2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Haspókból cicababa

P. E. É. 2007. február 16. 17:27, utolsó frissítés: 2007. február 15. 18:32

Egy szétzilált család rém unalmas utazása Kaliforniába: ez #i#A család kicsi kincse#/i#. Vajon megnyeri-e a szépségversenyt a szemüveges, enyhén haspók copfos kislány?
Senki sem tökéletes, de mindenki szerethető – erre a kis közhelyre épül a leginkább vasárnap délutáni családi mozizáshoz ajánlott komédia.

Nem pszichodráma, de van benne pszichó is és dráma is. A téma azonban sekélyes és nagyon-nagyon kispolgári: találjunk vissza a helyes útra, szeressük egymást gyerekek, nem minden a tudás és a szépség, fogadjuk el egymás olyannak, amilyenek vagyunk, fogadjuk el a másságot, önmagunkat, a világot, és a hülye családot. Ez összezsúfolva egy amerikai komédiába, ahol a


kisbusz a legszimpatikusabb szereplő:mindig megpróbálja megakadályozni, hogy az egy szálon futó, abszolút lineáris cselekmény tovább haladjon, azaz a film folytatódjon. A lájtosan komikus jelenetek, a jó színészi játék és a bravúros fényképezés mentik meg a filmet a totális csődtől. Na meg az az örökös vágya az embereknek – amelyre a legtöbb amerikai producer alapoz –, hogy egyszercsak érvényesnek bizonyulnak a sokat ismételt értékek.

Adott egy teljesen átlagos amerikai család: egy kimerült kétgyermekes anya, egy öngyilkosjelölt Proust-szakértő buzi testvér, egy csődtömeg marketingoktató apa, egy önjelölt néma fiútesó, egy drogos nagyapa, akit kidobtak az öregotthonból, és egy copfos, szemüveges, szétálló fogú, duci kislány, aki szépségversenyt akar nyerni, és aki mellesleg nagyon édes.Egy teljesen átlagos amerikai vacsora után – a nagyapa szóhasználatával élve kib...tt csirke kib...tt salátával – kiderül, hogy Olive mégiscsak részt vehet a Little Miss Sunshine nevű rangos szépségversenyen Kaliforniában. A nemes cél érdekében az egész családnak fel kell kerekednie, és együtt kell utaznia két napig egy sárga Volkswagen 2-es minibuszban. Ez azt is jelenti, hogy el kell viselniük egymás hóbortjait, össze kell fogniuk és normális családként viselkedniük.

A cselekmény tulajdonképpen egy autópályán zajlik, az autóban. A szereplők közti kapcsolatok, interakciók bemutatása itt történik. A kétnapos utazás során, amit a minibuszban összezárva töltenek, a családtagok esélyt kapnak arra, hogy egymást jobban megismerjék és a problémákat közösen megoldják.


Győztesek és vesztesek: a siker kilenc lépcsője

Kétféle ember van a világon, győztesek és vesztesek. Mindig légy győztes, tanította egy tanfolyamon az apuka, akinek meggyőződése, hogy az általa propagált kilencpilléres stratégia az élet minden területén hasznosítható. Egészen addig, amíg be nem fuccsol az üzlete, amelybe belefektette a családi vagyont.

A kétnapos utazáson sorozatosan történnek a szerencsétlenségek: lerobban az autó, meghal nagyapa, csődbe megy a család, Frank meglátja szerelmét egy másik férfival, kiderül, hogy Dwayne színvak s így soha nem teljesülhet élete álma, hogy tesztpilóta lehessen. Egyszóval minden közbejön, hogy Oliveból ne váljék Little Miss Sunshine.
Rém rendetlenből rém rendes

Végül minden megoldódik. A szépségverseny helyszínén kis barbiebabák szaladgálnak fodros rózsaszín és kék ruhácskákban, bodorított szőke hajkoronával és lakktopánkákban. Egy nagyon torz világ, valóságos giccsparádé tárul elénk. Félő, hogy a mi Olive-unk, aki egyszerű fekete kosztümben és keménykalapban készül fellépni, le fog égni. A család nem akarja kitenni őt ennek a traumának, jelzik, hogy ha akarja, nyugodtan lépjen vissza, nem lesz ettől vesztes.De a kislány kitartóan elő akarja adni a nagyapja által betanított koreográfiát. Hatalmas botrány tör ki: a sötét ruhából egy kis sztriptíztáncos bújik elő. El akarják távolítani Olive-t a színpadról, ekkor az egész család felmegy mellé és vele táncolnak. És már egyáltalán nem bánják, hogy soha többé nem nevezhet be a kislány szépségversenyre Kalifornia államban.

Eredeti címe: Little Miss Sunshine
Műfaj:dráma, vígjáték
Játékidő:101 perc
Származás:USA
Forgalmazó:InterCom
Rendezte: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Forgatókönyv: Michael Arndt
Operatőr:Tim Suhrstedt
Vágó: Pamela Martin
Zene: Mychael Danna, Devotchka
Szereplők: Greg Kinnear, Toni Collette, Abigail Breslin, Paul Dano, Steve Carell, Alan Arkin, Bryan Cranston, Beth Grant, Mary Lynn Rajskub

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS