2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több, mint egyszerű bűvészmutatvány

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. március 14. 16:05, utolsó frissítés: 14:50

Egy Batman kontra Rozsomák filmet is szívesen megnéznénk, de Christian Bale és Hugh Jackman ezúttal rivális bűvészekként csapnak össze. Rejtélyben és izgalomban így sincs hiány Nolan filmjében.

Minden valamirevaló bűvészmutatványnak három része van: a bűvész bemutatja a mutatvány tárgyát, a közönség bizonyosságot nyer, hogy amit lát, az valódi. Aztán jön maga a trükk, amikor a bűvész eltünteti azt, ami az előbb még ott volt. De a mutatvány csak akkor fejeződik be, amikor az eltűnt dolog ismét előkerül.

Cristopher Nolan (Memento, Batman Begins) nekünk, mozizóknak prezentálja A tökéletes trükk című bűvészmutatványát, amelyben kiválóan alkalmazza az alapelveket. Ahogy már megszokhattuk tőle, most is játszadozik az idősíkokkal – ezúttal talán a figyelem elterelése végett –, ahogy a valóság rétegeivel is, hiszen a sztori többnyire a két főszereplő egymásnak írt naplóiból áll össze.Bár egy Batman kontra Rozsomák filmet is szívesen megnéznénk, ezúttal Christian Bale (Alfred Borden) és Hugh Jackman (Robert Angier) rivális bűvészekként csapnak össze.

Angier – színpadi nevén A nagy Danton – a jobb showman, ő az, aki mindent el tud adni, de az egyszerűbb Borden, a Professzor az igazi géniusz, aki azonban pocsék előadó. Rivalizálásuk forrása egy baleset, amelynek során Borden hibájából életét veszti Angier felesége. Ettől kezdve kettejük karrierje párhuzamosan fut, miközben állandóan megpróbálnak


keresztbe tenni egymásnak.

Ebben nagy segítségükre vannak trükkmestereik, Cutter (Michael Caine) és Fallon is, akik új és lélegzetelállító trükköket találnak ki. Ezeknek a titkait próbálják ellopni egymástól a rivális bűvészek, hogy aztán beépítsék saját műsorukba, miközben szabotálni is próbálják egymás mutatványait. A legnagyobb dobás egyértelműen Borden Transzportált ember nevű trükkje, amelynek nyitjára nem jön rá senki, egészen a film utolsó perceiig.Angier megszállottan keresi a rejtély nyitját, és eljut a nagyszerű fizikusig, Nikola Tesláig (David Bowie), aki egy furcsa szerkezetet épít neki. Hogy ez a szerkezet valójában mire képes, szintén csak a film végén derül ki.

Christian Priest angol író azonos című regényét úgy vitte filmre Christopher Nolan (aki tesvérével, Jonathannal közösen írta a forgatókönyvet), hogy a bonyolult napló – a naplóban – a naplóban szerkezetet az idősíkok közti ugrálással helyettesítette, kidobott egy cselekményszálat, és a viktoriánus korba (19. század vége) helyezte a cselekményt.

Ezek a változtatások minden bizonnyal jót tettek a filmnek, hiszen így nem sci-fire számítunk, hanem egy kosztümös történetre, ezért aztán a csattanó – amire a filmben jól elrejtett utalások ellenére gyakorlatilag semmi nem készít fel – jól beteszi nekünk az ajtót.Nolan eléri azt, ami csak a nagy bűvészeknek sikerül: megszerzi, megtartja és saját céljainak megfelelően irányítja figyelmünket, így a végén tényleg úgy érezzük magunk, mintha egy mutatványt láttunk volna. A különbség, hogy a rendező a mutatvány nyitját is megadja, és ennek tükrében újra kell értelmeznünk, amit addig láttunk. A baj ezzel az, hogy a film logikája alapján nem természetfölötti dologra, hanem egy jól kitalált trükkre számítunk, így mindenképpen csalódást okoz a befejezés.

Ez az a pillanat, ahol a film kissé megbicsaklik, de ez nem elég ok arra, hogy kihagyjuk, hiszen az élmény így is szinte teljes, ráadásul a színészek – elsősorban Cain és Bowie – is remekelnek, és a jól összeollózott részletek miatt egy percig sem unalmas a történet.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS