2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy kategóriában nyert Scorsese a The Departed-del

szerk. 2007. február 26. 12:08, utolsó frissítés: 12:03

Az Amerikai Filmakadémia díjazásának #b#nagy vesztesei#/b# – a Maestro magyar animáció mellett – a hét kategóriában jelölt Babel és a többszörös Golden Globe-díjas Dreamgirls.

Martin Scorsese lett a 2007-es Oscar-díjkiosztó nagy nyertese, gengszterfilmje, a The Departed (A tégla) öt Oscar-jelölésből négyben sikeres lett a Hollywoodban megrendezett ceremónián: elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb film, a legjobb vágás és a legjobb adaptált forgatókönyv díját.

A tégla, amely a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi háromrészes thriller nyomán készült, nemcsak az Akadémia elismerését hozta meg Scorsese számára, de a nézők is rá szavaztak, a film rendezői pályafutása legnagyobb kasszasikere lett.

A Kodak Színházban hétfőre virradóra rendezett, Ellen Degeneres amerikai komikus vezette, üresjáratoktól sem mentes gálán ezúttal nem akadt olyan film, amely "letarolta volna" a mezőnyt, mint a korábbi években a Titanic vagy A gyűrűk ura.

A hat kategóriában, többek közt a legjobb külföldi filmnek is jelölt Pan’s Labyrinth (A faun labirintusa) végül három díjat kapott, igaz, két technikai – a legjobb látványtervezésért és a legjobb operatőrnek járó – díj mellett csak a sminkekért jutalmazták.Az est egyik nagy vesztese a hét kategóriában jelölt Babel volt, amely csak Gustavo Santaollala filmzenéje révén került be az Oscar-díjas alkotások közé.

Az Amerikai Filmakadémia láthatóan a kortárs történelemmel foglalkozó alkotásokra figyelt oda a legjobban. Ezt bizonyítja a két főszerep-Oscar: Helen Mirren II. Erzsébetet alakította a The Queen (A királynő) című filmben, Forest Whitaker pedig az egykori véreskezű ugandai diktátort, Idi Amin Dadát a The Last King of Scotlandben (Az utolsó skót király).A közelmúltban, az egykori NDK-ban, titkosszolgálati miliőben játszódik Florian Henckel von Donnersmarck The Lives of Others (A mások élete) című német filmje, amely a legjobb külföldi film lett.

A dokumentumfilmek közül az Al Gore globális felmelegedés ellen kampányoló szóló An Inconvenient Truth (Kellemetlen igazság), a rövid játékfilmek közül pedig az izraeli-palesztin konfliktust szatirikus formában bemutató, egy izraeli falafelárus család katona fiának és egy palesztin kebabsütöde pénztároslányának szerelméről szóló The West Bank Story (Ciszjordániai történet) végzett az élen.

A kommentátorok szerint Gore-nak, aki annak idején az Egyesült Államok nevében tárgyalt a Washington által azóta sem ratifikált kiotói egyezményről, politikai karrierje szempontjából még nagyon jól jöhet az Oscar. A volt amerikai alelnök még a díjkiosztás előtt "környezetvédő show"-t rögtönzött Leonardo DiCaprióval, majd úgy tett, mintha be akarná jelenteni: indul a jövő évi amerikai elnökválasztásokon, végül azonban csak egy sokat sejtető mosollyal távozott a színről.

„Igazságot szolgáltatott” az Oscar-zsűri Alan Arkinnak, akit már az 1960-as években is kétszer jelöltek Oscar-díjra. Arkin, akit leginkább A 22-es csapdája Yossiarianjaként ismerhetünk, most a Little Miss Sunshine-ért (A család kicsi kincse) kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját.

A nagy favoritnak tartott, nyolc jelöléssel érkező Dreamgirls "fájdalomdíját" ugyancsak mellékszereplő, Jennifer Hudson vihette el - egyben ő volt az, aki énekével és csupa tűz megjelenésével a gála legizgalmasabb pillanatairól gondoskodott. Díjat kapott a film a legjobb hangkeverésért is.

>>64. Golden Globe: a Dreamgirls című musical tarolt


A legjobb animációs film George Miller: Happy Feet (Táncoló talpak) pingvinsztorija. A magyaroknak ezúttal nem termett babér: sem M. Tóth Géza Maestro című animációs filmje, sem Zsigmond Vilmos, a Fekete Dália operatőre nem kapta meg az Oscart.További díjak

A legjobb eredeti forgatókönyv: Little Miss Sunshine (Michael Arndt)
A legjobb jelmeztervező:
Minena Canonero (Marie Antoinette)
A legjobb rövid dokumentumfilm: The Blood of Yingzhou District (Rendező: Ruby Yang, Thomas Lennon)
A legjobb rövid animációs film: The Danish Poet (rendező: Torill Kove
A legjobb hangvágás: Letters From Ivo Jima (Alan Robert Murray, Bob Asman)
A legjobb eredeti filmdal: I Need to Wake Up (An Inconveniable Truth);
A legjobb vizuális effektus: A Karib-tenger kalózai - A holtak kincse (John Knoll, Hal T. Jickel, Charles Gibson, Allen Hall)


Forrás: mti, oscar.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS