző mozgóképes játékokat lehet kipróbálni. A műhelyen a részvétel ingyenes ugyan, de előzetesen regisztrálni kell rá a feszt@filmtett.ro emailcímen. Még vannak helyek.

Gyerekfoglalkozások ezen kívül Nagyváradon és Csíkszeredában is lesznek. Váradon A KreatíVAN a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet szakos diákjaiból megalakult csoport szervez foglalkozást, míg Csíkszeredában zoetróp készítésére várják a legkisebbeket.

Az eseti kolozsvári vetítésekre továbbra is 0 lej értékű jegyet kell váltani, amit csak a helyszínen fog menni, online most nem lehet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS