2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több, mint teltházas premier két román színésznővel

Kassay Réka 2007. június 04. 10:58, utolsó frissítés: 03:09

#i#Minden nap egy kicsit közelebb hozza azt a napot, amikor már nem kell ezt csinálnom többé#/i#. Ismét egy női film, ám ezúttal kamara-stílusban.

Az öt szereplő egyetlen napját követhetjük végig egy másodkategóriás sohói vendéglőben, ahol idejük nagy részét töltik, s ahonnan (hangoztatva vagy kimondatlanul), mindannyian elvágyódnak.


Az öt különböző életkorú és személyiségű nő most nem a hagyományos női szerepkörben (anya, feleség, szingli, stb.) jelenik meg: magánéletük egy-egy részletét az egymással folytatott párbeszédekből, igazi énjüket az egymással való viszonyukból ismerjük meg.A forgatás három és fél hétig tartott, plusz egy hét próba, és hát nem lehetett könnyű végig öt nővel egyetlen térben. Nekünk viszont fantasztikus volt együtt dolgozni Oliver Parker rendezővel - ez az egybehangzó véleménye Oana Pelleanak és Alexandra Maria Laranak, a két román származású színésznőnek. Valahogy mindannyian megtaláltuk a helyünket a történetben, mert ezekkel a szerepekkel nagyon könnyű volt azonosulni. A szövegek úgy voltak megírva, mintha saját énünk mondta volna, s nem a színész beszélt volna belőlünk – teszi még hozzá Alexandra Maria Lara a film szombati, TIFF-es világpremierjét követő vasárnapi sajtótájékoztatón.

A helyzetek egy részét tényleg a valóság ihlette, ugyanis tíz évig pincérnőként dolgoztam – vallja be a forgatókönyvíró Jennifer Higgie a lányok mind egy-egy kis része az emlékeimnek, de az Oana Pellea által alakított Rita különösen emlékeztet egy nőre, aki a konyhán dolgozott.


A filmekben általában a pincérek statiszták. Mi azt akartuk hogy a vendégek legyenek statiszták, a pincérek pedig a sztárok – nyilatkozza Andrew Higgie, a film producere. A filmnek valóban sikerült hihetően megjeleníteni a bár világát: a kellemes hangulatú étkezőt, ahol a lágy fényekben nem látszik, mennyire össze van kutyulva az étel, a pult alatti patkányvadászatot, a forró, fényes konyhát, ahol izzad a bőr, folyton csörömpöl valami és mindenki kiordíthatja magából a szíve fájdalmát.


A botrányba fulladt este után marad az üres, sötét étterem, bentről látjuk az ablakon át, ahogy a lányok sorra felmennek a lépcsőn. Akármi történt is, úgy hagyják el a helyet, mint bármelyik este, és másnap ugyanúgy jönnek vissza, és nyitják az ajtót, mint bármelyik másik reggel.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS