2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öltönyben, szakadt farmerben, négykézláb a filmfeszten

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. június 01. 18:03, utolsó frissítés: 17:36

Minden piros már Kolozsvár legnagyobb mozijában, ahol ma este kezdődik a TIFF hatodik kiadása. Fotóriport Tudor Giurgiu kihagyhatatlan tippjeivel.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idén is mindent megtesz azért, hogy a sajtó közelről szemlélhesse a rendezvény előkészületeit: a Republica mozi előterében berendezett sajtóközpontban legalább egy órát tart a kitűző megszerzése, miközben több tucatnyi pirosba öltözött szervező és önkéntes díszíti az épületet. Délután háromra már minden pirosban, de a földön még plakátok hevernek.A káoszon Tudor Giurgiu, a TIFF tiszteletbeli és a TVR nemrég lemondott igazgatója próbál úrrá lenni, nem sok sikerrel: mivel egyedül ő van jelen a fesztivál ismert arcai közül, szinte percenként le kell állnia egy kis jópofiskodásra vagy interjúra. Szeben érdekes kaland lesz, hiszen mi sem tudjuk, mennyi mozirajongó lesz a városban, elég nagy a tét. Így még sűrűbb lesz a programunk, a stábunk háromszor is átutazik Szebenbe egy hét alatt – nyilatkozta.

A kolozsvári megnyitót minden évben nagy felhajtás övezi, és idén különösen: a TIFF hatodik kiadása ugyanis Cristian Mungiu néhány napja Aranypálmát nyert filmjének (4 hónap, 3 hét és 2 nap) romániai bemutatójával indul – az előadásra már szerda óta nem lehet jegyet kapni.

Egyszercsak az est főszereplője is felbukkan: Mungiu a mozi kávézőjában beszélget a szervezőkkel, és elsőre egyértelmű, hogy nem az az ember, akit megront a siker. Ugyanabban a drapp pólóban van, mint tavaly, és ugyanúgy nem ismeri fel szinte senki, mint korábban.


Aztán Mihai Chirilov fesztiváligazgató is megérkezik, szokás szerint laza szerelésben, lehuppan egy bőrfotelbe, és telefoninterjút ad. Néhány perc múlva már törökülésben folytatja, majd Mungiuval behuppannak a fesztiválautóba, és rohannak a tévéhez.

Három órán belül keződik Kolozsvár legnagyobb kulturális eseménye. Tíz napig ismét itthon fogjuk érezni magunkat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS