2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy láncdohányos rendező és terápiás célú tragikomédiája

S. G. 2006. június 09. 17:30, utolsó frissítés: 17:14

#b#Saját pénzét#/b# fektette bele A fost sau n-a fost című groteszk '89-es tvshow-komédiájába Corneliu Porumboiu rendező.


A szokásos játékfilm-büdzsékhez képest szokatlanul kevés pénzből, 180 ezer euróból (régi értéken 6,34 milliárd lejből) készült el Corneliu Porumboiu első nagyjátékfilmje, a Volt vagy nem volt (A fost sau n-a fost) – derült ki a rendező pénteki sajtótájékoztatóján Kolozsváron. Ebben a költségvetésben


a saját pénze is benne van.Porumboiu különben azért nem volt jelen múlt pénteken a Cannes-ban Camera d'Or-ral jutalmazott filmje bemutatóján, mert szülővárosában, a moldvai Vaslui-ban éppen esküvője volt.

A film a TIFF-en a versenyprogramban szerepel, ám a szervezők ennek ellenére a megnyitóval kiemelt fontosságú vetítést biztosítottak Porumboiu alkotásának a tízezer eurós fődíjért versengő többi filmhez képest, a pénteki fesztivál ugyanis telt házzal startolt.

Ezt az akár részrehajlásként értékelhető gesztust valószínűleg az a lendület magyarázza, miszerint a hazai filmeket egy ilyen fesztiválon promoválni kell. A hazai termék iránti szimpátia magyarázza a sajtótájékoztató szokatlanul barátságos légkörét is: mivel a romániai filmes szakma meglehetősen szűk kört jelent (akárcsak a magyar), ezért ha valaki nemzetközi sikerrel öregbíti hazája hírnevét, nem szokás otthon kritizálni. Emellett Porumboiu filmje nagyon kevés pénzből korrektül pontratett alkotás.

Egy kisvárosi, lepukkant tévéstúdió

a helyszíne a film központi, több mint 40 perces jelenetsorának, melyben a stúdió tulajdonosa és két meghívottja, egy iszákos történelemtanár és egy nosztalgiázó öregúr arra a kérdésre keresik – és nem kapják – a választ, hogy volt-e a városukban forradalom 1989 decemberében.

A rendező elmondása szerint a film lényegét képező kétbalkezes talk-show-t egy hat évvel ezelőtt látott, valós tévéműsor ihlette, ami olyan nyomasztóan rossz volt, hogy nem is bírta végignézni. A forgatókönyv tavalyi párizsi ösztöndíja alatt készült, mindössze két hónap alatt, "terápiás céllal", és saját pénz azért kellett a forgatáshoz, mert ha a filmfinanszírozás szokásos útjain – például a Nemzeti Filmközponthoz (CNC) beadott pályázattal – próbálkozott volna,


két-három évig elhúzódott volna a projekt.

– Kérdéseim a következők voltak: hogyan viszonyulnak a margón, egy félreeső kisvárosban élő emberek a történelemhez, hogyan működnek a memória játékai, és hogy látják ők a világot. Műfajok kapcsán azt mondhatom, tragikomédiáról van szó – magyarázta a láthatóan folyamatosan zavarban levő rendező, egyik szál cigarettáról a másikra gyújtva.A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy mivel a film poénjai meglehetősen sűrűn követik egymást, a szereplők párbeszédének egyes részletei egyszerűen elvesznek a röhögésben, éppen ezért egyenesen románra feliratozva kéne a mozit bemutatni a hazai közönségnek. Ennek kapcsán Porumboiu arról beszélt, hogy reméli, a közönség kínjában kacag, és a nevetésbe keserűség vegyül.


Munkamódszeréről

és stílusáról a rendező azt nyilatkozta, a minimalizmus, a szereplők no comment szerű ábrázolása a kedvére való. Az első összevágott verzióval számos szakmabeli és nem szakmabeli ismerősnek tart elővetítést, és az ott megfogalmazódó vélemények alapján vágja össze a végső verziót. Az A fost sau n-a fost forgatókönyve amúgy a forgatás folyamata alatt is többször módosult – mondta. A forgatás helyszíne szülővárosa, Vaslui volt.

A sajtótájékoztatón kommentárként az is elhangzott, hogy "a román filmgyártás 50 éve vár egy ilyen súlyú Cannes-i díjra".Valószínűleg az Arany Kamera nemzetközi elismertségének köszönhető, hogy Porumboiu alkotását a szerzői filmek forgalmazására szakosodott cégek Nyugat-Európán kívül brazíliai, egyesült államokbeli, iráni, japán és kanadai mozikban fogják vetíteni – ez a 12 éve Párizsban élő producer, Dan Burlac mondandójából derült ki. Az egyik legfontosabbnak tartott bemutató, a párizsi időpontját azonban a film producere még nem tudta megmondani.

Hazai mozikban szeptemberben lesz látható az A fost sau n-a fost. – Egyeztetni fogok Cătălin Mitulescuval, a Hogyan telt a világvégém (Cum mi-am petrecut sfârsitul lumii) rendezőjével és más fiatal rendezőkkel is, hogy a filmjeink bemutatása ne üsse egymást – mondta Porumboiu, aki szemérmesen elzárkózott attól, hogy alkotása promoválásának érdekében tévés show-műsorokban szerepeljen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS