2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Költözik az Ecsetgyár, de addig is jubileumi évet ünnepelhetünk velük

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. október 01. 10:11, utolsó frissítés: 2019. október 02. 12:59

Az Ecsetgyár hétvégétől kezdve a kortárs művészet fellegvára lesz, majd végleg megválnak az épületétől.


Kortárs színházi előadásokkal, műhelymunkákkal, kiállításokkal és tánccal ünnepli az Ecsetgyár fennállásának tizedik évét október 4-től két hónapon át, ez azonban egy búcsú is a nosztalgikus épülettől.

Kolozsvár független, kortárs, művészeti központjának vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon bejelentették, hétvégén indul a jubileumi programsorozat, de az ünneplés mellett a nehézségeikről is beszámoltak. Meg kell válniuk ugyanis az Ecsetgyár időközben jellegzetesé vált épületétől.

A költözés oka Puskás Ferenc híres mondásának átiratában rejlik: kis pénz, kis helyszín. Kolozsváron az ingatlanpiac árainak emelkedése sokak életét megnehezíti, ez alól a tízéves Ecsetgyár sem kivétel. A megnövekedett bér miatt új helyet kellett keressenek, indokolta a Constantin Dobrogeanu Gherea utcába lévő új helyszín választását Mihai Iepure-Górski, a vizuális művészeti programok kurátora.

Szakáts István, Miki Braniște és Mihai Iepure-Górski Szakáts István, Miki Braniște és Mihai Iepure-Górski


Szakáts István arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a jövőben ráerősítenek a platform jellegre, és sokkal hangsúlyosabb párbeszédet folytatnak majd az „ecsetgyárosokkal”, az intézményekkel, a kortárs művészet képviselőivel és befogadóival. Az igazgatótanács tagja azt is elmondta, a tízéves visszatekintés helyszíneit a város több pontjába is elhelyezték, talán ezzel is utalva arra, hogy az Ecsetgyár már nem épület, hanem egy fogalom, ami a művészet eszközein keresztül a lét és önmagunk értelmezését segíti.

Miki Braniște, a multikulturális központ előadóművészeti programjainak kurátora a helyzetek felismeréséről és feldolgozásáról beszélt, amikor szót ejtett több bemutatásra kerülő színházi előadás témájáról. A magyarországi előadások kapcsán megemlítette, hogy ezek a szomszédos ország aggasztó körülményeit dolgozzák fel. A Mirage című előadás provokatívan hívja fel a figyelmet a tehetetlenségre és a sérülékenységre, a politikai önmeghatározásunk és a kultúra kapcsolatára. A Stereo Akt produkciós műhely Addressless – vagabond role game című interaktív performansz a hajléktalanság témáját taglalja, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György Magyar akác című előadása pedig a menekültkérdéssel foglalkozik.

A komplex, interdiszciplináris programkínálat többek között azt a kérdést járja körbe, hogy miként változott a művészet tíz év távlatából, milyen igényei, nehézségei, struktúrája és kapcsolata van a társadalommal?

A jubileumi évfordulóra október 4. és november 28. között várják az érdeklődőket. A régi ecsetgyárnál a Pilot kiállítótérben már kezdettől fogva megtekinthető a Kollektív tekintet: minták a mindnyájunkat érintő dolgokból című önreflexiós kiállításukat, amibe több művészeti központ, a marosvásárhelyi B5 stúdió, a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, a kolozsvári Tranzit Ház is besegített.A vizuális művészetek terén újdonság a Pilot Café, ami a viták, a párbeszéd és a kerekasztal-beszélgetések, valamint a tárlatvezetések helyszíne lesz. Négy kolozsvári múzeummal közösen alternatív programokkal és vizuális elemekkel töltik meg az Erdélyi Történeti Múzeum, az Erdélyi Néprajzi Múzeum, és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem állattani és növénytani múzeum tereit – számolt be még Iepure-Górski .

A teljes program hétfőtől elérhető a fabricadepensule.ro oldalon, az előadásokra az Eventbook felületen válthatnak jegyet az érdeklődők.

Nyitókép: Az Ecsetgyár hivatalos oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS