2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kinek adnának Nobel-díjat az erdélyi irodalmárok?

k. á. 2019. október 10. 12:21, utolsó frissítés: 2019. október 11. 11:19

Balázs Imre József, Demény Péter, Selyem Zsuzsa és Vallasek Júlia válaszolt.


Hamarosan megtudjuk, ki az a két személy, akit Nobel-díjjal tüntet ki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy erdélyi magyar irodalmárok legszívesebben kit tüntetnének ki.

Balázs Imre József

Karl Ove Knausgård
Az elmúlt évek egyik olyan olvasmánya volt számomra a Harcom, ami zsigerileg is beszippantott, vitt magával, érdekelt. Egy nagyon nehéz dolgot (a saját életéről írni, affektálástól mentesen, mások számára is releváns módon) old meg jól a regény.

Ljudmila Ulickaja


Az Imágó című regényt szerettem, fontosnak érzem. Ráadásul a szerző is szimpatikus, emberközeli.

Demény Péter

Sjón
Ő az, akinek A macskarókája valami újat tudott mondani. Úgy mesél az izlandi mítoszokból és mondavilágból, hogy én is értem és élvezem. Azt az írásmódot, amit "mágikus realizmusnak" neveznek, és amelynek annyiféle megjelenési formája van (a Sjónét "takarékos mágikus realizmusnak" nevezhetnénk) amúgy is mindig imádtam.

Sjón, Jón Kalman Stefánsson és Nádas PéterSjón, Jón Kalman Stefánsson és Nádas Péter


Jón Kalman Stefánsson
Ő pedig az, aki egy egész trilógián keresztül (Menny és pokol) meg tud lepni, de nem azért, mert mindenáron meg akar, hanem azért, mert annyira ismeretlen az a világ, és mégis annyira hiteles. A fagyos forróság irodalma.

Nádas Péter
Az ő testírása, testszétírása, a szembenézése a sötétségeinkkel máig megérint, megbolygat, felkavar. Az Emlékiratok könyve egy félelmetesen fenséges, mégis aprólékos világ, egy olyan elbeszélővel, aki mindenből kilóg, ami Kelet-Közép-Európa, neveltetésében, emlékeiben, frusztrációiban mégis teljesen KKE. Az esszéi érzékiek és szenvedélyesek, bár apodiktikusak (Hazatérés, Szegény, szegény Sascha Andersonunk, Saját halál stb.)

Selyem Zsuzsa

Anne Carson
Mert úgy ír, hogy minden szó nála ellenáll annak, hogy konvencionális vonzata legyen.

Anne Carson és Arundhati RoyAnne Carson és Arundhati Roy


Arundhati Roy
Mert úgy ír, hogy a valóság a maga fölfoghatatlan gazdagságában, mintegy epifániaként, megjelenik.

Vallasek Júlia

Margaret Atwood
Mert A szolgálólány meséjének újrafelfedezéséhez, és nem utolsó sorban megfilmesítéséhez igazi tömegmozgalom kapcsolódott az utóbbi időszakban. A folytatásból, a Man-Bookerre jelölt, Testamentumokból még csak részletet olvastam, de nagyon kíváncsian várom, hogy kézbe vehessem. Atwood és életműve egyébként sokkal izgalmasabb annál, hogy leghíresebb regényére összpontosítsunk. Ő sosem hagyja olvasóját "megúszni" valamit, egy-egy látványos, akár szenzációhajhász jeleneten keresztül morális dilemmák boncolgatásába húzza be. Gondolkodó író, aki mellett jó gondolkodó olvasónak lenni.

Margaret Atwood és Krasznahorkai LászlóMargaret Atwood és Krasznahorkai László


Krasznahorkai László
Mert a Háború és háború régi nagy kedvencem. Olyan mondatokat ír, amelyekben első olvasásra nincs semmi különös, mégis évekig ott zengenek az ember fülében, és mert nagyon jó lenne magyar irodalmi Nobel-díjnak önfeledten, szekértáborokról megfeledkezve, egyszerűen csak örülni.

Nyitóképen: Ljudmila Ulickaja és Karl-Ove Knausgård

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS