2017. november 23. csütörtökKelemen, Klementina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koprodukciós játékfilm-forgatás Nagyváradon

Balázs D. Attila 2001. október 17. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Nagyvárad november 12-től filmforgatás helyszínévé válik. Francia-magyar-román koprodukcióról van szó, igazi európai művészfilmről, amely ritka ebben a hármas felállásban.
Eperjes Károly alakítja
Horváth Imrét
A '87-ben Váradról elszármazott rendező-forgatókönyvíró Bereczki Csaba nem dokumentumfilmet, és korántsem vígjátékot fog forgatni stábjával -- akik között sok a váradi, például a gyártásvezető Kristóf Zsolt is. Bereczki Csaba már '96-ban befejezte a forgatókönyvet, amely részt vett a Gerard Depardieu által kezdeményezett francia forgatókönyvíró-versenyen is (az amerikai Sundance francia megfelelőjén). Itt a beérkezett 250 munkából kiválasztott nyolc közül volt az egyik, és ennek eredményeként megkezdődhettek a Loire-völgyi próbafelvételek forgatásai.

A nagyváradi sajtóértekezleten összegyűlteket leginkább az a kérdés foglalkoztatta, hogy "Miért éppen Nagyvárad?". Mint kiderült, egyrészt a rendező rendkívül kötődik szülővárosához, másrészt pedig Horváth Imre alakja miatt. Horváth Imrét a rendező és generációja '89 előtt nem tartotta sokra. Ő az a költő, aki jegyzett beteg volt a "Sárga házban", amit a váradiak csak 6-os kórházként ismernek. A régi városrészek mellet a jelenetek nagy részének helyszíne is ennek a kórháznak az épülete lesz.

A film az Eperjes Károly által alakított Horváth Imréről szól, de mégsem nevezhető életrajzinak."A költő "ellenéletét" próbáltam elképzelni ebben a fiktív történetben. '38-tól '45-ig volt a bolondok házában, ahol a Sárgaház versciklus is megszületett. A történet arról szól, hogy mi lett volna akkor, ha ez a bolondok házába bezárt ismeretlen költő mégsem hagyja el a Sárgaházat, és megmarad a falak között annak az ismeretlennek, aki kijöveteléig volt".

Nem afféle orvosi dokumentumfilmről van szó, sem egy Száll a kakukk fészkére-kópiáról, amely szociális kritikaként elkeserítő képet rajzolt az amerikai elmegyógyintézetekről. "A történet bevallottan pozitív, kissé idealisztikus képet fest a bolondok házáról, az idegbetegségről, a betegekről, erről a kórházi mikrovilágról. Valahol azt az érzést kelti, hogy ott benn mennyivel őszintébb világban tudnak élni azok, akik nem jönnek ki soha".

"Sokkal őrültebb világban élünk, mintha egy őrültek házában laknánk" -- kommentálta a film aktualitásának kérdését a rendező. Berecki Csaba az egyik legfontosabb dolognak azt tartotta, hogy a film igazán nagyváradi. Nem csupán egy akárhol játszódó történetről van szó, mivel a kockákon maga a város lesz látható, el fog hangzani a neve is. Kérdésünkre a rendező elmondta, hogy az 1 millió dolláros költségvetésű filmhez Váradról is fognak statisztákat toborozni. Az eddigi tapasztalatok szerint a produkció máris nagy támogatásnak örvend a város vezetősége részéről.

A filmesek remélik, hogy a kórházzal való együttműködés is problémamentes lesz. Amellett, hogy a stáb teljes mértékben alkalmazkodni fog az intézményhez, annak érdekében, hogy ne zavarja a betegeket, jelentős anyagi támogatást is biztosít a kórház számára. Az elsősorban Nagyváradon és környékén forgatott filmet a cannes-i és velencei filmfesztiválokon is bemutatják majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS