2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivi-díjat ítéltünk oda Kincses Rékának

szerk. 2006. november 20. 17:56, utolsó frissítés: 17:06

Nagyon szimpi – ezzel az esztétikai értékítélettel foglalhatnánk össze Kincses Réka #b#szubjektív-tendenciózus#/b# dokfilmjét. A romániai magyar politikai osztály bekapta a murkot...
Kincses Réka filmjével, a Balkán bajnokkal pár hete már foglalkoztunk. Mostanra többen is látták a szerkesztőségből, és csak az volt a kérdés, hogy egy vagy több kivi-díjban részesítsük (felmerült, kapjon kettőt, mert az tökösebb).

A film Kincses Elődről, illetve elpuskázott politikai karrierjéről szól; a német ZDF televízió megbízásából készítette az ügyvéd lánya. Az anyagot többen tévesen RMDSZ-ellenesnek állították be, és még abban is politikai trükköt véltek felfedezni, hogy elnyerte az idei szebeni Astra Antropológiai és Dokumentumfilm Fesztivál nagydíját.

Olyan mendemondák is napvilágot láttak, miszerint az Alter-Native rövidfilmfesztivál szervezői elutasították a film levetítését. [lásd: a művészeti igazgató Gáspárik Attila cáfolata].


A film azért erős politikailag, mert nincs köze az aktuálpolitikához, nem bennfentes anyag, nem szivárogtat ki, hanem kimeríthetetlen naivsággal “manipulál”. Az anyagot választási kampányban forgatták.Címszereplő: Kincses Előd, a konok égimeszelő, aki sportot űz az önsajnálatból, zacskóban hordja az ügyvédi talárt; ha kell, rock'n'rollozik, és ha kell, ha nem, pontosít.

Mellékszereplők: az anyuka, a vagány fajtából. Büszke burger-nackó, lelkes kultúra-fogyaszó, szarkazmus-zsonglőr, nagy dohányos. A húg: érzékeny, nem beszédes, de nem kertelő. Saját maga szerepében: Kincses Réka, aki megfejtené, mi az oka a papa politikai kudarcainak. Vágja a pofákat, végül nincs gyomra megkérdezni Frundától a tutit, de bekapcsolva hagyja a kamerát a sírógörcse előtt.

Sztárvendégek: Frunda György, aki nagyon hitelesen alakítja a dúsgazdag parvenüt, büszke a grandomán házára, és akiről Kincses Előd spontán természetességgel magyarázza, hogy ez az arc volt az, aki besúgta a szekunál.

Továbbá Kelemen Ata, a pocsolyák faunájának szakértője, akiből parasztbarokk bútorainak nyomasztó súlya ellenére nem veszett ki minden emberi érzés. Továbbá tisztek, piaci kofák, járókelők, tüntetők, épületek, egy fürt szőlő.
Miért ítéljük oda Kincses Rékának a kivi-díjat?

1) mert kivétel nélkül mindenkivel igazságtalan
2) mert látszik, hogy kívül van a rendszeren
3) mert spontán ott, ahol nem szoktak a filmek spontánok lenni, mert kiszámított ott, ahol a filmek inkább impróznak
4) mert megmutatja, hogy mi a baj a romániai magyar politikai osztállyal. De főleg azért, mert
5) nem moralizál


Mi a Kivi-díj és mi a Murok-díj?

A Transindex szerkesztősége (vagyis a szerkesztőség tagjaiból álló muratórium) időről-időre konszenzusos döntéssel szavazza meg, kinek, miért és mikor ítéli oda a Murok-, illetve a Kivi-díjat.

A Murok-díj hívószavai: vacak, zsena, amatőr, ciki, nevetséges, szánalmas, dilettáns, képmutató stb. A Kivi-díj azért jár, ami friss, innovatív, teljesítmény van mögötte, olyan gesztus, ami gesztus-értékénél több, bátor, bravúros, józan, ironikus, hasznos a közjó szempontjából. Nincs szabály, nincs protokoll, nincs ünnepélyes átadás vagy moralizáló fanatizálás. A díjat postázzuk, illetve odaítélését bejelentjük.
Eddigi Murok-díjasaink

(20.6.2006) Mózes Edith a Népújságban közzétett homofób cikkekért

(2.8.2005) A Diszkrimináció-ellenes Tanács és Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium plakátjai – mert a jelenlétük a Félsziget fesztiválon formális-felületes nyomulás volt

(23.6.2004) Kelemen Ata – azért, ahogy Marosvásárhelyen elvesztette a helyhatósági választásokat

Eddigi Kivi-díjasaink

(9.12.2005) Bálint Arthur a Nem, nem, nem című dokumentumfilmjéért

(2.8.2005) A marosvásárhelyi Rotaract Club – mert műanyag-gyűjtő akciót szerveztek a Félsziget fesztiválon

(2.2.2005) A csíki Star rádióreklámjainak készítői – mert a spotok nagyon szellemesek

(23.6.2004) Nagy András – mert Szászrégenben megnyerte a választásokat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS