2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Balkán bajnok a 38. Filmszemle legjobb dokumentumfilmje

szerk. 2007. február 07. 16:14, utolsó frissítés: 15:24

A fődíjas #i#Iszka utazása#/i# főszereplője a dévai gyermekotthon egyik lakója. De soroljuk a többi filmet is, amit még #b#meg kell nézned idén nyáron:#/b#


Konyec, Ópium, Boldog új élet, Dolina (Az érsek látogatása), Türelem.


Kedden kiosztották a 38. Magyar Filmszemle díjait. Kivi-díjasunk „személyes és kollektív ördögűzése” elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. Kincses Rékát – mint az MTI-nek kifejtette – meglepte az elismerés. "Nagyon boldog vagyok és hálás ezért a díjért, nagyon fontos volt számomra a film magyarországi fogadtatása" - mondta a rendező az MTI-nek.

Kiemelte, hogy az idén nagyon sok dokumentumfilm indult a szemle versenyében, köztük több, tematikájában az övéhez hasonló alkotás. "Nagyon örülök annak, hogy az emberek elkezdenek foglalkozni a saját múltjukkal, családjukkal. Ezek nagyon fontos folyamatok, itt, Kelet-Európában" - tette hozzá.

>>Mit nézel majd idén nyáron? A magyar film 38. kötelező seregszemléje, MMS-ben<<

A díjazottak:

Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat. (Utóbbi az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu-díjat és a TV2 25 millió forintos különdíját is besöpörte.)

Az Iszka utazása – amelyet a Berlinaléra is meghívtak – az Országos Diákzsűri Zöld Holló-fődíját is megkapta „a minden képkockából sugárzó őszinteségéért”, amely az indoklás szerint képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni. A filmben a dévai Szent Ferenc Alapítvány két gyereke, valamint Bogdán Zsolt kolozsvári színész is játszik.A legjobb rendező díját, valamint a külföldi kritikusok és újságírók Gene Moskowitz-díját Szász János kapta az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely az indoklás szerint merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig. A film operatőre, Máthé Tibor is díjat kapott.

A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új élet című filmért, a személyes tragédia költői látomásáért. A film zenéjéért a Membrant díjazták; Sipos Gábor és Rajna Gábor produceri díjat kapott.A legjobb látványért járó elismerést a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán). A Bodor Ádám regénye alapján készült filmet a hargitafürdői kaolinbányában forgatták. (Fotóriportunk a forgatásról: Az érsek megérkezett. 3,4 millió eurós filmet forgatnak Hargitafürdőn a Bodor-regényből.)További díjak:

A legjobb forgatókönyvírói díjat Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje kapta, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.

A legjobb női alakítás díját Kovács Kata nyerte el a Kythera című filmben folyamatos és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért.

A legjobb férfi alakítás díját Zsótér Sándornak ítélték a Töredék című filmben nyújtott intenzív, megigéző alakításáért.

Az Arany olló-díjban Czakó Judit vágó részesült az Iszka utazása és a Kythera című film vágói munkájáért.

Az Arany mikrofon-díjat az Ópium című filmben végzett hangmérnöki munkáért Sipos Istvánnak, Manuel Lavalnak és Matthias Schwabnak ítélte a zsűri.

A legjobb kisjátékfilmért járó díjat Nemes Jeles László kapta Türelem című filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért.

A kísérleti film kategória különdíját Nicolaus Myslicki Álszent című filmjének ítélték a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.

A zsűri rendezői különdíját a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért Nagy Dénes nyerte el az Együtt című filmért.

A dokfilm-kategória rendezői díját Kőszegi Edit nyerte el a Menekülés a szerelembe című filmért, az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.

A Schiffer Pál-díjban Pigniczki Réka részesült a Hazatérés: Egy szabadságharcos története című munkáért, amelyben egy 56-ban Amerikába menekült apa sorsát tárja fel dokumentumfilmes módszerrel lányai utazásain keresztül.

Az esélyegyenlőségi díjat Zsigmond Dezső nyerte el az Élik az életüket című munkáért, amelyben egy család leépülésének drámai képei és történetei jelennek meg a megállíthatatlannak látszó elnyomorodás világában.

A kiemelkedő művészi teljesítményért oklevelet kapott Forgács Péter a Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter - A szépség útja; Gulyás Gyula az Itt az idő; Szobolits Béla a Miért?! Egy tragikus szerelem története; Kékesi Attila A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában című filmért.

A zsűri Dér András A hét főbűn (Bűnök ezek?) című filmjének ítélte a legjobb rendezésért járó díjat. A legjobb témaválasztásért járó elismerést Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon című filmje kapta, a rendkívül élő, friss témaválasztásért.

Goda Krisztina
Szabadság, Szerelem című filmjének plakátja közönségdíjat nyert; a film ugyanakkor megkapta a Mozisok Országos Szövetségének elismerését, lévén a 2006-os naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm. Az Országos Rádió és Televízió Testület nézettségi díját a legmagasabb nézőszámot elért játékfilm, a Csak szex és más semmi alkotói nyerték el.

Forrás: mti, szemle.film.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS