2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oscar 2006: egyetlen film sem kapott háromnál több szobrocskát

2006. március 06. 17:35, utolsó frissítés: 16:42

A #b#Crash#/b# győzött a legjobb film, eredeti forgatókönyv és vágás, a #b#Brokeback Mountain#/b# a legjobb rendezés, filmzene és adaptáció kategóriában.


Némi meglepetésre az Ütközések (Crash) című, rasszizmusról és a Los Angeles-i bandaháborúról szóló filmnek ítélték oda a legjobb filmért járó Oscar-díjat. (A 2006-os Oscar-jelölt filmekről még olvashatsz és véleményt nyilváníthatsz itt.)

Paul Haggis: Crash. A képen az egyik mellékszereplő,
<br />
Cameron (Terrence Howard)

Cameron (Terrence Howard)" >Paul Haggis: Crash. A képen az egyik mellékszereplő,
Cameron (Terrence Howard)


A legjobb rendezésért az amerikai-tajvani Ang Leet jutalmazták a meleg cowboyok tragikus románcáról szóló Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című filmjéért. Az alkotást előzetesen az idei verseny legnagyobb esélyesének tartották, és nyolc kategóriában jelölték a díjra.


Három-három

Az idei mezőnyt társadalompolitikai kérdések uralták, mint a homoszexualitás, a rasszizmus vagy a terrorizmus. Az Ütközések a hat jelölésből hármat váltott valóra, a legjobb filmen kívül a legjobb eredeti forgatókönyvért és a legjobb vágásért is elnyerte az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díját, amelyet vasárnap 78. alkalommal osztottak ki Los Angelesben, a hollywoodi Kodak-színházban.

Ang Lee: Brokeback Mountain. Jack Twist (Jake Gyllenhaal)
<br />
és Lureen Newsome (Anne Hathaway)Ang Lee: Brokeback Mountain. Jack Twist (Jake Gyllenhaal)
és Lureen Newsome (Anne Hathaway)


A Brokeback Mountain a nyolc jelölésből ugyancsak három Oscart vitt el, a legjobb rendezésen kívül a legjobb filmzenéért és a legjobb adaptációs forgatókönyvért kapta meg a szobrocskát. Az Oscar Akadémia egyes tagjai egyébként állítólag nem is akarták megnézni a Brokeback Mountaint, mert visszataszítónak érezték a két férfi tragikus szerelmi történetének bemutatását.

James Mangold: Walk the Line. A June Cartert játszó Reese Witherspoon 
<br />
lett a legjobb női főszereplőJames Mangold: Walk the Line. A June Cartert játszó Reese Witherspoon
lett a legjobb női főszereplő


A legjobb színésznőnek járó díjat Reese Witherspoon vehette át A nyughatatlan (Walk The Line) című, Johnny Cash énekesről szóló filmbiográfiában nyújtott teljesítményéért. Witherspoon a filmben Johnny Cash feleségét, June Carter countryénekest alakította Joaquin Phoenix oldalán.

Bennett Miller: Capote. 
<br />
Truman Capote író szerepében Philip Seymour HoffmanBennett Miller: Capote.
Truman Capote író szerepében Philip Seymour Hoffman


A legjobb színésznek járó Oscart a 38 éves Philip Seymour Hoffman kapta a Capote címszerepének megformálásáért. A film a homoszexuális Truman Capote Hidegvérrel című regénye születésének történetéről szól.

Stephen Gaghan: Syriana. 
<br />
George Clooney Bob Barnes CIA-ügynököt alakítjaStephen Gaghan: Syriana.
George Clooney Bob Barnes CIA-ügynököt alakítja


A legjobb férfi mellékszereplő George Clooney lett a Sziriána (Syriana) című filmben nyújtott teljesítményéért, amelyben egy CIA-ügynököt alakít a közel-keleti kőolajért folyó hatalmi játszmában. Ő volt az első a gálán, aki átvette a szobrocskát. "Szóval nem nyerek rendezői Oscart" – jegyezte meg tréfásan a 44 éves színész, akit – egy és ugyanazon évben egyedülállónak számító módon – a rendezői kategóriában is jelöltek az Akadémiai Díjra az egyesült államokbeli kommunistaüldözés 1950-es évekbeli időszakáról szóló Jó éjt és sok szerencsét (Good Night, and Good Luck) című filmért, sőt ugyanezen film legjobb eredeti forgatókönyvéért is egy harmadikra.

Fernando Meirelles: The Constant Gardener. Tessa (Rachel Weisz) 
<br />
és Justin Quayle (Ralph Fiennes)Fernando Meirelles: The Constant Gardener. Tessa (Rachel Weisz)
és Justin Quayle (Ralph Fiennes)


A legjobb női mellékszereplő díját a magyar származású Rachel Weisz brit színésznő kapta Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) című, John le Carré regénye alapján készült, a nagy gyógyszergyárak mesterkedéséről szóló, Afrikában játszódó krimiben nyújtott alakításáért. (A színésznő édesapja, a 75 éves Weisz György feltaláló-mérnök családjával emigrált Nagy-Britanniába még a II. világháború előtt.)

A legjobb külföldi film kategóriában a Tsotsi című dél-afrikai filmnek szavazta meg az Oscart az akadémia 5800 tagja. Gavin Hood filmjében a Johannesburg melletti bádogváros fiatal banditája ráébred az emberi élet értékére, amikor gondoskodnia kell az általa elrabolt csecsemőről.

A Filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjjal (Honorary Award) tüntette ki a "filmeseket és nézőket egyaránt inspiráló" életművéért a 81 éves Robert Altman amerikai filmrendezőt. Altman pályafutása során 86 filmet forgatott, 39 filmet gyártott, és 37 forgatókönyvet írt. Rendezőként öt – M.A.S.H., Nashville, A játékos, Rövidre vágva, Gosford Park –, producerként pedig két alkalommal jelölték Oscar-díjra, de egyetlen esetben sem ítélték oda neki. A 3500 fős sztárközönség állva ünnepelte. Altman megjegyezte, tíz éve új szívet kapott, így még legalább negyven évig elélhet, ezért lehet, hogy az akadémia “elsiette” az életműdíjat.

Rob Marshall: Memoirs of a Geisha. Sayuri szerepében Ziyi Zhang. 
<br />
Operatőr: Dion BeebeRob Marshall: Memoirs of a Geisha. Sayuri szerepében Ziyi Zhang.
Operatőr: Dion Beebe


Az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Gheisa) című film vitte el a legjobb jelmez, a legjobb látványtervezés és a legjobb operatőri teljesítmény díját. A King Kong három Oscart kapott a legjobb képhatásért (vizuális effektusok), a legjobb hangkeverésért és a legjobb hangvágásért. A legjobb sminknek járó Oscart a Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmnek ítélték oda.

Andrew Adamson: The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the
<br />
Wardrobe. Mr. Tumnust, a faunt James McAvoy játsszaAndrew Adamson: The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the
Wardrobe. Mr. Tumnust, a faunt James McAvoy játssza


A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Pingvinek vándorlása (March of the Penguins), François Luc Jacquet francia rendező alkotása nyert akadémiai díjat.

A legjobb betétdal a Hustle and Flow (Sürgés-forgás) című film It’s Hard Out Here for a Pimp című dala, amelyet a Three 6 Mafia rapegyüttes adott elő.

Wallace, Gromit és alkotójuk,
<br />
Nick Park író, rendező és producerWallace, Gromit és alkotójuk,
Nick Park író, rendező és producer
A legjobb animációs játékfilm a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény (Wallace & Gromit: the Curse of the Were-Rabbit). A legjobb animációs rövidfilm a The Moon And The Son: An Imagined Conversation (A Hold és fia: képzeletbeli beszélgetés).

Nyertesek és jelöltek listája bővebben itt.


Műsorvezetői poénok

A 78. Oscar-gála műsorvezetője az Európában úgyszólván ismeretlen Jon Stewart televíziós showman volt, aki szarkasztikus politikai humorával és tiszteletlenségével a liberális közönség kedvence. Jon Stewart Hollywood liberális beállítottságára utalva a vasárnapi díjátadó gálának mindjárt az elején megjegyezte, hogy az Oscar-gála az az este, ahol az ember együtt láthatja az összes filmsztárt anélkül, hogy adakoznia kellene a Demokrata Pártnak.

A showman a gála során utalt rá, hogy több filmet is jelöltek Oscarra meleg témában és szerepekben, így a Túl a barátságon, a Transzamerika és a Capote című filmet. (A Transzamerikában Felicity Huffman egy magát nővé operáltató férfit alakít.) Stewart tréfásan úgy köszöntötte a nézőket, hogy “Hölgyek, urak és Felicity!” Kijelentette, hogy "a Capote-film tabut döntött meg azzal, hogy megmutatta Amerikának: nem minden meleg férfi cowboy, vannak közöttük New York-i értelmiségiek is".


“Noname” díjazottak és jelöltek

"Az Oscar-jelölések listája idén tele van olyan nevekkel, amelyek valójában nem nagy nevek" – jegyezte meg nemrég a Los Angeles Times című amerikai lap theenvelope.com című, a témára szakosodott internetes portálja.

A lap szerint a 2006-os "évjáratban" igazán ismertnek csak a legjobb női mellékszereplő Oscarjára jelölt, az Északonban (North Country) játszó Frances McDormand (négy jelölés, a legjobb színésznő 1997-ben) és William Hurt (négy jelölés, legjobb színész 1985-ben), az Erőszakos múlt főszereplője számít.

Az 57 éves David Strathairn (Jóéjt, jószerencsét!) és a 38 éves Philip Seymour Hoffman (Capote) évek óta dolgoznak Hollywoodban, de mindeddig csak mellékszerepeket kaptak. Heath Ledger (Brokeback Mountain) és Terrence Howard (Hustle and flow) nevét 2005 elején még nem sokan ismerték.

A legjobb női főszereplő Oscarjára jelöltek közül a brit Judi Dench (Mrs. Henderson presents) az eddig leginkább elismert, ötször jelölték a díjra, és 1999-ben haza is vihette a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát.
A három másik jelölt ebben a kategóriában – a brit Keira Knightley, az amerikai Reese Witherspoon és Felicity Huffman – idén először reménykedhetett a végső sikerben. Közülük azonban csak a 20 éves Keira tekinthető kezdőnek. A 43 éves Felicity 2004 vége óta a Született feleségek sorozatnak köszönhetően egyike a legnépszerűbb amerikai színésznőknek. A nyertes, a 29 éves Reese pedig ma már a legjobban fizetett színésznők sorában a harmadik helyen áll, közvetlenül Julia Roberts és Nicole Kidman után.

(Forrás: mti-panoráma)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS