2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két román film tarolt Cannes-ban

mti 2007. május 28. 11:39, utolsó frissítés: 11:39

Cristi Mungiu #b#4 hónap, 3 hét és 2 nap#/b# című abortusz-sztorija megelőzte a nagyágyúkat, a tavaly elhunyt Cristian Nemescu befejezetlen #b#California dreamin'#/b#-je az Un Certain Regard-ban nyert.

A román Cristian Mungiu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (Négy hónap, három hét, két nap) című alkotásának ítélte oda az Arany Pálmát a 60. Cannes-i filmfesztivál zsűrije Stephen Frears brit rendező elnökletével.

>> Gyenge Zsolt moziblogja Cannes-ról >>


A Ceauşescu-rendszer idején játszódó, egy tiltott abortusz történetét feldolgozó film szombaton megkapta a kritikusok és a francia közoktatás díját is Cannes-ban.

"Remélem, hogy ez az Arany Pálma jó hír a kis országok kis rendezőinek, hiszen úgy tűnik, hogy végre nincs szükségünk nagy költségvetésre és nagy sztárokra ahhoz, hogy egy olyan történetet filmesítsünk meg, amely mindenkit érdekel" – mondta az alig 600 ezer euróból forgatott film 39 éves rendezője, amikor átvette Jane Fonda színésznőtől az Arany Pálmát.

Cristian Mungiu előző filmjét, Nyugat (Occident) címmel 2000-ben a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete című párhuzamos szekciójában mutatták be.

Egy másik román alkotás, a tavaly augusztusban 27 éves korában autóbalesetben elhunyt Cristian Nemescu California dreamin című filmje pedig az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatás fődíját nyerte el. A befejezetlen film, amely egy román falucskában táborozó amerikai katonákról szól, eredetileg versenyen kívül indult, a zsűri azonban a versenyfilmek közé emelte megtekintése után.

Mindkét román alkotás látható lesz a június 1-én Kolozsváron, illetve június 4-én Nagyszebenben kezdődő Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF).

A versenyprogram legismertebb rendezői, Emir Kusturica, Quentin Tarantino, Wong Kar-wai, David Fincher és a Coen testvérek semmilyen díjban nem részesültek.

Az Arany Pálma után a második legrangosabb elismerést, a cannes-i fesztivál Nagydíját Kawase Naomi japán rendező Mogari no mori (Mogari erdeje) című filmjének ítélte oda a zsűri. A naturalista történet a generációkat összekapcsoló gyászról szól.

A cannes-i filmfesztivál 60. évfordulója alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant Paranoid Park című alkotásáért kapta. Az amerikai rendező 2003-ban Elefánt című filmjével elnyerte az Arany Pálmát.

Az amerikai Julian Schnabel kapta meg a legjobb rendezés díját A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) című francia filmért, amely a teljesen lebénult Jean-Dominique Bauby újságíró önéletrajzi művéből készült. A regényt lebénulása után szerzője szempillájának mozgatásával diktálta le.

A legjobb forgatókönyv díját a 33 éves Fatih Akin német-török rendező Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című filmjével érdemelte ki. Fallal szemben című filmjéért 2004-ben Berlinben elnyerte a fődíjat a 33 éves rendező.

A cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud – az 1979-es iráni iszlám forradalomról szóló képregény alapján készült – Persepolis című animációs filmjének és Carlos Reygadas mexikói rendező Luz Silenciosa (Csendes fény) című alkotásának megosztva ítélték oda. Az iráni rendezőnő hazája népének, Fatih Akin pedig a júliusi törökországi választásokra figyelemmel Törökország egységének ajánlotta díját.

A legjobb női alakításért járó díjat Dzson Do Jon dél-koreai színésznő vehette át Alain Delon francia színésztől, a Li Csang Dong dél-koreai rendező Secret Sunshine (Titkos napsütés) című filmben nyújtott játékáért. A legjobb férfi színésznek járó díjat pedig az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak ítélték oda honfitársa, Andrej Zvjagincev Izgnanyije (Száműzetés) című filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb első filmesnek járó Arany Kamera díjat Etgar Keret izraeli rendező nyerte A medúzák című filmjével.

Stephen Frears zsűrielnök elárulta: volt egy kis vita a kilenc zsűritag között a díjak odaítélésekor, de "nem lett tőle véres a fal". A zsűri tagjai voltak: Maria de Medeiros portugál, Maggie Cheung hongkongi, Toni Collette ausztrál és Sarah Polley kanadai színésznők, Marco Bellochio olasz rendező, Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, Michel Piccoli francia színész-rendező és Abderrahmane Sissako mauritániai rendező.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS