2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zöldebb fesztivált és még több nemzetközi fellépőt ígér a 4. VIBE

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. február 17. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

Bejelentette az első öt nemzetközi fellépőjét a VIBE Fesztivál, a programigazgatótól, Buryán Tündétől pedig azt is megtudtuk, mit akarnak tenni egy zöldebb fesztiválért.


Négy éve indult útjára a marosvásárhelyi VIBE Fesztivál, amely a múlt évben a Maros-parton több mint 48 ezer fesztiválozót fogadott a szervezők becslései alapján. Az egykori Félsziget fesztivál helyszíne jó lehetőségeket biztosít a szórakozni vágyóknak, amelyet a fesztivál negyedik kiadása is igyekszik kihasználni, ugyanakkor fontos számukra az is, hogy megóvják az újabb generációk számára, mivel ők a középiskolásokat és egyetemistákat megcélzó fesztivál legfőbb célközönsége.

Nemrég jelentettétek be a VIBE Fesztivál első öt nemzetközi fellépőjét. Mire fektettétek a legnagyobb hangsúlyt a zenei repertoár összeállításában?

- A fesztivál zenei kínálata három pillérre épül: a legnépszerűbb magyarországi előadókra, ahol már tavaly sikerült a elérnünk azt, hogy olyan előadók jöjjenek el a Maros-partra, amelyek bármely nagyszínpadon megállnák a helyüket. Másodikként a feltörekvő és a pályakezdő erdélyi magyar zenekarokat és elektronikus zenei előadókat szeretnénk színpadra állítani, hogy nagyközönség előtt bizonyítsanak, további lehetőségekhez segítve ezáltal őket. Ennek érdekében szervezzük meg az Epic Music Battle Instagramon futó tehetségkutatót is, ahol közösségi szavazás során dől el, hogy ki léphet majd fel a VIBE valamelyik színpadára.

A 8-9 nemzetközi előadóból az első 5A 8-9 nemzetközi előadóból az első 5


Harmadikként pedig ott vannak a most bejelentett nemzetközi fellépők, akiknél folyamatosan emelni tudjuk a tétet. Ráadásul a múlt évi öt nemzetközi fellépőhöz képest, idén megdupláztuk a számukat és nyolcan-kilencen lesznek a lineupban. Ebből a múlt héten ötöt már be is jelentettük, akik név szerint Rudimental, Nervo, Ofenbach, Sigma és Burak Yeter, és hamarosan a többit is ismertetjük. Reméljük ezzel és sok más újítással minimum 80 ezerre tudjuk majd növelni a fesztiválozók számát, ami újabb 50%-os növekedést jelentene, amit minden évben megléptünk eddig.

A fesztivál múlt évben is sok extrával készült a célközönsége számára. Hogyan tudtok lépést tartani az új generációk igényeivel és elvárásaival?

- A fesztivált többnyire fiatalok szervezik fiataloknak. Ahogy megjelennek új generációk a fesztiválozóink körében, úgy a szervezői csapat is folyamatosan frissül, kiegészül az új nemzedék tagjaival. Egy fesztivál életében fontos lépést tartani az új trendekkel, és ez a mi esetünkben sincs másképp. Olyan fellépőket és előadókat hívunk, akiket követnek a fesztiválozóink. Sokat segített ennek megismerésében a tavalyi évben végzett fesztiválkutatás is. Ezáltal jobban megismertük a célközönségünk igényeit. Erre alapozva építjük az idei fesztivált minden téren.

A VIBE Fesztivál harmadik napja. Fotó: Gönczy Tamás A VIBE Fesztivál harmadik napja. Fotó: Gönczy Tamás


A zöld és tudatos életmód hogyan jelenik meg a gyakorlatban egy több napos fesztiválon, amiről pont azt gondolnánk, hogy ennek az ellenkezője történik?

- A zenei fellépők mellett a természet, a trend és a tudatosság hármasára fektetünk hangsúlyt a szervezés során. A VIBE Koli, ami a fesztivál tudásfóruma, előadóinak többségében ezeket a témákat boncolgatja, így a millenniumi generációk, akiket leginkább érdekel a környezetvédelem és a pályájuk elkezdéséhez szükségük van tudatos tervezésre, illetve karrierépítési tanácsokra, első kézből kapnak ízelítőt ebből kedvenc influenszereiktől, vloggereiktől, izgalmas életúttal rendelkező, népszerű szakemberektől. Az előadók saját tapasztalataik és tudásuk által befogadható módon hívják fel a figyelmet arra, hogy mennyire a mindennapjaink része ez az életmód és milyen előnyökkel jár az emberek számára.

A Kolin kívül a Fashion Cornerben is lesz ilyen a napi programok között, ahol a divat és trend különböző témakörei mellett megjelenik a fenntartható divat, az organikus kozmetikumok és a zero waste életmód témák is.
A legnagyobb és legszámottevőbb lépés mégis a szívószálak kiiktatása a fesztiválról, amely egy értelmetlen környezetszennyező kellék és lépéseket teszünk majd a műanyag söröspoharak minimalizálására is.

Sámi Zsuzsa (balra) a harmadik VIBE Fashion Corner koordinátora és Buryán Tünde (jobbra) a fesztivál programigazgatója. Fotó: Gönczy TamásSámi Zsuzsa (balra) a harmadik VIBE Fashion Corner koordinátora és Buryán Tünde (jobbra) a fesztivál programigazgatója. Fotó: Gönczy Tamás


Szeretnénk idővel minden ilyet mellőzni a fesztivál területéről, a szívószál az első lépés efelé. Biciklis partnereink azzal szállnak be, hogy mindenkinek egy alternatív utazási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk, ami megmozgat és ráadásul zöld is. Persze lesznek szelektív hulladékgyűjtő pontok is kihelyezve, játékosan biztosítva ezzel lehetőséget a fesztiválozóknak a környezettudatosságra, mert mi úgy véljük igény van rá, de szükség van arra is, hogy a környezetük biztosítsa a feltételeket hozzá.
Ezek a témák manapság már megkerülhetetlenek, félrenézni persze lehet, de attól még ott lesznek. Mi úgy döntöttünk, hogy nyitunk feléjük.

Úgy tűnik a VIBE lépést próbál tartani a divattal és közéleti témákkal is. Milyen előadókat választottatok az idén és mit tudunk róluk?

- A VIBE Koli meghívottjai között van a Vászonzsákoslány brandet képviselő Antal Éva, aki egy magyarországi zero waste életmódot képviselő influencer. A Tibi atya brandjét kialakító Tóth Máté is újrázik, aki a humor világa mellett sokak által meglepő módon a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektet, kíváncsiak lettünk rá, mert ezt az oldalát még nem ismerjük. Illetve a Trollfoci csapatát is elhívtuk, akiket Erdély szerte kedvelnek a sportrajongók.

Az influencerek mellett, olyan szakmai előadókat hívtunk meg, mint például dr. Zacher Gábor, magyarországi toxikológus, aki a tudatos döntéshozásra hívja fel a figyelmet. Mellettük olyan szakmailag kiváló egyetemi oktatókat és pedagógusokat is tiszteletüket teszik, akik szakmai szemmel közelítenek meg egy-egy témát, illetve az Open Kolin szeretnénk megadni a lehetőséget azoknak a pozitív példáknak a középiskolás, egyetemista fiatalok köréből, akik valamiben jeleskednek és fantáziát látnak abban, hogy másokat motiváljanak, vagy bátorítsanak valamilyen karrier felé.

A fesztivál tudásfóruma, a VIBE KoliA fesztivál tudásfóruma, a VIBE Koli


Emellett pedig ott van a fesztiválunk másik kedvenc helyszíne, a Fashion Corner, ahová nem csak felfrissülni várjuk a résztvevőket. Marad a hármas tematika itt is: a fenntartható divat, az organikus kozmetikumok és a zero waste életmód fognak egy olyan szociális teret kialakítani, ami az egyéniségek és a divat köré épül. Itt a meghívottainknál odafigyeltünk arra, hogy olyanokat hívjunk meg, akik munkájuk által hozzájárulnak a Fashion Corner tematikájához: így hát visszavárjuk Csalár Bence divatújságírót, aki már tavaly is velünk volt, az erdélyi származású Ferencz Borbála fiatal tervezőt, viszont a helyiekre és az ők projektjeinek bemutatására is sor kerül. Például Ledán Szende (Dishy) szintén visszatérő vendég lesz a VIBE-on, mert az egy év alatt rengeteg újdonság történt, mind a fogorvosi, mind pedig a tetoválóművészi munkakörében, mi pedig még mindig kíváncsiak vagyunk, hogyan fér ez össze.

A Fashion Corner meghívottaiA Fashion Corner meghívottai


Azoknak, akik nem az előadók miatt járnak fesztiválra, a zenei fellépőkön kívül mit ajánlotok?

- A zenei programok mellett számos olyan programmal készülünk, amelyek egész napos szórakozási lehetőséget ajánlanak a fesztiválozók számára. A sporttevékenységeket emelném ki, mint a Foci Kupa, röplabda, kosárlabda, illetve bérelhető biciklik is a fesztiválozók rendelkezésére állnak majd. A Kerengő és más művészeti helyszínek kulturális programokat nyújtanak, mint a színházi előadások, képzőművészet és alternatív szórakozási lehetőségek. A Fashion Cornerben előadások mellett foglalkoztatások is lesznek, de bárki beugorhat egy frissítő kávéra vagy hajigazításra, ideiglenes tetkó készítésre, kipróbálhatnak különböző fesztiválkiegészítőket, de helyszíne lesz az önfeledt beszélgetéseknek és stílustanácsadásnak is. Mindezek mellett pedig még számos meglepetés programmal készülünk, amelyek bemutatásának java része még hátravan.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS