2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több, mint teltházas premier két román színésznővel

Kassay Réka 2007. június 04. 10:58, utolsó frissítés: 03:09

#i#Minden nap egy kicsit közelebb hozza azt a napot, amikor már nem kell ezt csinálnom többé#/i#. Ismét egy női film, ám ezúttal kamara-stílusban.

Az öt szereplő egyetlen napját követhetjük végig egy másodkategóriás sohói vendéglőben, ahol idejük nagy részét töltik, s ahonnan (hangoztatva vagy kimondatlanul), mindannyian elvágyódnak.


Az öt különböző életkorú és személyiségű nő most nem a hagyományos női szerepkörben (anya, feleség, szingli, stb.) jelenik meg: magánéletük egy-egy részletét az egymással folytatott párbeszédekből, igazi énjüket az egymással való viszonyukból ismerjük meg.

Oana Pellea, Alexandra Maria Lara, Jennifer Higgie és Andrew Higgie a premier utáni beszélgetésenOana Pellea, Alexandra Maria Lara, Jennifer Higgie és Andrew Higgie a premier utáni beszélgetésen

A forgatás három és fél hétig tartott, plusz egy hét próba, és hát nem lehetett könnyű végig öt nővel egyetlen térben. Nekünk viszont fantasztikus volt együtt dolgozni Oliver Parker rendezővel - ez az egybehangzó véleménye Oana Pelleanak és Alexandra Maria Laranak, a két román származású színésznőnek. Valahogy mindannyian megtaláltuk a helyünket a történetben, mert ezekkel a szerepekkel nagyon könnyű volt azonosulni. A szövegek úgy voltak megírva, mintha saját énünk mondta volna, s nem a színész beszélt volna belőlünk – teszi még hozzá Alexandra Maria Lara a film szombati, TIFF-es világpremierjét követő vasárnapi sajtótájékoztatón.

A helyzetek egy részét tényleg a valóság ihlette, ugyanis tíz évig pincérnőként dolgoztam – vallja be a forgatókönyvíró Jennifer Higgie a lányok mind egy-egy kis része az emlékeimnek, de az Oana Pellea által alakított Rita különösen emlékeztet egy nőre, aki a konyhán dolgozott.

Alice szerepében Shirley Henderson, akit a Bridget Jones-ból ismerhetünk (Jude-ot játszotta)Alice szerepében Shirley Henderson, akit a Bridget Jones-ból ismerhetünk (Jude-ot játszotta)

A filmekben általában a pincérek statiszták. Mi azt akartuk hogy a vendégek legyenek statiszták, a pincérek pedig a sztárok – nyilatkozza Andrew Higgie, a film producere. A filmnek valóban sikerült hihetően megjeleníteni a bár világát: a kellemes hangulatú étkezőt, ahol a lágy fényekben nem látszik, mennyire össze van kutyulva az étel, a pult alatti patkányvadászatot, a forró, fényes konyhát, ahol izzad a bőr, folyton csörömpöl valami és mindenki kiordíthatja magából a szíve fájdalmát.


A botrányba fulladt este után marad az üres, sötét étterem, bentről látjuk az ablakon át, ahogy a lányok sorra felmennek a lépcsőn. Akármi történt is, úgy hagyják el a helyet, mint bármelyik este, és másnap ugyanúgy jönnek vissza, és nyitják az ajtót, mint bármelyik másik reggel.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS