2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezekre a könyvekre leszünk kíváncsiak a 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron

K.B. 2019. november 12. 14:03, utolsó frissítés: 2019. november 13. 10:00

Színes gyerekprogramokat, fiatal szerzőket, visszatérő író-költő vendégek műveit és pár kuriózumot ajánlunk ezúttal.


Szerdán, november 13-án kezdődik a 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amely, hagyományhoz híven ismét számos könyvbemutatóval és író-olvasó találkozóval, valamint összművészeti kísérőprogrammal várja az érdeklődőket. A szerdától vasárnapig tartó rendezvény programkínálatából most kifejezetten irodalmi kuriózumokat válogattunk.

>> Az idei vásár könyvújdonságait itt lehet böngészni

Gyerekprogramokban

idén is bővelkedik a Könyvvásár: interaktív könyvbemutatók, gyerekkoncertek, vetélkedők, színházi előadások és műhelymunkák várják a legkisebbeket. A színes kínálatot végigböngészve először az Állatok mesében, versben, tudományos ismeretterjesztő szövegben és képzőművészetben (szerkesztette és válogatta Tekei Erika, illusztrációk: Enyedi Ráhel) könyv bemutatója (november 14., 12 óra, Klubterem) keltette fel az érdeklődésünket: kíváncsiak vagyunk, hogy a könyv megálmodói milyen hangnemben beszélnek az élővilágról gyerekeknek a jelenlegi öko-helyzetben, avagy hogy sikerül-e túllépniük a megkövült, hagyományos állatábrázolásokon.


Izgalmasnak tűnik Gergely Edó Szájjalmesék című új, gyerekeknek szóló könyve is, amelyet Orosz Annabella illusztrált. A Gutenberg Kiadó Facebook-oldalán így írnak a meséskönyvről:

„Mi történik akkor, amikor nem könyvből olvas a felnőtt a kicsinek, hanem a szájával mondja a mesét? Jelenlét történik, sokkal intenzívebben, mint olvasáskor. Szívtől szívig, szemtől szemig, szájtól fülig kapcsolódunk. A közös, varázslatos pillanatokból, a sok-sok, elalvás előtti, úton-útfélen elmesélt, rögtönzött mesékből volt, amit sikerült leírnom, és van, ami belénk épülve, minket építő elemekként él tovább. A hosszú évek során lejegyzett mesékből gyűjtöttünk össze egy kötetre valót. (…) Akár inspirációként is szolgálhat ez a könyv, hogy mondj egy mesét a szájaddal, vagy hallgass egy mesét a szíveddel.”

A könyvet pénteken 11 órától mutatják be a Klubteremben.Bemutatják Zágoni Balázs nagysikerű Gömb című könyvének folytatását, az Odaátot is (november 15., 14 óra, Kisterem), Szürke farkas felesége. Breton népmesék címmel pedig a breton kultúra legszebb meséit összegyűjtő kötetet ismerhetik meg a világirodalom iránt érdeklődők (november 16., 12 óra, Klubterem). A könyvvásár utolsó napján, vasárnap 12 órától a színház kistermében író-olvasó találkozóra várják többek között az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték résztvevőit: a Vera című regény szerzőjével, Grecsó Krisztiánnal Makkai Kinga beszélget majd.

A fiatal irodalom képviselői közül négy kiemelkedő szerzőt ajánlunk a Marosvásárhelyre látogatók figyelmébe.

Hármas könyvbemutató keretein belül találkozhatnak a kortárs erdélyi irodalom rajongói szombaton, november 16-án 13.30-tól a G.Café-ban Sánta Miriámmal, Fischer Botonddal és Serestély Zalánnal (a beszélgetést Láng Orsolya vezeti). Sánta Miriám debütkötete az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában lát napvilágot, a kolozsvári költő verseiről Horváth Benji így ír:


„A múlt szellemei és a jövő kísértetei szólnak itt a jelenben, mind nagyobb körökben, a fallal szembeállított kislánytól a kollektív tudattalanig. Miközben elárul a test, kicsorbul a királyi fém, megfordul a giliszta a gyomirtós földben. És vissza. De vajon vissza lehet-e menni, és meddig? Sánta Miriám versei nem hagynak nyugodni. Nem simogatják a lelkünket, ez nem az a költészet. A komfortzóna itt az enyészet melegágya. Nincs más útja az emlékezésnek, mint szembenézni a felejtéssel.”

Serestély Zalán közös hűlés című kötetének középpontjában a halott apa személye, a gyász tapasztalata, a családi és közösségi viszonyrendszer áll, Fischer Botond Tavasz lesz, Corina kötete erős hangulatú rövidprózákat gyűjt össze.

Ugyancsak szombaton, 14 órától az Irodalmi Kávéházban (Nemzeti Színház, a főpáholy előtti galérián) mutatják be Győrfi Kata első verseskötetét. A Jelenkor Kiadónál megjelent Te alszol mélyebben című könyvet Sárközy Bence, a kiadó igazgatója mutatja be. A könyv fülszövegét író G. István László szerint

„Győrfi Kata egészen különleges költő. (…) Okos, szikrázó elmeéllel szerkesztett szövegei mélyebb álomsejtelmek intellektuális rajzú, de zsigeri jelentőségű vízjelei. A magányról ír. A Te és az Én drámájáról. Érzelempárlatok és logikai-intellektuális mőbiusz-futamok: elegáns, tömör, letaglózóan reális, de a tömény erejével ható líra.”A már klasszikusnak számító kortárs irodalom kedvelői több esemény közül válogathatnak.

November 14-én 14 órától dedikálják a „macht nichts mondta / halottak napja van”. Közelítések Kányádi Sándor Halottak napja Bécsben című verséhez című tanulmánykötetet, amelyet aznap 15.30-kor a Bernády Házban mutatnak be. A versről gondolkodó szerzők közül Gálfalvi Ágnes, Korpa Tamás és Markó Béla fog beszélgetni Codău Annamária moderálásában.

Balla Zsófia irodalmi munkásságának követői két ízben is találkoznak a szerzővel: csütörtökön 17 órától A darázs fészke című esszékötet kapcsán a témáról a szerző, Markó Béla és Mészáros Sándor, a kiadó vezetője beszélget, pénteken 16 órától pedig Az élet két fele című, összegyűjtött verseket tartalmazó kötetéről, műhelytitkairól, alkotói terveiről az idén 70 éves, Babérkoszorú-díjas szerzővel Mészáros Sándor és Markó Béla beszélget.

Markó Béla A költészet rendeltetésszerű használatáról című esszékötetéről a szerzővel Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője beszélget szombaton, 17 órától az Irodalmi Kávéháznál. A Bookart Kiadónál megjelent könyvet a szerző pénteken 12 órától dedikálja. Ugyancsak pénteken, 16.30-tól a Teleki Téka Freskós termében mutatják be Láng Zsolt legújabb regényét, a Bolyait (Jelenkor Kiadó). A könyvről így írnak a kiadó honlapján:

„Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, aközben a történet másik szálán épp az ő rendkívüli életét és kéziratos hagyatékát tanulmányozza napjainkban Láng Zsolt regényének író hőse, aki ösztöndíjasként egy svájci kolostorban tölti napjait. A történet fonalát 12 683 jegyzetpapír zűrzavaros kupaca vezeti - hol részesei vagyunk keletkezésüknek, hol kiderül róluk, hogy szerzőjük halála után évtizedeken keresztül gondatlanul hányódtak, bizonyos lapjai gyújtósként végezték, egyik-másikkal ablakot is pucoltak. Időben és térben váltakozó fejezetek között két férfi élete tárul fel előttünk, míg az egyik révbe ér, a másik ,,a reménytelenség lavináját húzta, vonta, robbantotta, idézte, rántotta magára".”

A szerzővel Sárközy Bence beszélget.Széles választék várja azokat is, akik

a hagyományos értelemben vett irodalmi köteteken kívül választanának könyvet:

csütörtökön, november 14-én 15 órától például a Szent László „régi” és „új” arcai Székelyderzstől Marosvásárhelyig. A Szent László király, Erdély védőszentje és Jánó Mihály A székelyderzsi unitárius templom című köteteket mutatják be a Nemzeti Színház Ady Endre termében. Ugyancsak csütörtökön, 16 órától, illetve 18 órától a Térey János teremben Székely családmonográfiás naplót, illetve egy Kőrösi Csoma Sándorról szóló könyvet mutatnak be.

Pénteken erős színházi blokkal készülnek a szervezők: 15 órától a Protokollteremben a Jákfalvi Magdolna, Kékesi Kun Árpád és Ungvári Zrínyi Ildikó szerkesztette Erdélyi magyar színháztörténet: Philither elemzések című könyvet mutatják be, 16 órától ugyanott Salamon András Színháztörténet kezdőknek és haladóknak című könyvét méltatja Boros Kinga teatrológus, Keresztes Attila rendező és Sebestyén Aba színész.Különlegesnek tűnik a világon elsőként roma szerzők monodrámáit összegyűjtő Roma hősök című kötet is, amelyet a Kisteremben ismerhetnek meg az érdeklődők 14 órától. A Független Színház Magyarország kiadásában megjelent kötet szövegeiben „ nem csak nehézségekkel találkozunk, hanem tudatos és aktív hősökkel is, akik a megpróbáltatások ellenére sem adják fel a harcot.”

Szombaton két helyen is szívesen lennénk 16 órától: a színház Kistermében kettős könyvbemutató keretein belül mutatják be a Nőnek születtem elnevezésű kalendáriumot és 60 nap és megváltozhatsz című szokáskialakító naplót (a Koinónia Kiadó és Barnabás Alapítvány kiadásában), a Kultúrpalota kistermében pedig Deé Nagy Anikó és László Lóránt szerkesztésében a Gróf iktári Bethlen Zsuzsanna és szakácskönyve című könyvet tárják a közönség elé. Teleki Sámuel feleségének recepteskönyvéről így írnak a szerkesztők:

„A szakácskönyvet a főzés és a magyar gasztronómia története iránt érdeklődőknek ajánljuk, ínyenceknek, gourmand-oknak, a társadalomtörténet kutatóinak. Hiszen a receptek nemcsak az egykori étkekkel ismertetik meg az olvasót, de a korabeli kony¬hai állapotokra is utalnak. Látni fogja például az olvasó, hogy a szakácskönyvünk nem ismeri a fedőt, a lábasokat egy tállal fedik be. Az is érdekes, hogy néhány étek elkészítése azóta sem változott. A zöldsalátát, uborkasalátát ugyanúgy készítették, mint ma.”

A szerzőkkel Egyed Emese irodalomtörténész beszélget. A bemutató meghívottja Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke lesz, az esemény házigazdája pedig Lázok Klára, a Teleki-Bolyai Könyvtár főkönyvtárosa.A könyvbemutatók, dedikálások és felolvasások mellett idén is ünnepi irodalmi estekkel készülnek a szervezők, hazai és magyarországi szerzők részvételével. A részletes programot ezen a linken lehet böngészni.

Nyitókép: a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS