2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit olvas az erdélyi magyar?

2020. január 22. 19:58, utolsó frissítés: 20:02

A magyar kultúra napja alkalmából könyvtárak segítségével próbáltuk megválaszolni a kérdést. Kötelezőt biztosan!


A kérdés egyértelmű és konkrét megválaszolása nyilván lehetetlen, de azért megkértünk néhány könyvtárat, hogy segítsen ebben.


A kötelező olvasmányok a leggyakrabban kölcsönözöttek,

legalábbis a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár 2019-es összesítése szerint. Ebben külön kategóriában listázták a felnőttek, tinédzserek, kisiskolások által (legalábbis nekik szánt) olvasottakat, valamint, amelyeket a kisgyermekeknek kölcsönöznek.

Az derül ki, hogy a házi olvasmányok között szereplő Molnár Ferenc klasszikus, A Pál utcai fiúk az első, amelyet 64 alkalommal vettek ki a könyvtárból. Utána jön Liviu Rebreanu regénye, a Ion 55 kölcsönzéssel, majd A kis herceg Antoine de Saint-Exupéry-től 54-gyel. Ebben az esetben természetesen az is számít, hogy egy könyvtárnak hány példányban van meg az adott könyv.A felnőtteknek szánt könyvek között Edith Eva Eger A döntés című visszaemlékezése volt a legnépszerűbb kikölcsönzött könyv Sepsiszentgyörgyön. A magyar származású Edith Eva Eger fiatalkorában tehetséges baletttáncos volt, ám karrierje derékba tört, amikor családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit elveszítette, ő azonban nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és azóta klinikai pszichológusként segít másoknak a traumák feldolgozásban. A döntés című memoárjában arról ír, mi tartotta benne a lelket a koncentrációs táborban, és hogyan tudta feldolgozni múltját a szabadulás után. Edith Eva Eger egyébként a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár összesítésében is feltűnik a népszerű szerzők között.A csíkszeredai könyvtár még Péterfy Novák Éva könyveit (Egyasszony, Apád előtt ne vetkőzz), Tóth Krisztina könyveit, Grecsó Krisztián Vera c. regényét említi. Az erdélyi kötődésű szerzők közül a Marosvásárhelyen született Bartis Attila könyveit, illetve Tompa Andrea Fejtől s lábtól és Omerta című regényeit is gyakran kölcsönzik. Utóbbit újabban már házi olvasmányként is kérik Csíkban. Az erdélyi magyar szerzők közül Vida Gábor Egy dadogás története c. művét kérték sokszor 2019-ben. A kortárs román szerzők közül Mircea Cărtărescu műveit kölcsönözik leginkább.

A felnőtteknek szánt könyvek között Szentgyörgyön leginkább szórakoztató irodalomi művek következnek Edith Eva Eger után, akik között egyértelműen Fábián Janka a legnépszerűbb szerző. Öt romantikus történelmi regénye is top 10-es. Fábián Janka nevét egyébként más könyvtárak is említik, mint igazán népszerű szerzőt. Az első szépirodalmi munka a szentgyörgyi listán Margaret Atwood A szolgálólány meséje c. regénye, amelynek a népszerűségéhez nyilván az is hozzájárult, hogy a Hulu streaming-szolgáltató 2017-ben sorozatot készített belőle. Margaret Atwood regényét egyébként a csíki és a székelyudvarhelyi könyvtár is említi, mint gyakran kölcsönzött könyvet.Székelyudvarhelyről ugyan nem emeltek ki címeket, de a nevek alapján lehet sejteni, hogy mit olvasnak. A 2017-es Nobel-díjas Kazuo Ishiguro mellett feltűnik a folyamatosan az esélyesek között emlegetett Murakami Haruki is. De ott van a nevek között Jo Nesbø is: a skandináv krimi főleg a fiatalok körében népszerű. A romantikus történelmi regényeket viszont főleg az idősebb korosztály kölcsönzi. A (romantikus) bestseller szerzők közül Jojo Moyes, Kristin Hannah, Markus Zusak, Jodi Picoult, Frederik Backman és Nicholas Sparks neve kerül elő. A székelyudvarhelyi listán Péterfy Novák Éva neve mellett megjelenik még Szentesi Éva, Feri Tamás (akinek tavaly jött ki új könyve) és Fejős Éva is.

A tematikus megoszlás szerint leginkább a (szép)irodalmat kölcsönzik az olvasók, Csíkszeredában például a kikölcsönzött dokumentumoknak közel felét teszik ki az irodalmi művek, elsősorban regények, de azért minden válaszban rendre feltűnik, hogy a szakkönyvekre is van igény. Ezek közül nem meglepő módon inkább a pszichológiai és történelmi témák mennek. Udvarhelyről Orvos Tóth Noémit említik, akiknek a 2018-ben megjelent Örökölt sors című munkája hozta el az igazi népszerűséget, de ugyan itt említik Irvin D. Yalom nevét, illetve Yuval Noah Hararit is, akinek a Sapiens – Az emberiség rövid története című könyve talán az egyik legnépszerűbb. Csíkszeredában Gary Chapman, Csíkszentmihályi Mihály, illetve Polcz Alaine könyveit kölcsönözték tavaly gyakrabban. A történelmi tárgyú könyvek közül Lucian Boia műveit román és magyar nyelven egyaránt keresik a csíki olvasók.A gyerekek és tinédzserek külön kategória, ezeken belül is úgy tűnik, hogy a különböző sorozatszerzők nagyon népszerűek.

A tinédzsereknek szánt könyvek listáját Leiner Laura uralja,

aki A Szent Johanna gimi ifjúsági naplóregény-sorozatával lett igazán népszerű, de manapság úgy néz ki bármit írhat, olvasni fogják. 2019-ben a 2018-ban megjelent Maradj velem és Ég veled című könyveit kölcsönözték ki a legtöbben Sepsiszentgyörgyön, de könyvei Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is megkerülhetetlenek. Leiner egyeduralmát a szentgyörgyi könyvtár illetéseinek összeállítása szerint J. K. Rowling Harry Potter-sorozata tudja némiképp megtörni. Csíkban még J. R. Tolkien művei (nyilván A hobbitra és A gyűrűk urára kell elsősorban gondolni) is felmerültek a gyakrabban kölcsönözöttek között.

A Szentgyörgyön kisiskolásoknak szánt könyvek között Jeff Kinney 13 kötetes könyvsorozata, az Egy ropi naplója abszolút népszerű, szinte az összes kötete a topban van, sőt a sorozat első kötetének a román kiadása is bekerült a top10-be. Ebben a kategóriában a legnépszerűbb egyébként Kertész Erzsi Göröngyös Úti Iskola című gyerekkönyve. Csíkban ezek mellett még Louis Lowry és Rick Riordan munkáit említik, mint amelyek népszerűek a kortárs világirodalmi munkák között.Az egészen kicsi gyerekeknek szánt könyvek között Bartos Erika Anna, Peti és Gergő gyermekkönyvsorozatát kölcsönözték ki a legtöbbször, majd Axel Scheffler Pipp és Polli sorozata következik. Ebben a kategóriában Bartos mellett (aki például a már klasszikus Bogyó és Babóca című könyveket is jegyzi) Marék Veronika könyvei népszerűek, ő írja például a Boribon és a Kippkopp könyveket, és ha figyelembe vesszük, hogy ezeknek darabját 20-25 lej körüli áron lehet megvenni, és nagyjából 10 perce alatt fel lehet olvasni a gyereknek, meg is értjük, hogy inkább kikölcsönzik a szülők. Aki a részletesebb listákra kíváncsi, az ide kattintson.

Szentgyörgyön ugyan nem említik, hogy Csíkszeredában még feltűnnek a Geronimo Stilton, illetve a Tea Stilton könyvek, illetve azt írják, hogy újabban román és magyar nyelven is gyakran kölcsönzik Mary Pope Osborne Csodakunyhó sorozatát is.

Bár a romániai kultúrafogyasztási statisztika szerint nagyjából egyenlő arányban látogatják a könyvtárat a férfiak és a nők, illetve a korcsoportok szerinti bontásban a nyugdíjasok valamivel aktívabbak, mint az iskolások, de a megkérdezett könyvtárak szerint ez nem nagyon állja meg a helyét. A sepsiszentgyörgyi megyei könyvtártól ugyan nem kaptunk erre vonatkozó adatokat, de a kölcsönzési listákból is elég jól látszik, hogy kik járhatnak könyvtárba. És a székelyudvarhelyi városi könyvtár és csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár statisztikái is ezt erősítik meg:


főleg az iskolások és a nők olvasnak.

Mindkét intézmény tájékoztatása megjegyzi ugyan, hogy minden korosztály jár könyvtárba, de azért az iskolás korúak vannak túlsúlyban. Csíkszeredában a 14-25 évesek aránya (a középiskolások és egyetemi hallgatók) az aktív könyvtárhasználók között 2019-ben mintegy 32 százalék volt. A 14 éves kor alattiak aránya 20 százalék körüli, de ugyanennyi a 41-60 évesek aránya is a csíki könyvtárban megforduló olvasók közt. Azt írják, hogy a könyvárat használók 44 százalék általános és középiskolai tanuló.

Székelyudvarhelyi könyvtár tájékoztatása szerint az olvasóik közel fele diák és egyetemista. A nők aránya jelentősebb a könyvtárba járók között, mintegy 65 százalékukat teszik ki. Ugyanakkor azt írják Udvarhelyről, hogy az aktívan dolgozók kevésbé gyakran és kevesebben járnak könyvtárba, a nyugdíjasok ugyanakkor megint gyakran látogatják. Csíkszeredában az aktív könyvtárhasználók még nagyobb arányban nők, 71-29% a nemek megoszlása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS