2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy év alatt ezerszeresére nőtt a muuuvi költségvetése

S. Z. 2006. augusztus 14. 19:18, utolsó frissítés: 18:19

Persze még mindig egy low budget fesztivál ez, #b#lacikonyhával, lovagteremmel#/b#, szénaboglyával és nyugis hangulattal.


A muuuvi (így, kisbetűvel helyes) az a filmfesztivál, amiről minden lusta újságíró álmodik: nem kell kapkodd a fejed, ronggyá lapozd a vaskos műsorfüzetet, hogy a lehető legtöbb programot/filmet/koncertet be tudd habzsolni. Mivel egy kis területen – a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban – szervezik, nem kell helyszínek közt rohangálni. Százméteres sorokat sem kell végigkönyökölnöd ahhoz, hogy bejuss egy-egy vetítésre, és sajtóakkreditációhoz sem követelnek a szervezők olyan nyaktörő mutatványokat, mint máshol.

A fő gyülekezőhely, a kifüggesztett programmal. A fesztiválon mintegy háromszázan vettek résztA fő gyülekezőhely, a kifüggesztett programmal. A fesztiválon mintegy háromszázan vettek részt


LacikonyhaLacikonyha


Karóra nem fontos: kinn ücsörögsz valamelyik szénaboglya tövében, oszt’ a mozgásból úgyis meglátod, hogy kezdődik-e valami. Ha enni akarsz, szólsz a lacikonyhán – ha megsült a flekken, intenek, hogy kész. A nyitvatartási idő is pofonegyszerű: „amíg van sütnivaló” – így a szakács, éjjel fél tizenkettő magasságában. Ha buli van, az egyenesen a Szigetről érkező Sunworkshop megkéri a táncolókat, jönnének már közelebb a színpadhoz, hogy lássák őket, ilyen kedves dolgok.

LazulásLazulás


Minimális büdzsé

Persze a nagy kényelemnek is megvannak a kis kényelmetlenségei: az építők annak idején nem mozit, legalábbis nem a városon manapság megszokott hűtött-fűtött-plüssborítású mozit építettek, hanem lovagtermet. A vetítések technikailag is sok kívánnivalót hagytak maguk után, a program csúszásairól nem is beszélve.

Most hogy a kötelező ledorongolás is megvolt, jöhetnek a szárazabb dolgok: idén a tavalyihoz képest ezerszeres költségvetésből szervezték meg a fesztivált – hangzik el a sajtótájékoztatón. A büdzsé így is minimális, 120-130 millió régi lej. Tavalyhoz képest a szervezői csapat is négy-ötszörösére nőtt: az első kiadást tavaly ugyanis szinte egymagában szervezte meg Selyem András – idén már művészeti igazgató (Balázs Áron), pénzügyi vezető (Barti Tihamér) és sajtófelelős (Jánossy Alíz) is akadt.

"Kávét és rántottát csinál nekünk. Ez elég ritka egy fesztiváligazgató részéről." Szomszédnéniék kommentjei

Selyem András, a muuuvi kitalálójaSelyem András, a muuuvi kitalálója


Minden mehet. Vagyis szinte minden

Ami az erdélyi fesztivál-piacon való pozicionálást illeti, a szervezők ragaszkodnak hozzá, hogy ez egy igazi low-budget, amatőr filmeseknek szóló fesztivál, és ez nem is fog változni: nem törekednek majd bevergődni az A-kategóriás fesztiválok közé, és a rendezvény sajátos improvizatív hangulatát sem rontanák el. Amúgy meg beindult a dolog, mondták - nemzetközi visszhangja is volt a fesztiválnak, és a kapcsolatok is kezdenek kiépülni.

A szárhelgyi Lázár-kastély, ellenfénybenA szárhelgyi Lázár-kastély, ellenfényben


A muuuvin idén nem volt előzsűrizés: dokumentumfilmeken kívül mindennel – de főleg rövid- és animációs filmmel – lehetett nevezni, egyedül a pornográf, uszító satöbbi jellegű filmeket nem vetítettek le. Emiatt, valamint azért, mert nem voltak szekciók, a versenyprogram meglehetősen eklektikusra sikeredett: gyakorlatilag nulla költségvetésű, ismeretlen szerzők filmjei egy mezőnyben indultak olyan, viszonylag nagy költségvetésű rövid- és animációs filmekkel, amelyek már elég komoly díjakat is besöpörtek. Arról nem is beszélve, hogy az egyik animációs alkotás - Florian Landouzy Szuperszerzetes (Supermoine) című filmje annyira népszerű, hogy internetes fórumokon ajánlgatják letöltésre.


Tervek jövőre

Balázs Áron művészeti igazgató azonban ígérte, jövőre a versenyszabályzat sokkal pontosabb lesz, és szekciókat hoznak majd létre úgy, hogy egyrészt megőrizzék és erősítsék a fesztivál rövidfilm-animációs jellegét, másrészt pedig hogy a nézők számára is vonzóvá tegyék a rendezvényt. Gyergyó pedig mindig is kiváltságokat élvez majd: a gyergyói alkotók – amellett, hogy külön szekcióban indulhatnak – dokumentumfilmekkel is nevezhetnek.

Lázár-kastély fölött az égLázár-kastély fölött az ég


Aztán a korábbi Transindex-interjúban felmerült amatőr pornó-szekció került szóba, a művészeti igazgató pedig elzárkózott a dologtól, mondván, hogy az csak vicc volt, hogy fabrikálhassunk valami ütős címet belőle.

A versenyprogramra visszatérve Eugen Moritz zsűrielnököt, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia tanárát faggattuk a vegyes felhozatallal kapcsolatban a zsűri dilemmáiról. Moritz úgy válaszolt, nem veszik figyelembe a versenyprogramban szereplő filmek „előéletét”. Bár nagyon sokfélék, a filmek színvonala jó, nagyjából megegyező – mondta.

A lovagterem a díjak leleplezésekor. A tehént ábrázoló trófeák az egyedüli utalás arra az asszociációra, mely a fesztivál neve kapcsán mindenkiben felmerülA lovagterem a díjak leleplezésekor. A tehént ábrázoló trófeák az egyedüli utalás arra az asszociációra, mely a fesztivál neve kapcsán mindenkiben felmerül

Fotók: Betyár Animációs Társaság

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS