2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sundance: román rendezőé a legjobb külföldi rövidfilm

szerk. 2007. január 29. 18:21, utolsó frissítés: 17:41

#b#Radu Jude#/b# alkotását a DaKino és Bilbao után a Sundance-en is díjazták. A független filmesek fesztiválján a fődíjakat dél-amerikaiak söpörték be.

Vasárnap kihirdették az idei Sundance filmfesztivál győzteseit: a fődíjak közül kettőt is dél-amerikaiak kaptak. A tíznapos, Park Cityben (Utah állam) megrendezett seregszemlén összesen 120 alkotást vetítettek le.

Cristopher Zalla
forgatókönyvíró-rendező Padre Nuestro (A mi atyánk) című, egy mexikói fiú amerikai vándorlásáról szóló alkotása nyerte a legjobb amerikai film díját.A legjobb külföldi film díját a zsűri az izraeli Dror Shaul Sweet Mud (Édes sár) című filmjének ítélte, amely az 1970-es évek kibucainak világát idézi fel egy fiú és mentálisan beteg édesanyja történetén keresztül.A legjobb amerikai dokumentumfilm díját a Brazíliában játszódó Manda Bala (Küldj egy golyót), Jason Kohn filmje nyerte; operatőre, Heloisa Passos lett a legjobb dokumentumfilmes operatőr.

A legjobb nem amerikai dokumentumfilmnek a dán Enemies of Happinesst (A boldogság ellenségei), Eva Mulvad és Al Erhayem filmjét tartotta a zsűri. Főhőse, Malalai Joya, egy 28 éves afgán nő újradefiniálta a nők szerepét a hagyományos muzulmán társadalomban: indult a 2005-ös parlamenti választásokon, és nyert.A dokumentumfilm kategória közönségdíjasa a Hear and Now, Irene Taylor Brodsky filmje. A rendezőnő személyes, családi történetet vitt filmre süketnéma szüleiről.Dráma kategóriában a közönségdíjat James C. Strouse Grace is Gone című filmje kapta (aki egyébként a legjobb forgatókönyvért is elismerésben részesült).

A World Cinema dokfilmes közönségdíjasa: In The Shadows Of The Moon; rendező: David Sington. Dráma: Once, rendezte: John Carney. Legjobb dokfilm-rendező: Sean Fine és Andrea Nix Fine, a War/Dance rendezői. Dráma kategóriában a rendezői díjat Jeffrey Blitz kapta Rocket Science című filmjéért.

Charles Ferguson az iraki háborúhoz vezető elhibázott politikai döntéseket felderítő dokumentumfilmjéért (No End In Sight) a zsűri kiemelt elismerésében részesült.

A zsűrinek a legjobb színészi teljesítményért járó különdíjait Jess Weixler és Tamara Podemski vette át a Teeth, illetve a Four Sheets To The Wind filmben nyújtott alakításáért.

A rövidfilmzsűri díját az Everything Will Be OK rendezője, Don Hertzfeldt kapta. A legjobb külföldi rövidfilmért a román Radu Jude kapott elismerést Lampa cu căciulă (Kalapos lámpa) című alkotásával. A film számos nemzetközi díjat gyűjtött be a DaKinótól a bilbaói rövidfilmfesztiválig (adatlap a LiterNet.ro-n itt).>>A Sundance-résztvevő rövidfilmeket ezen a linken letöltheted!

Forrás: sundance.org,
BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS