2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sorozatoktól a divatig: mit várunk 2020-tól?

G. L. 2020. január 08. 18:50, utolsó frissítés: 2020. január 17. 12:21

Mindent összeszedtünk, amitől úgy gondoljuk, hogy könnyebb lehet az évünk.


Vasárnapról hétfőre virradóra átadták a Golden Globe díjakat, és ezzel hivatalosan is elkezdődött az idei Oscar-szezon, amelynek talán az egyik legnagyobb kérdése, hogy elismerik-e a Netfilxet? Pontosabban a Golden Globe-jelölések csúnya elbukása után sikerül-e esetleg Oscar-díjat nyerniük? Az viszont már egyértelműen eldőlt,


ha nem fizettél elő eddig a Netflixre, akkor mindenképp meg kell tenned,

még akkor is, ha a Gloden Globe-on a 34 jelölésből (17 filmes és 17 sorozatos kategóriákban) csupán kettőt váltottak díjara. Náluk lehet például megnézni Martin Scorsese új filmjét, Az írt, ami úgy is az Oscar egyik esélyesének számít, hogy nem nyert a Gloden Globe-on. De ott van még a Házassági történet, A két pápa, illetve A nevem Dolemite is. Ha nincs még Netflix előfizetésed, akkor jó lesz az HBO Go is, de 2020-ban minimum egy streaming szolgáltatóra fel kell már iratkozni, ha nem akarsz lemaradni.

És ha már filmek, akkor nézzük meg, mit várhatunk még 2020-ban. Azon már meg sem lepődünk, hogy idén is a folytatásokról fog szólni a mozi. A szuperhős filmek közül folyatást kap a Wonder Woman, illetve előzményfilmet a Bosszúállókból ismert Fekete özvegy, természetesen Scarlett Johansson főszereplésével. Áprilisban pedig egy újabb James Bond-film érkezik Nincs idő meghalni címmel, ebben ötödször és valószínűleg utoljára bújik a híres 007-es ügynök bőrébe Daniel Craig.

Folyatást kap idén a '80-as évek meghatározó mozija, a Top Gun is, amelynek a főszerepét most is Tom Cruise játssza majd, illetve a Kingsman-franchise is jelentkezik előzménytörténettel, a The King's Man az 1900-as évek elejére repít és a titkosszolgálat megalakulását ismerhetjük meg.Ismét készül egy egész estés animáció a minyonokkal, szóval ne lepődjünk meg, ha majd július környékén az üzletek polcait nagy mennyiségben elárasztják a kicsi, sárga lények. Egykor (igen, már több mint húsz éve, hogy bemutatták!) nagyon sokan szerették a Mulan című animációs filmet, aminek idén megjelenik az élőszereplős változata. És akkor 15 évvel a második rész bemutatója után a Doktor Szöszi is kap egy folytatást, természetesen Reese Witherspoonnal a főszerepben. És még lesz egy Halálos iramban is, szám szerint a kilencedik, ha jól számoljuk, csak tudnánk, hogy minek?

És ha már a Golden Globe-bal kezdtem, akkor mindenképp meg kell említeni, hogy januárban kerül a mozikba Sam Mendes legújabb, most már Aranyglóbusz-díjas munkája, az 1917. Szintén januárban jön a mozikba Guy Ritchie legújabb filmje, amivel visszatér a gyökereihez és egy igazi brit gengsztertörténetet rendez Úriemberek címmel és ígéretes szereposztással: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Hugh Grant, és Colin Farrell is látható lesz benne.

Júliusban jön Christopher Nolan új filmje, amiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy egy egész világot átszövő kémhistóriát dolgoz fel John David Washington, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Robert Pattinson, Michael Caine és Kenneth Branagh szereplésével.

És ha már Branagh, akkor ő idén újra Agatha Chiristie regény alapján fog rendezni (reméljük, hogy eredményesebben, mint legutóbb) és természetesen a Halál a Níluson szereposztása is parádés lesz: Gal Gadot, Armie Hammer, Annette Bening, Rose Leslie és Letitia Wright is feltűnik benne. És csak decemberben jön majd 2020 egyik legjobban várt filmje, a Denis Villeneuve által vászonra álmodott Dűne, amit olyan színészekkel mesél majd el, mint Timothée Chalamet, Jason Momoa, Javier Bardem vagy Stellan Skarsgård.

Az egyértelműen látszik, ahogyan a Netflix igyekszik részt hasítani magának a filmes szórakoztatóiparból, úgy a nagy stúdiók is igyekszenek részt hasítani a streaming piacon. Novemberben indította el a Disney a saját platformját, ahol a tulajdonában lévő stúdiók, mint a Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic és a 20th Century Fox tartalmait lehet majd nézni, és aminek az első saját gyártású nagy dobása, a Csillagok háborúja univerzumában játszódó A Mandalóriai, amit mind a kritikusok, mind a közönség egyöntetű lelkesedéssel fogadott. Bébi Yoda története természetesen idén ősszel folytatódni fog. És valószínűleg sokat fogunk majd hallani a Marvel új szuperhősös sorozatáról is, a Bosszúállók: Végjáték után játszódó A sólyom és Tél kapitányáról, ami szintén a Disney + szolgáltatásában lesz elérhető.A teljesség igénye nélkül, mert lehetetlen is lenne minden sorozatot megemlíteni, ami miatt idén a képernyők elé ülünk, megemlítünk még néhányat. (Amúgy ki gondolta egy évvel ezelőtt, hogy a csernobili katasztrófáról szóló sorozat lesz 2019 legjobbja?)

A 2013-as dél-koreai filmfeldolgozása után most sorozatot csinálnak a kultikus Snowpiercer képregényből, amiről nagyjából annyit lehet tudni, hogy a történet alapfelállása ugyanaz lesz: az emberiség megmaradt része egy megállíthatatlanul robogó vonaton éli túl az új jégkorszakot, ahol a társadalmi különbségeket az határozza meg, hogy ki mennyit fizetett a vonatjegyért. Izgalmasnak ígérkeznek Jean-Luc Picard, a Star Trek Enterprise űrhajó legendás kapitányának legújabb kalandjai, amelyek a 2002-es Star Trek: Nemesis történései után játszódnak, és az előzetes alapján egy merőben más sorozatra számíthatunk, mint amit eddig megszokhattunk a Star Trek-franchise-tól.Úgy tűnik, hogy érdemes lesz várni Phyllis Schlafly, konzervatív politikai aktivista '70-es évekbeli történetét feldolgozó minisorozatára is, Cate Blanchett főszereplésével. Januárban pedig jön a sokak által imádott Az ifjú pápa második évada, amit mi is nagyon kíváncsian várunk. És akkor az olyan egyértelmű címeket, mint A korona vagy a Westworld már nem is említjük.
Maradunk még a képernyő előtt,

bár nem sorozatok következnek. 2020 nyarán emberek százezreit ülteti majd a képernyők elé az év két legmeghatározóbb sporteseménye. Június 12. és július 12. között szervezik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, ami ugyan minden korábbinál közelebb hozza az emberekhez a kontinensviadal mérkőzését, ennek ellenére valószínűleg a tévében fogják a legtöbben követni. Persze érdemes megfontolni egy-egy bukaresti vagy budapesti meccsét, a magyar fővárosban például Franciaország Portugálival fog összecsapni, tehát az aktuális világbajnok és az aktuális Európa-bajnokkal játszik majd. Két hetet sem kell majd várni a londoni döntő után, hogy újra a televíziók képernyője elé üljünk, július 24. és augusztus 9. között szervezik meg a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat Tokióban.

Esélyesekről mind az Eb, mind az olimpia esetben túl korai lenne még beszélni, fociban még az sem dőlt el, hogy Románia vagy Magyarország csapata részt fog-e venni a bajnokságon, ami azért jelentősen befolyásolja majd a hangulatot. Az olimpiai bajnoki címre mindkét országnak vannak esélyesei, de arról, hogy ki érhet oda igazán, csak azután lesz érdemes legfeljebb beszélni, hogy befejeződik a kvalifikáció, és kiderül, kik vesznek egyáltalán részt a versenyeken.

Az lehet, hogy

a gatyapőc felvirágzásáért nem lelkesedünk,

de jósolnak más divattrendeket is, amiről érdemes lesz szót ejtenünk. A gatyapőc - ha nem ismernétek - legutóbb a 16. században volt divatban, és egy olyan lágyék tájékra helyezett ruhadarabot jelöl, amitől nagyobbnak tűnik a viselője férfiassága. A Gucci közreműködésével került ismét a kifutókra, és a Guardian már egy külön cikket is szentelt az állítólagos felvirágzásának.

Ez az a bizonyos gatyapőcEz az a bizonyos gatyapőc


A gatyapőc felvirágzása viszont nem véletlen, egyrészt ahogyan azt a Guradian cikke is megjegyzi, a női divatban már amúgy is betört egy ilyen reneszánsz kor iránti rajongás, másrészt többen említik a 2020-as trendek között a testforma átalakítására tett törekvéseket, így főleg a nagyon buggyos ujjakat és puffos vállakat említik, de még a fűzőről is találtunk említést. Talán utóbbi már túlzás.

Arra lehet számítani, hogy a környezettudatosság még inkább áthatja az öltözködésünk és az általunk használt tárgyakat, ami az újrahasznosított vagy a minőségibb, tartósabb darabok vásárlása mellett azt is jelentheti, hogy például népszerűbbek lesznek a különböző kötött vagy horgolt szatyrok, hogy tényleg egy nagyon egyszerű példát említsek. Azért említjük épp a kötést és a horgolást, mert a szakportálok szerint idén még inkább felvirágoznak a különböző kézműves technikákkal készített ruhák, kardigánok, és esetenként még a kiegészítőkre is hatással lehet.

Egyébként meg továbbra is a '70-es és '80-as évek iránti nosztalgia lesz a meghatározó. A diszkókorszak óriási gallérjai mellett rendre említik a pöttyös különböző megjelenéseit is: a fürdőruhától kezdve egészen a harisnyákig mindenhol feltűnhet néhány pötty. Ezt a korszakot idézi majd az óriási tapétaminták megjelenése is, amire állítólag tényleg lehet számítani.

A kötött, a bőr és neonA kötött, a bőr és neon


A színekben ismét a neonárnyalatok kerülhetnek előtérbe, így népszerű lehet a rózsaszínnek, a narancsnak, a kéknek, a zöldnek és a sárgának is a megfelelő árnyalat. Amúgy a sárga (nem csak neon) népszerűségének továbbélésére lehet számítani, csak idén talán valamival halványabb árnyalat, az úgynevezett vajsárga lehet épp menő. Rendre felvetik ugyanakkor a nagyon színes bőrcuccok idei fellendülését, szóval ilyen darabok egyre gyakoribbá válása sem kellene meglepjen, bár felvetődik a kérdés, hogy ez mennyire környezettudatos. Nyárra kaphat lendületet a különböző biznisz bermudák megjelenése a női divatban, ami viszonylag kellemes viselet lehet a hőségben.


És ha már klímaváltozás,

akkor ajánlok egy olyan oldalt is, ami jól összefoglalja, hogy mi várható a különböző technológiai témákban. Most ezek közül is elsősorban konkrétan a környezetvédelemmel kapcsolatosokat említünk meg, amelyek talán jelen pillanatban még úgy tűnhetnek, hogy csak a nagyon távoli jövőben valósulnak meg, viszont a szakértők szerint a változás már akár idén elkezdődhet.

Ilyen például - ha már divatnál tartottunk - a különböző alternatív anyagok kifejlesztése, amellyel a pamutot vagy bőrt helyettesítenék, de olyan a természetes ökoszisztémák egyensúlyának helyreállítását is el lehet képzelni különböző ember által fejlesztett eszközökkel. Állítólag már teszteltek olyan mesterséges fát, amelyek sokkal hatékonyabban kötik meg a szén-dioxidot, mint az igazi fák.A közlekedésben az önvezető autók fejlesztése kaphat még nagyobb lendületet, és érhet tényleg karnyújtásnyi távolságra, lévén a számítások szerint használatukkal csökkenthetőek a forgalmi dugók, a kibocsátott káros anyag mennyisége és az utazási idő is. Sőt, talán ezzel kellett volna kezdeni: csökkenhetnek a szállítási költségek. A táplálkozásban olyan applikációk megjelenésében történhet előrelépés, amelyek segítenek a globális élelmiszerpazarlás csökkentésében. És aki már megunta az eddigi sok várakozást, vagy csak egyszerűen nem hisz egy fenntartható jövőben,

az nyugodtan várhatja 2020. február 2-át is, állítólag ismét eljön a világvége,

most már csak azt kell dönteni, hogy mikor: 02:20, 02:02, esetleg 20:02 vagy 20:20-kor?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS