2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

3,4 millió eurós filmet forgatnak Hargitafürdőn a Bodor-regényből

Zágoni Bálint 2004. december 10. 12:06, utolsó frissítés: 11:58

Törőcsik Mari is játszik a Bodor Ádám regényéből, Az érsek látogatásából készülő filmben, melyet most forgat Kamondi Zoltán rendező Hargitafürdőn. Az impozáns díszlet felhúzása #b#többszázezer#/b# euróba került.
A kíváncsiskodókat a nehezen megközelítő helyszín mellett éber őrök és asszisztensek is távoltartják a forgatástól. A Filmtett folyóiratnak készült riport fotóanyagát azonban olvasóink itt is meg tekinthetik.

1300 méter magasan, -10 fokon, egy kaolin bánya helyén forgatják a filmet1300 méter magasan, -10 fokon, egy kaolin bánya helyén forgatják a filmet


Egyértelmű figyelmeztetés: a forgatás helyszíne nem látogathatóEgyértelmű figyelmeztetés: a forgatás helyszíne nem látogatható


A felhúzott díszlet valóban lenyűgöző: egy kisváros központját imitáló, közel húsz épület teljesen élethű. Csak hátulról érzékelni az átverést: a századelőt idéző épületek egytől egyig fából készültek.

A város felépítéséhez 3000 köbméter fát használtakA város felépítéséhez 3000 köbméter fát használtak


Bogdanski Dolina állomása - a várost szeméthegyek veszik körülBogdanski Dolina állomása - a várost szeméthegyek veszik körül


A vasúti állomás táblája jól példázza az egész város hangulatát: Bogdanski Dolina koszos kis város, a civilizációtól elérhetetlen távolságban. Az emberek itt más szabályok szerint élik mindennapjaikat, a város hangulata már-már a szürrealitás határát súrolja.

Jobb oldalt piros sapkában a rendező, Kamondi ZoltánJobb oldalt piros sapkában a rendező, Kamondi Zoltán


A hidegben az egész stáb rohangál, valamint közel száz statiszta ismételi újra és újra ugyanazt a jelenetet. A jelenet közepén a rendező megállítja a felvételt: az egyik színész mozdulatai nem elég kifejezők, vagy egyszerűen késve érkezett a filmben szereplő régi terepjáró. Az asszisztensek magyarul, románul és angolul kommunikálnak egymással és a színészekkel. Rövid utasítások a rendezőtől, majd a felvétel újra indul.

Jelenet a filmbőlJelenet a filmből


Jelenet a filmből: a lakosokat kutyás tiraszpoliak őrzikJelenet a filmből: a lakosokat kutyás tiraszpoliak őrzik


Magyar, román és olasz színészek játszanak a filmben. Szerepel Törőcsik Mari, valamint Bán János, Coca Bloos és Ioana Abur is, az erdélyi színészek közül pedig Szabó Tibor. Epizódszerepeket játszanak csíkszeredai, udvarhelyi, szentgyörgyi valamint gyergyói színészek is.Adriano Giannini a főszereplőt, Gabriel Ventuzat alakítjaAdriano Giannini a főszereplőt, Gabriel Ventuzat alakítja


A főszereplőt Adriano Giannini alakítja, egy sikeres olasz színész, aki önéletrajzába olyan filmeket írhat, mint a Guy Ritchie által rendezett Swept Away, valamint a Steven Soderbergh Ocean's Twelve filmje.

A filmben megvert színész szünetet tartA filmben megvert színész szünetet tart


Stefania Rivi Natália Vidra szerepébenStefania Rivi Natália Vidra szerepében


Idén december 16-ig tart a forgatás, jövő év májusában pedig nyári felvételeket vesznek fel. A bemutatóra várhatóan 2006 februárjában kerül sor. A forgatásról készült riport elolvasható a Filmtett következő, 49. számában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS