2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakított Hollywooddal a kolozsvári filmfeszt

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. május 24. 18:06, utolsó frissítés: 17:21

Unják a Drakula-kultuszt, mégis Nosferatuval reklámozzák magukat az egymilló eurós, két városban zajló rendezvény szervezői. Nagyágyúk: Franco Nero és Lars von Trier producere.





998 ezer eurós költségvetés, 200 külföldi és 200 hazai meghívott, 7 lejes jegyár, Franco Nero. Adatok, adatok, adatok. Pedig a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál legalább annyira szól a hangulatról, mint a számokról – erről a hatodik TIFF-et beharangozó, baráti hangulatú mai kolozsvári sajtótájékoztatón is meggyőződhettünk.

Már a rendezvénynek otthont adó hotelhez érve feltűnik: a plakáton idén nem Hollywoodhoz köthető erdélyi specifikum (Hollywoodos Transilvania felirat, csillagok a búzaföldön, ujjlenyomat puliszkában) szerepel, hanem vámpírok. A TIFF reklámfilmje is ebben a közegben mozog, persze a kellő iróniával: a castingekre járó valódi vámpírt mutatja, aki unja, hogy már megint róla készítenek filmet, hogy már megint el kell mennie a szereplőválogatásra, pedig egyértelmű, hogy övé lesz a szerep.


Mihai Chrilov főszervező hozta szokásos formáját, kedves, közvetlen és fáradt volt, miközben ezer dologról beszélt. A fesztivál idei


díszmeghívottja Franco Nero,

aki három napig lesz a városban. Nem lesz tehát Antonio Banderas, Harvey Keitel vagy Helen Mirrren. Az egyik sajtós rá is kérdezett, milyen logika alapján választják ki a díszmeghívottat, mert ő semmi kapcsolatot nem képes felfedezni például a tavalyi meghívott, Vanessa Redgrave és Nero között. Kapcsolat éppenséggel van – mosolyodott el Chirilov – ugyanis élettársak voltak, közös gyerekük is van, aki a Redgrave tiszteletére levetített Láz című szörnyűség rendezője.

A fesztivál kínálata túl bőséges ahhoz, hogy mindent felsoroljunk, címszavakban: 12 versenyfilm 12 országból, és a szekciók: 3x3, Terrortámadások, What’s Up, Doc? (dokumentumfilmek), Határok nélkül, Jameson Short Films (fantasztikus és horror-rövidfilmek), Lépés kettesben (kétszereplős filmek), Supernova (sikerfilmek), Shooting Stars (a Berlinálé keretében zajló, hét ország egy-egy színészét bemutató program), valamint a román filmnapok (június 8-10., 6 játékfilmmel és 24 rövidfilmmel), illetve


a magyar film napja (június 6.)

Ez utóbbira azért van szükség, mert Magyarországnak nincs saját nemzetközi fesztiválja, amelyen a legjobb filmek előtérbe kerülhetnének – a Filmszemlének csak seregszemle jellege van, magyarázta a fesztiváligazgató. A magyar nap legkülönlegesebb eseménye minden bizonnyal Tarr Béla közel nyolcórás Sátántangójának a vetítése lesz, ezen kívül az Egyetlenem (Nemes Gyula), a Friss levegő (Kocsis Ágnes), a Film.dok-nagydíjas Balkán bajnok (Kincses Réka) és rövidfilmek lesznek műsorra tűzve.


A filmvetítések helyszínét tekintve több változás is lesz: marad a Köztársaság, a Művész és a Győzelem mozi, de napi 2-3 vetítés is lesz a Romaniafilm kistermében (Fő tér, 24-es szám), illetve a szabadtéri vetítéseknek helyet adó Echinox udvar tetőt kap a fesztivál idejére.


Járulékos programokban

is bőséges a kínálat, a rengeteg különleges vetítés közül kiemelkedik a Bánffy-kertben levetített Nosferatu, F.W. Murnau 1922-es műve, amelyhez az Einuiea élőzenekar szolgáltatja az aláfestést – számolt be a járulékos programokat irányító Rik Vermeulen. Szintén a múzeumkert a Meeting Point helyszíne, amelynek kínálatát tovább bővítették – például dj-kel, performanszokkal, kiállításokkal. DJ Du Base mixel az első román nagyjátékfilm, a Románia függetlensége (1911) alá – erről a filmről szól egyébként Nae Caranfil A többi néma csend című műve, amely a TIFF-et nyitja. A díjkiosztón Rona Hartner és párizsi muzsikusokból álló zenekara lép fel. A fesztivál állandó esti klubhelyszíne a Diesel lesz, minden éjszaka itt partiznak a meghívottak, a szervezők, önkéntesek és a TIFF-cardosok.

A workshopok közül mindenképp érdemes odafigyelni a filmkritikusokéra, amelynek egyik házigazdája David Robinson amerikai kritikus lesz, illetve a rendező-producer kapcsolatot boncolgató sorozatra, amelyen jelen lesz Vibeke Windelov, a közismerten nehéz természetű Lars von Trier producere.


A jegyárak

Iskolásoknak és egyetemistáknak 5 lejbe, felnőtteknek 7 lejbe kerül egy film, kivéve a különleges vetítéseket (megnyitó 12 lej, gála 25 lej). A diákok 22,5 lejért válthatnak 5 filmre szóló bérletet, a felnőttek 8 filmes bérletet vásárolhatnak 44 lejért. A TIFF card 150 lejbe kerül, és csak hatvan darabot adnak ki belőle. A személyre szabott kártyával 30 filmet lehet megnézni, és a fesztiválbulikra, állófogadásokra is szabadon be lehet járni vele.

A fesztivál idén részben megduplázódik, hiszen a június 1-i kolozsvári kezdés után június 4-től Nagyszebenben is beindul a TIFF. A szebeni vetítésekre a fesztivál mikrobuszokat indít, amelyeke a Festival Day Pass-szal lehet igénybe venni. Ez 45 lejbe kerül, és az úton kívül négy szebeni film árát is tartalmazza. Európa kulturális fővárosában egyébként három helyszínen (egy szabadtéri, a Művész mozi és a Pavilion) zajlanak a vetítések, és szintén június 10-én zárul a program, akárcsak Kolozsváron.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS